ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Борба с каналните мухи (Psychodidae) - особености и съвети

09.02.2018

Ако сте отявлен фен на насекомите и те будят само възхищение у Вас, спокойно можете да наричате каналните мухи и канални пеперудки. Или още по-гальовно- малки мухички… Все пак понятиетоканален не звучи много представително… Но независимо дали за Вас каналните мушици са излъчващи ефирност малки пеперудки, имайте предвид, че те се размножават буквално като не дотолкова симпатичните хлебарки. В зависимост от това каква е температурата и влажността на средата, която са си харесали за живот.

Защо са известни като канални или канализационни мухи?

Канални мухи (Psychodidae). Мухички в канализацията на банята, тоалетната, кухнята.

Тези иначе нежни летящи насекоми могат да се превърнат в истинско бедствие за канализацията на вашата баня или тоалетна, а понякога се явяват и в кухнята. И приказката за това да не седите с отворена уста, че ще лапнете някоя муха, може да се окаже пълна реалност. И то муха снасяща яйцата си в канализационната мрежа. От там идва и наименованието им канални или канализационни мухи. Именно това е поводът тук да се запознаем по-подробно с това какво представляват каналните мухи, техните особености и съвети за защита и качествена борба с тях.

Каналните мухи, чието латинско наименование е Psychodidae са сиво-черни на цвят, се срещат най-масово в тропиците. Падат си по по-влажното време и по-влажните места. Което съвсем не означава, че трябва да се разходите до Филипините, за да се запознаете с тях. Тези малки мухички се чувстват много добре и из нашите географски ширини. Като през 2015 г. дори бяха предизвикали интереса на повечето български медии със своята изобилна поява.

Към особеностите на малките пеперудоподобни мухички можем спокойно да включим факта, че те наистина имат миловиден и дори ефирен красив вид. Със своите нежни крилца, с които пърхат невинно около Вас, те наподобяват малки феи. Не е известно да са причина за сериозни заболявания, освен някои много рядко срещани тропически болести. За щастие не предизвикват епидемии. Или поне в България не сме били свидетели на такова нещо.

Погледнато по този начин защо ни е каквато и да е защита или пък борба с каналните пеперудки? Нали не могат да ни причинят кой знае какво? Да, но тези малки пеперудки не обичат усамотението. Напротив. Предпочитат големите шумни сбирки. И ако видите и една от тези малки мушици, можете да сте почти сигурни, че тя е домъкнала със себе си куп други малки пеперудки.

Съвети за премахване и защита от каналните мухи приличащи на пеперудки?


Какви са съветите ни за премахване на вече ставащите досадни канални пеперудки:

  1. Като за начало е добре да установите в кой канал са се настанили вредителите, тъй като там са снесли и яйцата си. Проверете всички канали в кухнята, тоалетната, банята, мазето (ако сте в къща) и въобще там където има сифони или други отвори за отичане на водата.
  2. Следващата стъпка е да отпушите затлачения канал с помощта на подръчни средства или чрез фирма за ВиК услуги.
  3. След като фирмата е сигурна, че е отпушила добре канализацията ви, е добре и вие да се убедите, че е така и да излеете няколко кофи с вода в каналите.
  4. Четвъртата стъпка е да се обърнете към професионална фирма за борба с мухите Psychodidae, каквато е и фирма Бран Инсект – така ще си гарантирате, че дори и да са останали единични яйца в каналите ви, то те ще бъдат унищожени навреме и няма да се размножат отново.

Наистина тези мушици душици не крият такива опасности като обикновените мухи. Нито пък имат нещо общо със свирепата муха цеце. Но всички канални мухи, независимо дали ще ги наричате канални пеперудки или с по-галеното име малки мухички, се разпространяват изключително бързо и съвсем спокойно могат да станат новият господар на собствения Ви дом и най-вече на мокрите помещения в него.

*Ако тази статия ви е била полезна, моля споделете я за да се информират повече наши съграждани, а ако желаете да я ползвате на ваш сайт моля да поставите директен линк към нея, тъй като е авторска. Благодарим ви за подкрепата.


Още полезна информация от блога

Видове отрова за плъхове и мишки - Бран Инсект

Видове отрова за плъхове и мишки

01.03.2014
Същност на най-разпространените отрови за плъхове и мишки. Отровите за плъхове и мишки се наричат родентициди и са изключително разнообразни по състав, размер, структура и цвят. Също така, не трябва да забравяме, че различните отрови за мишки и плъхове имат и индивидуален химичен състав, който.....

Виж още

Как се вади впит кърлеж? - Бран Инсект

Как се вади впит кърлеж?

02.03.2014
Статията е актуализирана на 26.04.2019 г.С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица смъртоносни заболявания. Сред най-опасни заболявания.....

Виж още

Бран Инсект вече във Варна и Бургас - Бран Инсект

Бран Инсект вече във Варна и Бургас

03.03.2014
От лятото на 2010 г. и по-точно от началото на месец юни фирма Бран Инсект ЕООД започна да извършва своята дейност и в двата най-големите български черноморски градове - Варна и Бургас. До момента третирахме обекти срещу вредители предимно   в градовете София, Пловдив и Божурище и близките им.....

Виж още