=
  • 0878 20 12 21
  • 0888 44 99 49
Бърза заявка

Как се маха кърлеж?

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания сред които най - опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по – гъста и висока, което оказва огромно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.

На всеки е ясно, че трябва да се пази от ухапване на кърлеж, но ако все пак това се случи е добре да знаете, как се маха кърлеж, който вече се е забил в кожата ви, започнал е да кръвосмуче и е наложително да се извади. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се вади кърлеж, както и начините които са правилни за махaне на кърлеж.

Как не трябва да се маха кърлеж?

Има много различни методи, които се практикуват за махане на кърлеж. За да предотвратите усложнения е по-добре да знаете как не трябва да се вади кърлеж, който вече се е впил в кожата на човек или животно. Ето защо ви описваме как не трябва да се маха кърлеж:

Най – често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много грешен метод за вадене на кърлеж поради две причини. Първо, защото когато се маха кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и второ, след като бъде открит кърлежа, не трябва да се чака, а да се отсрани колкото е възможно по – бързо и внимателно.

Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евнтуална зараза.

Как се вади кърлеж!

Най - правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с ръка, но задължително с ръкавици, като се опитате да хванете кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, внимателно се издърпва и вади навън. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най – добре да се обърнете към хирург.

Какво е добре да знаем при махане на кърлеж!

Когато се маха кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1 – 2 дни след ухапването. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.

При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РИОКОЗ (ХЕИ). В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.

Внимание!

Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.

Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте кърлежите и след ухапване от кърлеж следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил махнат от Вас.

Ако имате нужда от пръскане срещу кърлежи моля не се колебайте да се свържете с нас.

Гласове: 2 Рейтинг: 2,50
  • Видеа от TV
  • Статии
  • Още за фирмата
Внимание! Полезни съвети
!
Винаги внимавайте много при премахване на кърлеж от човек или животно и по възможност не го извършвайте без консултация с лекар или без ръкавици на ръцете си.
Анкета
Кои от по-масовите методите за борба с хлебарки сте използвали и не са дали задоволителен резултат?
  • Препоръки
  • Лицензи
  • Клиенти
Снимки на вредителите от които можем да ви защитим