ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Защо гущерите губят опашките си и възстановяват ли ги след това?

13.03.2014
Защо гущерите губят опашките си и възстановяват ли ги след това?

По-възрастните от нас със сигурност си спомнят как като деца са виждали или откъсвaли несъзнателно опашката на някой уловен с ръце гущер. Това наистина необичайно явление за хората всъщност е типично за гущерите и е тяхна естествена защитна реакция срещу хищниците. Сигурно сте си задавали въпроса дали оживяват след това и пораства ли им нова опашка? Това на пръв поглед вълшебно явлението, всъщност има своето логично и просто биологично обяснение. Когато са в опасност, много гущери са в състояние да изхвърлят опашката си, за да се спасят. Така чрез съзнателната жертва на своята част, влечугото може да се освободи и да отвлече вниманието на нападателя.

Тази защитна мярка се оказва много ефективен и сложен защитен механизъм. От много фактори зависи дали гущерът ще се реши да жертва своята опашка или не, но най-вече определяща е степента на опасност.

Известно е, че тези влечуги са предпочитана плячка за много хищници сред които множество видове птици и змии. За съжаление не винаги цветът на окраската им и способността им да останат напълно неподвижни или да избягат на секундата успява да им помогне да се защитят. В такива моменти, като последна мярка, гущерите жертват и губят опашката си. Много видове гущери имат зелени или сини опашки, които са достатъчно ярки и дълги, за да привлекат вниманието на хищника, печелейки достатъчно време за бягство им. Някои жертват частично или изцяло отделят опашката си, в зависимост от обстоятелствата и евакуационните стратегии на вида.

Много инетресен е факта, че механизмът на загубата на опашката не е един и същ при всички видове. В процеса на еволюция са се развили два отделни начина на загуба. Повечето гущери имат слаби места в прешлените или гръбнака, в областта на опашката, която се поддържа от съединителна тъкан и мускули. Когато жертвата е уловена от нападателя, тя свива мускулите в предната част на слабата зона и отделя опашката си. Другият метод включва премахване на опашката чрез счупване между прешлените.

Хубавото и в двата случая е, че опашката израства отново за около месец след инцидента. Регенериралият се участък прилича на първоначалния, но често е с различна окраска в мястото на прекъсването и е изграден вече от хрущял вместо от кост.


Още полезна информация от блога

10 Изумителни интересни неща за хлебарките

10 Изумителни интересни неща за хлебарките

12.03.2014
Неприятни, отблъскващи, загадъчни, интересни или опасни вредители? За хлебарката, за разлика от повечето други неприятели може да се каже и напише много. В следващите редове ще прочетете едни от най-изумителните неща, които доказват още повече уникалността на това насекомо пред останалите. 1. През.....

Виж още

Арахнофобия или страхът от паяци

Арахнофобия или страхът от паяци

11.03.2014
Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи.....

Виж още

Какви опасности крият кърлежите

Какви опасности крият кърлежите

10.03.2014
Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите? Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от.....

Виж още