ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя) - Бран Инсект

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

Всички сме чували названията на животни като мечки, лисици, вълци и слонове, но знаете ли, че има и летящи катерици например? Знаем и какво е паяк, муха, бълха, дървеница, стоножка, но имате ли идея какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Надали, а всъщност със сигурност все някога сте попадали на него, особено по време на морската ви почивка.

Сколопендрата е вид стоножка, която е доста разпространена в България. Предпочита да живее в близост до хората, но само до онези, които са успели да се сдобият с дворно място. Тя обича да се разхожда навън, но понякога си „пада“ и по луксозните апартаменти. Повече ѝ харесват обаче вилите, бунгалата и къщите, които са обгърнати от зеленина. Важното е те да се намират на по-влажни места като в близост до язовири, реки, езера или горски масиви. Но морето си е море и, дори и за тази на пръв поглед невинна стоножка, е най- предпочитано местообитание. Затова най-често ни търсят за обработки срещу сколопендри от градовете Варна и Бургас и близките до тях населени места.

Има много видове сколопендри, но в случая ще се занимаваме само с тези, които се срещат в България. Ще уточним и защо ухапването от сколопендра е опасно и какви би трябвало да са най-адекватните ви мерки в случай на ухапване.

Сколопендрите, които живеят в България, са с около 10- 25 см дължина и 1 см ширина на тялото. Донякъде напомнят на обикновена стоножкa, но ухапването им в териториите извън България понякога е сравнявано с това като от скорпион или змия. Дори на Филипините е регистриран смъртен случай. Ето цитат от Wikipedia: „Това е единствената стоножка, от която е известен смъртен случай. Във Филипините седемгодишно момиче е ухапано по главата. Починало е след 29 часа.“

Изображение на сколопендра (скрипя)

Сколопендрите могат да атакуват по най-различни причини, а такива могат и да липсват. Поведението им не е много ясно, а това което е ясно, е че е нелогично и понякога спонтанно…

Те могат да се крият навсякъде, включително и под тапети, в ниши, в гардероби, в обувки и къде ли не. Подобно на хлебарките, но поне не се размножават толкова бързо. 

Лошото обаче е, че ухапването от българските сколопендри е много болезнено, мястото на ухапването се зачервява и подува, в някои случаи се стига и до цялостно влошаване на здравословното състояние. Документирани са редица случаи, в които ухапани от сколопендра хора получават силна алергична реакция и са настанявани в болница, където престояват около 5 дни, след което продължават да са на домашно лечение.

Как да дадете първа помощ срещу опасните скрипи (сколопендри) 

Ако усетите нападение от такава опасна стоножка, е най-добре да промиете мястото на ухапването със силен дезинфектант – кислородна вода, йод или йодасепт са най-добрите, но в краен случай ако сте на отдалечено от медицински пунк място, може да се дезинфекцирате и чрез уриниране върху мястото. Добре е да се започнете прием на антихистамини (противоалергични медикаменти). В народната медицина се препоръчва втриването на чесън или лук в областта на засегнатото място, но е най-сигурно да потърсите лекарска помощ. Няма как да знаете какво е най-добре да направите в такъв момент, стига самият вие да не сте лекар. 

! Важно е обаче да не се паникьосвате и да знаете, че в България до момента няма регистриран смъртен случай след ухапване от скрипя и че много по-опасни са ужилванията от стършели, които се роят на най-неочаквани места. 

* Ако този материал ви е бил полезен, моля харесайте го или го споделете – така ще ни подкрепите и стимулирате да пишем още нови интересни статии, а и други ще разберат истината за стоножките и скрипите населяващи България. Благодарим ви.


Още полезна информация от блога

Как да се отървем от бълхите в блокове, къщи, мазета и дворове? - Бран Инсект

Как да се отървем от бълхите в блокове, къщи, мазета и дворове?

07.09.2018
Нашествието от бълхи може да сполети всеки един дом, независимо дали става въпрос за луксозен градски апартамент, офис или най-обикновена „спретната селска къщурка“.  Те виреят еднакво добре навсякъде, стига да имат с какво да се хранят, а именно кръв. Могат да се прикрепят по козината на домашния.....

Виж още

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове) - Бран Инсект

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове)

27.08.2018
Спомняте ли си нашумелият преди година случай за предлаганите на пазара яйца, които били натровени с  фипронил? Голяма суматоха настана в пресата, макар повечето от нас и идея да си нямат какво представлява фипронила. Камо ли каква е връзката му със сегашната тема, касаеща препарата Регент 800 ВГ.....

Виж още

Ку треска (Балкански грип) - Бран Инсект

Ку треска (Балкански грип)

22.08.2018
Ку-треската е болест, която често се среща при селскостопанските животни, които от своя страна се явяват неин преносител и при хората. При животните тя води до абортиране и трайно безплодие, а при хората до треска, диария, повръщане и болки в мускулите. Броят на регистрираните смъртни случая е малък,.....

Виж още