ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Плъховете

07.11.2019
плъх - Бран Инсект

Изследванията показват, че родът на плъховете Rattus е възникнал от семейство Мишкови (Muridae) преди милиони години. Знае се със сигурност, че тяхната родина е Северен Китай. В Европа са били пренесени от там през 16 век, укривайки се в трюмовете на корабите и товарите които били пренасяли чрез тях. Два века по-късно те нахлули и на континента Америка. Днес в България се срещат два вида плъхове: Сив плъх – Rattus norvegicus и черен плъх Rattus rattus. Ето накратко за тях, а после продължаваме и с по пикантната информация. 


За сивите плъхове от вида Rattus norvegicus

Сивият плъх достига на дължина до 25 см. и тегло до 600 грама. Той има тъпа муцуна и дебела опашка. Обикновеният или сив плъх е отличен плувец-издържа във вода до 72 часа и дори може да прониква в домовете през канализационните тръби. Скача на височина до 60 см. размножава се целогодишно. Достига полова зрялост към третия месец, а бременността трае 20-25 дни. Раждат се до 10 малки. Годишно обикновено дават до 5 поколения. Предпочитат да обитават мазета, складове и канализации и въобще по-ниските места в сградите.


За черните плъхове от вида Rattus rattus

Черния плъх е известен още като корабен или покривен плъх. По-дребен и грациозен е от сивия плъх. Достига дължина до 21 см. и тегло до 300 г. Космената му покривка е сива до сивочерна, понякога с кафеникав оттенък. По-малкото му тегло му дава голяма пъргавина и затова може да скача на височина до 1 м. Освен това е изключително добър катерач, а също така и бяга отлично. Плодовитостта на черния плъх е до 8 малки, които стават полово зрели за 2-3 месеца. Ражда 2 или 3 пъти в годината. Живее максимум до 2 години. Може да бъде срещнат на различни сухи места - тавани, хамбари, складове, а също и в лозя, но определено предпочита да живее по таванските помещения, където сивия плъх не припарва.


Интересни и малко известни факти за живота на плъховете

1. Като цяло плъховете живеят в колонии, които не е рядкост да достигат от 20 до 40 и повече екземпляра, ето защо не си мислете, че като се уловили или забелязали един плъх, то  той е наистина сам. Напротив - те никога не живеят сами.

2. В колонията от плъхове се спазва строга йерархия дори когато се хранят. Например когато консумират някаква непозната за тях храна за първи път (каквито са и отровите за унищожаването им) те първо изпрашат на разузнаване някой от младоците в групата да дегустира и ако той оцелее едва тогава се нахвърлят и по-възрастните старейшини. 

3. Интересен факт е, че плъховете живеят в сложна тунелна мрежа под земята, където обособяват дори специализирано помещение за своята тоалетна. А това е един изключително интелигентен начин да се дистанцират  от собствените си нечистотии.

4. Плъховете не се хранят само със сирене и кашкавал, както ви показват в детските филмчета и комиксите – те са всеядни. Дори предпочитат понякога да консумират плодове и зеленчуци, като любими са им доматите и краставиците, а не са редки случаите, когато с охота си хапват кисело млекце продупчвайки с зъби станиола на кофичките в които се съхранява то.

5. Малко известен факт е, че плъховете и мишките са били основните преносителите на чумата – този бич на Средновековието. Болест е известна още и със страховитото и напълно заслужено наименование Черната смърт.  За всеобщо щастие вече огнищата на чумата са напълно унищожени от много години и тя не съществува, като реална опасност за човечеството  и дано никога не се завърне. 

6. В диво състояние средната продължителност на живота на сивите плъховете е изключително кратка – под 1 година, но пък те го компенсират с бързата си репродуктивност – едно семейство може да даде до 50 малки за една година.  

7. Плъховете могат и развиват резистентност т.е. приспособяват се към отровите използвани за унищожаването им – не са измислица слуховете за откривани в метрото на Москва плъхове по-големи от котки, та дори и повече.

8. Дори при падане от 15 метра височина те оцеляват и бързо успяват да укрият.


Няколко полезни съвета как да се справите сами с тези опасни и умни гризачи?

Има редица съвременни методи за борба с плъховете – ултразвукови електронни устройства, убиващи капани (механични и такива с леплива повърхност) , улавящи капани и дори репеленти които ги отблъскват, но най-сигурната защита е да не ги предизвиквате да навлезнат в дома или търговския ви обект. Ето защо е добре да се спазват следните препоръки с които да ограничите достъпа на плъхове и да увеличите т.н. плъхонепроницаемост:

1. Не оставяйте хранителни продукти на необезопасени места. Иначе казано дръжте всяко нещо което става за ядене, от киселото мляко, ябълките, крушите, доматите и краставиците, до хляба, сирената, кренвиршите и саламите.

2. Местата за съхраняване на хранителни продукти е добре да са на височина от поне 1 м от пода, защото както споменахме по-горе, черният плъх може да скача на височина до 1 м.

3. Не оставяйте под вратите разстояние по-голямо от 1 см, а колкото е по-малко, толкова по добре – ще се учудите как се сплескват и промъкват под вратите когато изпаднат в критична ситуация.

4. Всяка врата на помещенията в които се съхраняват храни – визираме най-вече на складовете и други места с по-масово ползване, е необходимо да е облицована (обшита) двустранно в основата си на поне 30 см. с метал, но това най-добре и с най-голяма точност могат да ви кажат в БАБХ. Все пак изискванията се променят периодично, но все пак го имайте предвид.

5. При стари сгради в които има дупки в стените или в пода е добре те да се запълнят с натрошено стъкло омесено с замазката от цимент и пясък, така ако отново дойдат гризачи няма да успеят да прегризят на същото място и ще си наранят муцуните от стъклото. Това ще ги спре за известно време. Все пак бъдете внимателни вие самите да не се нарежете докато приготвяте строителната смес.

Ами мили потърпевши от набезите на плъхове, на първо време това е с което можем да сме ви полезни от Бран Инсект, а ако решите да се доверите на професионализмът ни, то ние ще се отзовем максимално бързо на вашия повик и ще разрешим проблема ви с тези натрапница. 

Затова време не губете, а на Бран Инсект се доверете и за плъховете бързо забравете.


Още полезна информация от блога

Как да изгоним плъховете от дома или двора си? - Бран Инсект

Как да изгоним плъховете от дома или двора си?

18.04.2021
В Китай от години вече има ферми за отглеждане на хлебарки, предназначени да попаднат в супата или в основното ви ястие. Въпрос на вкусови предпочитания. Във Виетнам пък плъховете са истински деликатес и стотици ловци на тези гризачи припечелват прехраната си, продавайки ги на търговците. Отново.....

Виж още