ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Унищожаване или прогонване на сляпо куче

В борбата с подземните вредители и конкретно със сляпото куче, фирма Бран Инсект ЕООД има опит от 2005г. През тези години се убедихме, че сляпото куче е изключително труден за унищожаване вредител и се оказа много по-лесно да се прогони с репеленти, като този на снимката, отколкото да се убие. Ето защо фирмата ни вече не извършва третирания срещу този подземен вредител, а предлага само препарати срещу него, които всеки сам без да има професионални познания и умения може да нанесе. Разбира се ако желаете да закупите от нас този репелент срещу сляпо куче или друг продукт и не желаете сами да го нанесете, то ние можем да направим това вместо вас, като за услугата ще трябва заплатите поне 30лв. + самия репелент. Крайната цена за обработка с репелнта от наш екип зависи от квадратурата на обекта и се определя индивидуално. Ако част от репелента остане неизпозван ние ще ви го предоставим и ще ви инструктираме как да го употребите за да е най-ефективен срещу слепите кучета в двора ви.

 
Борба със сляпо куче - Бран Инсект
Сляпо куче - Бран Инсект
Защита от сляпо куче - Бран Инсект
 

Опасен вредител ли е сляпото куче и как се борим с него?

Сляпото куче е сериозен вредител, който понякога нанася огромни щети на земеделските култури, а и на редица луковични растения с които се храни. Подобно на къртицата, то прокопава тунели под земята, но за разлика от нея, сляпото куче оставя множество отвори в и около купчинките пръст, като това подвежда и заблуждава, че са оставени от полски мишки или други гризачи. За разлика от слепите кучета, къртиците запълват с пръст всички отвори на тунелите си, за да попречат на светлината да прониква в дупките им.

Борбата със сляпото куче е изключително сложна, поради което, въпреки нашия професионализъм и специални средства не винаги успяваме да постигнем желания от клиента резултат. Задачата се усложнява допълнително, когато проблемът е с голяма давност, ето защо ви съветваме да не отлагате, а да ни потърсите веднага щом се сблъскате с този опасен нашественик.

Ние не осигуряваме ефективно унищожаване и трайна защита от сляпо куче в градини, паркове, ниви или дворове, но предлагаме и нанасяме био репеленти които ги прогонват за определено период от време.

Важно е да знаете: За да е по ефективна борбата със сляпото куче и прогонването им да е за по-дълго време е добре след третирането с какъвто и да е продукт да затрупвате отворените дупки в земята. Така ако отново сляпото куче ги отвори вие ще разберете в коя част на двора трябва пак да заложите препарати за да го прогоните и хем ще си спестите време и усилия да залагате продукти където не нужно, хем ще си намалите разходната норма на употребявания репелент, отрова или друг продукт, който сте решили да тествате. Ние от фирма Бран Инсект, сме изпитали нашите продукти и затова предлагаме само такива които дават поне задоволителна ефективност т.е. над 90% успеваемост, а дали ще предпочетете друг метод е въпрос на ваш личен избор.


От какво бяга сляпото куче?

Има ли нещо от което да бяга сляпото куче при положение, че като изключим човешките опити в преследването и премахването му от обработваемите площи, това животинче може в продължение на години да си живее необезпокоявано. На практика освен да „засече“ някое друго сляпо куче, към което то ще подходи крайно агресивно, то няма много естесвени врагове повод да бяга от каквото и да е друго животно. Понякога дори на един терен се забелязват както следи от сляпо куче, така и следи от къртици. 

За сметка на факта, че този вредител наистина е почти сляп, той има много изострено обоняние и висока чувствителност към всякакви шумове. Поради тази причина той отбягва някои аромати ( натурални или синтетични) и също така реагира на конкретни шумове.

Сляпото куче бяга от ароматите на луковични растения като фрезии, зюмбюли и минзухари, но може също така да засадите в градината си и пелин, мента, рицин, бъз или лавандула.

Неприятни за този вредител са и ароматът на бензин или камфор, но в никакъв случай не ви препоръчваме да ги прилагате сами, защото те могат да са вредни за почвата, за вашето собствено здраве и за това на домашните животинки, обитаващи двора или градината ви. 

Сляпото куче би бягало дори и от вода, но за тази цел ще ви е необходимо много голямо количество- толкова вода, че да запълни неговите тунели и хранилища и да го пропъди. Наводняването излиза доста трудоемка задача, която освен това не е и никак евтин метод за прогонване на сляпото куче.


Кои са естествените врагове на сляпото куче?

Тъй като сляпото куче прекарва почти целия си живот под земята, то на практика няма свои естествени врагове. С изключение на периода, в който то се размножава, то си е напълно самодостатъчно. Можем спокойно да го кръстим „тотален скъперник от животински вид“ , защото каквото успее да складира в хранилището си, то няма никакви намерения да дели с който и да е друг. Поради тази причина естествен враг на сляпото куче са неговите себеподобни. Към тях то може да бъде много агресивно.

За естествени врагове на сляпото куче може да посочим само някои ловни породи кучета и котки, които са попаднали на сляпо куче, в търсене на мишки. За да се стигне до умъртвяването на сляпото куче обаче стопаните на съответното куче или котка трябва предварително да са показали на домашния си питомец къде се крие този вредител.

Най-големият естествен враг на сляпото куче всъщност се явява човека. Което е напълно логично поведение от негова гледна точка.


Каква е разликата между сляпо куче и къртица?

Никак не е странно, че много хора не правят разлика между сляпо куче и къртица, защото малките на сляпото куче доста приличат на къртици, а трудно може да се определи кой вредител какви следи оставя след себе си.

Безспорно по-големият пакостливец е сляпото куче, защото то се храни с това, което ние засаждаме- картофи, моркови, чушки, домати, луковици на цветя – например на лалета и др. В случай, че видите в градината си корени, които сякаш са потънали вдън земя, то е почти сигурно, че си имате работа със сляпо куче.

Къртицата от своя страна се храни с насекоми, охлюви, мишки и жаби, но докато се труди за своята прехрана, тя също надупчва като швейцарско сирене цялата ни градина.

Двете подземни животни се различават и доста на външен вид. Докато къртицата е с големина от около 10-15 см и с черна козина, то сляпото куче е 2 до 3 пъти по-голямо от нея и е по-скоро сиво или кафеникаво на цвят. Първата животинка изгражда тунелите си с помощта на ноктите на предните си крака, докато на втората самият Дракула би завидял на здравите ѝ зъби. Именно с тях сляпото куче прокопава своите тунели, чиито входове оставя нарочно отворени, за да може в случай на опасност лесно да се изплъзне. Което също я превръща в доста по-опасен и ловък вредител от къртицата.


Моля имайте предвид, че публикуваната информация в тази статия е интелектуална собственост на фирма Бран Инсект ЕООД и ако желаете да я цитирате, трябва да сложите директен линк към нас или поне да изпишете, че сте я взели от сайта www.vrediteli.bg.