Как е най-правилно да се извърши отстраняването на кърлеж (акар)?

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания сред които най - опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по-гъста и висока, което оказва огромно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.

На всеки е ясно, че трябва да се пази от ухапване на кърлеж, но ако все пак това се случи е добре да знаете, как се маха кърлеж, който вече се е забил (впил) в кожата ви, започнал е да кръвосмуче и е наложително да се извади. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се наложи да се вади кърлеж, както и начините които са най-правилни за отстраняването им.

Как не трябва да се маха кърлеж?

Има много различни методи, които се практикуват за махане на кърлежи (акари), но за съжаление само някои от тях са препоръчителни, тъй като ако не се подходи правилно пораженията за здравето ви могат да бъдат изключително сериозни и да се задълбочат с годините.

Най-често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много грешен метод за вадене на кърлеж поради две причини. Първо, защото когато се маха впития кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и второ, след като бъде открит, не трябва да се чака, а да се отсрани колкото е възможно по-бързо, правилно и внимателно.

Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евнтуална зараза.

Как трябва да се извади кърлеж!

Най - правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с поставени ръкавици, като се опитате да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, внимателно се издърпва и вади навън. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най-добре да се обърнете към хирург.

Какво е добре да знаем при махане на кърлеж!

Когато се маха кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1-2 дни след ухапването. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.

При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РИОКОЗ (ХЕИ). В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.

Внимание!

Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.

Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте кърлежите и след ухапване от кърлеж следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил махнат от Вас.

Ако имате нужда от пръскане срещу кърлежи, прахови или иксодови акари моля не се колебайте да се свържете с нас за съвет или професионална помощ.Гласове: 56 Рейтинг: 3.15
Бърза заявка
  • 0878 20 12 21
  • 0888 44 99 49
Контакт с Бран Инсект