ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Защо гущерите губят опашките си и възстановяват ли ги след това?

27.02.2014

По-възрастните от нас със сигурност си спомнят как като деца са виждали или откъсвaли несъзнателно опашката на някой уловен с ръце гущер. Това наистина необичайно явление за хората всъщност е типично за гущерите и е тяхна естествена защитна реакция срещу хищниците. Сигурно сте си задавали въпроса дали оживяват след това и пораства ли им нова опашка? Това на пръв поглед вълшебно явлението, всъщност има своето логично и просто биологично обяснение. Когато са в опасност, много гущери са в състояние да изхвърлят опашката си, за да се спасят. Така чрез съзнателната жертва на своята част, влечугото може да се освободи и да отвлече вниманието на нападателя.

Тази защитна мярка се оказва много ефективен и сложен защитен механизъм. От много фактори зависи дали гущерът ще се реши да жертва своята опашка или не, но най-вече определяща е степента на опасност.

Известно е, че тези влечуги са предпочитана плячка за много хищници сред които множество видове птици и змии. За съжаление не винаги цветът на окраската им и способността им да останат напълно неподвижни или да избягат на секундата успява да им помогне да се защитят. В такива моменти, като последна мярка, гущерите жертват и губят опашката си. Много видове гущери имат зелени или сини опашки, които са достатъчно ярки и дълги, за да привлекат вниманието на хищника, печелейки достатъчно време за бягство им. Някои жертват частично или изцяло отделят опашката си, в зависимост от обстоятелствата и евакуационните стратегии на вида.

Много инетресен е факта, че механизмът на загубата на опашката не е един и същ при всички видове. В процеса на еволюция са се развили два отделни начина на загуба. Повечето гущери имат слаби места в прешлените или гръбнака, в областта на опашката, която се поддържа от съединителна тъкан и мускули. Когато жертвата е уловена от нападателя, тя свива мускулите в предната част на слабата зона и отделя опашката си. Другият метод включва премахване на опашката чрез счупване между прешлените.

Хубавото и в двата случая е, че опашката израства отново за около месец след инцидента. Регенериралият се участък прилича на първоначалния, но често е с различна окраска в мястото на прекъсването и е изграден вече от хрущял вместо от кост.


Още полезна информация от блога

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още