ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Средиземноморска сколопендра или пръстенчата сколопендра (Scolopendra cingulata)

18.12.2019
Средиземноморска сколопендра или пръстенчата сколопендра (Scolopendra cingulata) - Бран Инсект

Средиземноморска сколопендра или пръстенчата сколопендра (Scolopendra cingulata)

Дори и да знаете какво представлява сколопендрата, надали имате представа какво се подразбира под средиземноморска сколопендра (Scolopendra cingulata) или пръстенчата сколопендра. И двете са една и съща гадинка, която се подвизава под различни имена. Представлява вид стоножка на черни и златисти ивици, която както се досещате, се среща предимно в страните от Средиземноморието. Причината е, че тя обича по-топлите и влажни места, където се крие и дебне своята плячка. 

Пръстенчатата сколопендра се храни с всякакви плодове и насекоми като щурци, хлебарки, скакалци, червеи и др., без значение дали са живи или умрели. Може да нападне дори и малки гризачи или гущери.

Предвид хранителните ѝ навици, сигурно ще си помислите, че средиземноморската сколопендра не е опасна за хората. Да, тя не смуче кръв, не жили и не е известно да пренася някакви зарази подобно на мухите. Но е отровна, агресивна и може да ви ухапе.

В наши дни, както е популярно да се отглеждат всякакви змии, скорпиони и гущери в терариумни условия, можете да се сдобиете и със средизменоморска сколопендра (Scolopendra cingulata). Разбира се само, ако сте от малцината желаещи да се грижи за подобно хищно насекомо. Не ви препоръчваме, обаче да храните този домашен любимец с гущери или гризачи, тъй като борбата между тях не е съвсем равностойна и не е ясно кой ще излезе победител, макар че има снимки в интернет където сколопендра убива малък гущер. Но пък може да се окаже, че вместо пръстенчата сколопендра ще си имате за домашен любимец полска мишка, но нека преминем към същността на темата.

Макар да не сме средиземноморска държава, средиземноморска сколопендра можете да срещнете и тук, в България. Тя не е толкова отровна, колкото останалите си събратя от този вид, но е достатъчно опасна и е добре да я избягвате. Ако се натъкнете на нея не ви препоръчваме да я доближавате. Ухапването от сколопендра е парливо, мястото се зачервява и подува, може да се получи и алергична реакция. Накратко - избягвайте срещата с тази стоножка! В случай, че решите да я убиете, имайте предвид, че тя никак не е глупава и ще се преструва на умряла т.е. понякога изпада в така наречената мимикрия, само и само да се спаси от унищожаване. Необходимо е да нанесете няколко удара и то пак с огромна предпазливост.

Особено предпазливи бъдете, ако сте фенове на палатки, каравани и кемпери и предпочитате да почивате в близост или на брега на морето. Вероятността да се натъкнете на пръстенчата сколопендра е особено голяма. Никога не оставяйте дрехи или пък обувки на открито като например на входа на палатката или караваната. Тези многокраки гадинки веднага ще ги сметнат за перфектно скривалище и в момента, в който решите да се обличате или обувате ще бъдете неприятно изненадани. Понякога толкова, че случката може да провали цялото ви летуване. В случая да сте предпазлив не означава да сте страхлив, особено ако желаете да се насладите на почивката си, но все пак имайте си едно, че и даже две наум.

* За да предпазите и други летуващи от сколопендри, а и за да има повече запознати с темата ще сме ви благодарни да споделите тази статия с повече хора. И знайте, че ако ви се наложи да изтребите този нетипичен, но все по-често срещан враг, то специалистите от Бран Инсект ще се отзоват на 0878201221 и 0888449949. Имаме огромен опит с този вредител от много години и специалистите ни отлично познават особеностите му.


Още полезна информация от блога

Видове отрова за плъхове и мишки - Бран Инсект

Видове отрова за плъхове и мишки

01.03.2014
Същност на най-разпространените отрови за плъхове и мишки. Отровите за плъхове и мишки се наричат родентициди и са изключително разнообразни по състав, размер, структура и цвят. Също така, не трябва да забравяме, че различните отрови за мишки и плъхове имат и индивидуален химичен състав, който.....

Виж още

Как се вади впит кърлеж? - Бран Инсект

Как се вади впит кърлеж?

02.03.2014
Статията е актуализирана на 26.04.2019 г.С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица смъртоносни заболявания. Сред най-опасни заболявания.....

Виж още

Бран Инсект вече във Варна и Бургас - Бран Инсект

Бран Инсект вече във Варна и Бургас

03.03.2014
От лятото на 2010 г. и по-точно от началото на месец юни фирма Бран Инсект ЕООД започна да извършва своята дейност и в двата най-големите български черноморски градове - Варна и Бургас. До момента третирахме обекти срещу вредители предимно   в градовете София, Пловдив и Божурище и близките им.....

Виж още