ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Домашни рецепти и други алтернативни методи за борба с мравки

28.10.2016

Домашен метод за прогонване на мравки

Мравките са проблем в много домове, като пиков момент за тяхната активност е през пролетта и есента, когато валежите са често явление. Тези дребни и безобидни насекоми нападат най-вече къщите, тъй като те са в близост до техните естествени обиталища – мравуняците, а това съвсем не се харесва на болшинството домакинства.


Кои са причините да влизат в домовете ни?

Основна причина за заселването на мравчените колонии в нашите домове е по-високата топлина дори и през зимните месеци, тъй като студа влия отрицателно върху всички видове насекоми, а топлината благоприятесва за бързото им развитие. Друга причина за привличането на мравките в домовете ни е оставената без надзор или падналата на труднодостъпни места храна, от нас или домашните ни любимци. Има и други причини за тяхното нашествие, но тези са основните.


Кои помещения нападат най-често мравките?

Пълзящите нашественици нападат предимно кухненските и сервизни помещения и не рядко правят негодни за консумация големи количества храна. Тези дребни вредители успяват да проникнат дори в добре опаковани хранителни продукти, особено такива със съдържание на захар, а това е действие, което едва ли ще се хареса на някого.

Напълно натурални средства за прогонване и унищожаване на мравки от затворени помещения и дворове на къщи:

Лимонов сок

Домашна рецепта за премахване на мравки

На много места ще срещнете рецепти с лимонов сок, като средство за прогонване на мравки от жилищни помещения. Тази рецепта е изключително евтин и лесен за прилагане вариант. От вас се иска единствено да напръскате около вратите и прозорците с чист лимонов сок, който според някои експерти действа чрез лимонената киселина, която успява да обърка рецепторите на мравките за проследяване.

Канела

Канелата е подправка, чиято миризма не всички хора харесват, а мравките със сигурност не понасят. Можете да опитате да ги прогоните, като поръсите с канела на прах входовете, през които насекомите проникват, а също и да опръскате с етерично масло от канела около врати и прозорци. Миризмата ще ги прогони бързо (поне така твърди рецептата) от вашия дом, а вие ще се радвате на аромат на прясно изпечени сладкиши през това време.

Мента

Миризмата на мента е също изключително неприятна за мравките, но за щастие малко хора изпитват непоносимост към нея. С помощта на няколко капки етерично ментово масло можете да обработите около входовете, през които прониква мравчената колония, а също около врати и прозорци. Ако тази рецепта не подейства срещу нашественика, поне ще се радвате на свежо ухаещи помещения.

Тебешир

Кредата, според много рецепти дава ефект при нападение на мравчена колония. За целта е нужно да очертаете плътна ивица с тебешир около мястото, което искате да предпазите и мравките няма да я пресекат. В зооаптеките и специализираните магазини дори се продават специални блокчета креда за защита от този вид инсекти – опитайте.

Микс от сода за хляб и захар

Според рецептата, това средство служи не само за прогонване, но и за унищожение на мравките, нападнали вашия дом. Ако не искате да убивате малките безобидни натрапници, подминете този метод. За останалите поясняваме, че тази смес има бързо унищожително действие, дължащо се на реакцията между мравчената киселина, която мравките отделят, като вид защитен серум и содено-захарната смес.

Утайка от кафе

Оказва се, че мравките не обичат и миризмата на кафе. Ако решите да ги прогоните по този начин се налага да поръсите утайка от кафе върху процепите и отворите, през които мравките влизат в дома ви. Според хората, дали тази рецепта, тя действа бързо и ефективно, така че нищо не ви пречи да опитате.


Други алтернативни средства за борба и унищожаване на мравките?

Сухите пудри

На пазара се предлагат свободно много препарати за защита от мравки. Най-достъпни са сухите пудри, предназначени за поръсване на местата, през които насекомите проникват или по пътечките, които обхождат. Имайте предвид, че сухите пудри имат един огромен недостатък – лесно се разсейват по пода и във въздуха на  помещението в което са нанесени, като така рискувате да навлезнат чрез вдишване във вас самите.

Гранулирани и течни препарати против мравки

За разлика от сухите пудри, гранулираните, а също и течните препарати срещу мравки са много по-добра алтернатива.  Много хора поради една или друга причина не желаят да използват химически препарати за борба с този вредител, особено когато в жилището се отглеждат малки деца или домашни любимци, но опита ни е доказал, че т.н. отрови за мравки дават по ударен и продължителен ефект.

Хората, отказващи да обработват своя дом с химикали предпочитат да заложат на домашните бабините рецепти, като използват средства, напълно безопасни за хора, домашни питомци и дори за самите мравки. Ние не можем да дадем никакви гаранции за ефективността на тези домашни методи и рецепти за защита от мравки, но ако решите да действате с професионални или масово разпространени химични методи сме насреща и с радост ще ви консултираме и ако желаете ще извършим професионално почистване срещу мравки.

* Пyбликyвaнaтa инфopмaция нa тoзи caйт e интeлeктyaлнa coбcтвeнocт нa фиpмa Бpaн Инceкт EOOД и aкo жeлaeтe дa я цитиpaтe е нужно дa cлoжитe диpeктeн линк към нac или пoнe дa изпишeтe, чe cтe ползвали за източник caйтa: www.vrediteli.bg. Благодарим ви.


Още полезна информация от блога

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия? - Бран Инсект

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още