ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да се справим с мравките вкъщи или на двора?

05.10.2018
Как да се справим с мравките вкъщи или на двора - Бран Инсект

Предполага се, че няма шанс да не сте чували Езоповата басня за мравката и щуреца, в която се обяснява колко работлива е мравката и как щурецът, който буквално си „живеел живота“, накрая умира от глад. Всъщност това е олицетворение на родната ни поговорка, дело на Ран Босилек, която гласи: „Който не работи не трябва да яде“.

Да, мравките са работливи натури, от които трябва да си взимаме поука… Но не винаги привличат вниманието ни по вдъхновяващ начин. Когато ги виждаме как бродят по чиниите и чашите ни или пък крачат ведро из помещенията, които обитаваме, не ни е особено приятно. Дори и дворното ни място понякога може да е „минирано“ с мравуняци. И изведнъж тези работливи същества се превръщат в напаст и започваме да се питаме „Как да се справим с мравките в къщата или на двора?“

В случай, че става въпрос за мравуняци, които забелязвате на двора, можем да ви предложим някои народни средства, които в повечето случаи са ефективни. Пригответе смес от веро и вряща вода, с която да залеете мравуняците и след това ги разрушете. Всички техни обитатели ще загинат, а онези, които успеят да се спасят, ще търсят друго убежище. 

Има и подходящи начини да се справите с подръчни средства с мравките в къщи. Не като заливате мравуняци, защото вероятно няма да откриете такива. В домашни условия мравките са просто гости (макар и нежелани) и нямат причина да създават мравуняци. Те идват, отмъкват по някоя и друга трошичка хляб и после си тръгват, но на върволица – в т.н. мравешка колона. Дори и да си спомняте Езоповата басня, тази гледка няма да ви ощастливява нали?

Mравките в двора

Mравки в двора

В така създалата се ситуация в къщата ви надали ще знаете откъде точно „извират“ всички тези работливи насекоми, защото все пак нямат изграден мравуняк на видно място. Всъщност те не просто идват отнякъде, а от подземните си мравуняци, които са доста по-мащабни от надземните в зависимост от вида на мравките. В много от случаите подземните тунелчета в дома ви могат да достигат и до километри дължина под паркета, мокета или балатума в жилището ви. Можете да опитате да използвате обаче отново народни средства, с които да ги прогоните и да им покажете, че са нежелани. Поръсете с царевично брашно, напръскайте с оцет или надраскайте с креда всички пътеки, по които сте забелязали натрапниците. А още по-добре е да ароматизирате дома си с ухание на мента, канела или карамфил. Карамфила е ефикасно средство, което се твърди, че освен че отблъсква всяка мравка, но играе ролята и на ароматизатор. 

Много често обаче се оказва, че сте изтървали ситуацията извън контрол. Не сте предвидили, че мравките са толкова упорити и многобройни и са се превърнали в непреодолима напаст. Гореописаните средства няма как да ви помогнат в такива случаи и единственото ви правилно решение, което можете да вземете, е да потърсите нашата професионална помощ в лицето на специализирана фирма за борба с вредители – Бран Инсект ЕООД.

*Ще сме благодарни да споделите статията, ако сте научили нещо полезно от нея. Ценим всяка подкрепа.


Още полезна информация от блога

Домашни рецепти за борба с мравките - Бран Инсект

Домашни рецепти за борба с мравките

28.10.2016
Мравките са проблем в много домове, като пиков момент за тяхната активност е през пролетта и есента, когато валежите са често явление. Тези дребни и безобидни насекоми нападат най-вече къщите, тъй като те са в близост до техните естествени обиталища – мравуняците, а това съвсем не се харесва на.....

Виж още