ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Плъхове, полевки и полски мишки в селскостопански постройки и складове за земеделска продукция

02.03.2018
Проблем с полевки, полски мишки и плъхове в селскостопански постройски - хамбар, склад, плевня, обор - Бран Инсект

Защо е важно при проблем с гризачи да ги премахнем навреме?

Почти всяко земеделско или животновъдно стопанство е имало проблем и е изпадало в неприятна ситуация при нашествие на гризачи – основно плъхове, полевки и полски мишки. Тези вредители са неприятни, където и да се намират, но вредата от тях е особено голяма, когато се настанят в селскостопански постройки – обори, плевни, хамбари и складове за зърно, зеленчуци, плодове и въобще за селскостопанска продукция.

Полевките, плъховете и полските мишки са преносители на едни от най-опасните зарази, с които се е сблъсквало човечеството. Лептоспирозата, коремният тиф и чумата са все смъртоносни болести, разпространявани от гризачите, като заразяването става чрез ухапване, чрез изпражненията или чрез облазване на храна и съдове, използвани за хранене. Ето защо опасните гризачи трябва да бъдат навреме убивани и прогонвани от тези места, не само защото са способни да унищожат голяма част от земеделската продукция, но и защото могат да заразят селскостопанските животни и складираното зърно, което в много случаи е предназначено за консумация от хора или добитък. Една зараза, причинявана от плъхове може да се разпространи много бързо, а мерките за справяне с нея понякога могат да се окажат неефективни и твърде продължителни. Макар и по-малки по размер и много по симпатични на вид полевките и полските мишки също са опасни и не трябва да се подценяват.

Как протича борбата с плъховете, полските мишки и полевките в селскостопански постройки, обори и складове за зърно?

Битката с описаните гризачи на тези места изисква особено внимание и специални средства, тъй като масовите препарати, предназначени за борба с тях в този случай са проблемни и неприложими или поне със силно ограничена възможност за използване. Отровните родентициди, предназначени за унищожаване на плъхове не могат да се използват в този тип затворени помещения, тъй като има голяма вероятност гризачите да ги пренесат и смесят с продукцията, предназначена на храна на хора и животни. Дори ако бъдат заложени в специални дератизационни кутии, родентицидите (отровите за гризачи) отново не са препоръчителна мярка, тъй като е възможно труповете на отровените екземпляри да замърсят средата и да бъдат погълнати от нецелеви животни. Като цяло препаратите не са подходящо средство за борба с плъхове в земеделски и стопански постройки и е добре да се ползват само в крайни случай – само във външния периметър т.е. извън сградите където се съхранява продукцията.

Най-подходящите безопасни методи за унищожаване и намаляване на популациите от плъхове в хамбари, складове, обори или плевни си остават капаните и лепящите плоскости. Те могат да бъдат живоловни или убиващи, като всеки от двата вида дава много добри шансове за успех. Проблем на този метод може да се окаже бавната процедура, която при една огромна популация може значително да забави прочистването на постройките от гризачи. Важно също е да прецените размера на капана, тъй като полевките и полските мишки са по-грациозни, та дори дребни на размер спрямо охранените плъхове и съответно капаните за едните се отличават значително от капаните за другите гризачи.

Какви са съвременните живоловни капани за плъхове, полевки и полски мишки?

Новите съвременни капани за плъхове, полевки и полски мишки използвани все по-често днес са разработени специално за употреба в помещения, където други средства не могат да се прилагат. Тяхно основно предимство е, че са нетоксични и много лесни за употреба, особено моделите, използващи вид незасъхващи лепила, които залавят здраво и сигурно всеки подмамен в клопката екземпляр. Тези лепила обезателно биват примесени с вид атрактивна за съответния вид гризач примамка - атрактант, като това може да бъде сексуален феромон или аромат на любима за тези вредители храна. Целта е да бъдат привлечени колкото се може повече полевки, полски мишки и плъхове в капаните, за да може цялата популация да бъде бързо и лесно унищожена.

Някои от този тип лепила се продават самостоятелно в отделни опаковки. С тяхна помощ, всяка повърхност, върху която нашественикът преминава може да бъде превърната в ефикасен капан. С лепящите примамки могат да се обработват первази, циментови и дървени подове, а също и вертикални повърхности, когато целта е да се заловят и друг вид вредители, например насекоми.

Проблем и недостатък на лепящите открити капани е вероятността прахта, която се събира в стопанските и земеделски постройки да полепне върху лепилото и да намали неговата ефективност. Механичните модели са по-сигурни в този случай, но на места с голяма площ, тяхната употреба става отново не особено рентабилна.

За да се гарантира пълен и окончателен успех на битката с гризачите в селското стопанство е много важно да се ограничи напълно достъпът на нови екземпляри. За целта е необходимо всички дупки и отвори в този тип сгради да бъдат идеално затворени, така че следващи вредители да не могат да проникнат и създадат нова популация вътре в постройките.

Както споменахме и по-горе всеки вредител изисква определен размер капан, леплива плоскост или атрактант, ето защо в нашия онлайн магазин предлагаме капани както за плъхове, така и за по дребни гризачи – домашни мишки, полски мишки и полевки. А ако склада ви е с по-малка площ може да приложите освен капани с леплива повърхност и ултразвукови устройства. С правилния избор идва и решаването на проблема. Пожелава ми ви успех и ако имате въпроси винаги може да се обърнете за съвет към специалистите на Бран Инсект ЕООД.

* Ще сме ви благодарни ако споделите или харесате този авторски материал. Така ще достигне до повече хора които имат проблеми с плъхове, полски мишки или полевки. Благодарим ви.


Още полезна информация от блога

Видове отрова за плъхове и мишки - Бран Инсект

Видове отрова за плъхове и мишки

01.03.2014
Същност на най-разпространените отрови за плъхове и мишки. Отровите за плъхове и мишки се наричат родентициди и са изключително разнообразни по състав, размер, структура и цвят. Също така, не трябва да забравяме, че различните отрови за мишки и плъхове имат и индивидуален химичен състав, който.....

Виж още

Как се вади впит кърлеж? - Бран Инсект

Как се вади впит кърлеж?

02.03.2014
Статията е актуализирана на 26.04.2019 г.С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица смъртоносни заболявания. Сред най-опасни заболявания.....

Виж още

Бран Инсект вече във Варна и Бургас - Бран Инсект

Бран Инсект вече във Варна и Бургас

03.03.2014
От лятото на 2010 г. и по-точно от началото на месец юни фирма Бран Инсект ЕООД започна да извършва своята дейност и в двата най-големите български черноморски градове - Варна и Бургас. До момента третирахме обекти срещу вредители предимно   в градовете София, Пловдив и Божурище и близките им.....

Виж още