ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя) - Бран Инсект

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

Сигурно не всеки знае какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Все пак е много вероятно все някога да сте попадали на тези не толкова приятни за допир твари, особено по време на морската ви почивка в България. Към края на статията ще намерите и линк с нашите контакти - от там може да поръчате професионално и дискретно унищожаване на скрипя или друг вредител или директно да позвъните на 0878 20 12 21 и 0888 44 99 49.

Какво представлява всъщност скрипята (сколопендрата)?

Сколопендрата е вид стоножка, която е доста разпространена в България. Предпочита да живее в близост до хората, но само до онези, които са успели да се сдобият с дворно място. Тя обича да се разхожда навън, но понякога си „пада“ и по луксозните апартаменти. Повече ѝ харесват обаче вилите, бунгалата и къщите, които са обгърнати от зеленина. Важното е те да се намират на по-влажни места като в близост до язовири, реки, езера или горски масиви. Но морето си е море и, дори и за тази на пръв поглед невинна стоножка, е най- предпочитано местообитание. Затова най-често ни търсят за обработки срещу сколопендри от градовете Варна и Бургас и близките до тях населени места.

Има много видове сколопендри, но в случая ще се занимаваме само с тези, които се срещат в България. Ще уточним и защо ухапването от сколопендра е опасно и какви би трябвало да са най-адекватните ви мерки в случай на ухапване.

Кои видове сколопендри се срещат в България

Сколопендрите, които живеят в България, са с около 10- 25 см дължина и 1 см ширина на тялото. Донякъде напомнят на обикновена стоножкa, но ухапването им в териториите извън България понякога е сравнявано с това като от скорпион или змия. Дори на Филипините е регистриран смъртен случай. Ето цитат от Wikipedia: „Това е единствената стоножка, от която е известен смъртен случай. Във Филипините седемгодишно момиче е ухапано по главата. Починало е след 29 часа.“

Изображение на сколопендра (скрипя)

Сколопендрите могат да атакуват по най-различни причини, а такива могат и да липсват. Поведението им не е много ясно, а това което е ясно, е че е нелогично и понякога спонтанно…

Те могат да се крият навсякъде, включително и под тапети, в ниши, в гардероби, в обувки и къде ли не. Подобно на хлебарките, но поне не се размножават толкова бързо. 

Лошото обаче е, че ухапването от българските сколопендри е много болезнено, мястото на ухапването се зачервява и подува, в някои случаи се стига и до цялостно влошаване на здравословното състояние. Документирани са редица случаи, в които ухапани от сколопендра хора получават силна алергична реакция и са настанявани в болница, където престояват около 5 дни, след което продължават да са на домашно лечение.

Как да дадете първа помощ срещу опасните скрипи (сколопендри) 

Ако усетите нападение от такава опасна стоножка, е най-добре да промиете мястото на ухапването със силен дезинфектант – кислородна вода, йод или йодасепт са най-добрите, но в краен случай, ако сте на отдалечено от медицински пунк място, може да се дезинфекцирате и чрез уриниране върху мястото. Добре е да се започнете прием на антихистамини (противоалергични медикаменти). В народната медицина се препоръчва втриването на чесън или лук в областта на засегнатото място, но е най-сигурно да потърсите лекарска помощ. След като обработите ухапаното място е добре да унищожите скрипите или поне да напръскате периметъра с качествен инсектицид или най-добре да ви посети екип на Бран Инсект - ние знаем къде се крият тези неприятни насекоми и можем гарантирано и дискретно да ги унищожим и отстраним за дълго от дома ви.

!Важно е обаче да не се паникьосвате и да знаете, че в България до момента няма регистриран смъртен случай след ухапване от скрипя или сколопендра и че много по-опасни са ужилванията от стършели, които се роят на най-неочаквани места. 

* Ако този материал ви е бил полезен, моля харесайте го или го споделете – така ще ни подкрепите и стимулирате да пишем още нови интересни статии, а и други ще разберат истината за стоножките и скрипите населяващи България. Благодарим ви.


Още полезна информация от блога

Най-красивите вредители в света и у нас - Бран Инсект

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия? - Бран Инсект

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още

Какво е мимикрия при насекомите и животните - Бран Инсект

Какво е мимикрия при насекомите и животните

09.03.2018
Колкото и да сте любознателен, надали всеки ден си блъскате главата над това какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща. Но вероятно всички са съгласни, че любознателността е полезно качество, а не недостатък. Поради което ще се постараем да отговорим и на въпроса какви са.....

Виж още