ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Снимки на чайки и гларуси. Как да различаваме тези птици?

Чайка - Бран Инсект Чайки - Бран Инсект Гларуси - Бран Инсект
Снимка 1 Снимка 2 Снимка 3

 

На снимка 1 е показана чайка, която е кацнала на скала край морския бряг. На снимка 2 са показани група чайки, които търсят храна по морския бряг. На снимка 3 е показан гларус (вид чайка), който току що е намерил умряла риба на плажната ивица.

Ако имате проблеми с чайки, гларуси или други птици, които нарушават спокойствието ви и освен това са преносители на бълхи, кърлежи, кокошинки и множество зарази, не се колебайте да се свържете с нас. При проблеми с подобни птици, може да поръчате и закупите от сайта ни уреди и средства за прогонването на чайки или за защита от гларуси.

Как изглеждат чайките и какво е характерно за тях?

  • Чайките са сравнително големи морски птици, които наброяват около 100 вида, но в България можем да срещнем само около 15-20 вида от тях. 
  • Макар да ги нарекохме „морски“, чайките постепенно напускат морските брегове и се насочват към по-големите градове, защото именно там могат да намерят голямо изобилие от хранителни отпадъци и то далеч от естествените си врагове. Обикновено по пътя си към градовете и по-големите населени места, те са привлечени от рибата, която предлагат реките ни. Неслучайно имаме и речни чайки.
  • На външен вид чайките могат да се различават доста както по големина, така и по шарките си в зависимост от това към кой подвид принадлежат. По-малките чайки са оцветени предимно в кафяво, а по-големите са бели, върху чиято окраска лесно може да се различи сиво и черно.
  • Чайките са пример за едно наистина задружно семейство, защото те са моногамни и по време на мътенето на яйцата (обикновено 2-3 на брой), мъжката и женската птица се редуват в изпълнението на тази дейност. Докато едната мъти яйцата, другата се грижи за набавянето на храна.
  • Прехраната, от своя страна, не е само онази, която може да бъде намерена в морето или в реките. Чайките не биха се притеснили да грабнат сандвич от ръката ви, понякога използвайки и агресивни мерки. Ако пък не намерят нищо по-сносно за похапване, биха се задоволили и с мърша.
  • Чайките съзряват полово след около 3-4 години. През този период те обикалят близките държави, но когато усетят, че природата ги зове, те се завръщат из родните си места в търсене на мъжкар и съответно подходящо за гнездене място. 
  • Макар все още най-големите колонии от чайки в България да се намират на скалистите острови Св. Иван и Св. Петър, много от тях са намерили подходящо убежище и върху покривите на Президентството, върху покрива на бившия партиен дом, както и върху редица други по-високи сгради не само в София, но и в други по-големи градове.

А що за птици са гларусите?

Интересен факт: Тук вероятно ще ви изненадаме - гларусите са вид чайки, като ние  (по неясни за нас причини ) сме свикнали да наричаме така по-големите представители на този вид. Може би оттам произлиза и понятието „плажен гларус“, което отнасяме не до птицата, а до мъжете, търсещи женско внимание именно по плажовете. Защото както има грациозни чайки, които инстинктивно оприличаваме на женски птици, така има и такива, които имат доста мъжествен вид - с много масивен клюн, наперена походка и поведение, и чийто размах на крилете може да достигне до 146 см.

Всъщност под названието „гларус“, ние най-често имаме предвид сребристата (Larus argentatus) или жълтокраката чайка (Larus cachinnans), защото са малко по-едри от останалите видове чайки. Също така е възможно под „гларус“ постепенно да сме започнали да възприемаме онези около 20 вида чайки (в световен мащаб), чието латинско название е Laros или Larus. Просто сме добавили буквата „Г“ отпред. 


Каква е разликата между гларус и чайка?

След всичко казано дотук би трябвало да ви е станало ясно, че да се твърди, че гларусът е мъжкия партньор на женската чайка или казано иначе - той е мъжката чайка, би било нелепо. Още по-нелепо е схващането, което сме чували като деца, че чайките обитават северното ни Черноморие и птиците, които виждаме във Варна са именно чайки. Гларусите пък са предпочели южното Черноморие и ги виждаме навсякъде из Бургас.

Истината е, че всички чайки, които обитават родината ни, включително и онези, които наричаме „гларуси“, все повече започват да превземат градовете ни и от красив негов символ лека-полека се превръщат в натрапници. Защото, подобно на гълъбите, те също могат да са носители на всякакви зарази.


* Ако от тази статия сте научили нещо полезно ще сме ви благодарни да я споделите с приятели за да се разбие митът, че чайките и гларусите са различен вид птици, а и по този начин ще ни стимулирате да пишем по още интересни и малко популярни теми.