ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

Всички сме чували названията на животни като мечки, лисици, вълци и слонове, но знаете ли, че има и летящи катерици например? Знаем и какво е паяк, муха, бълха, дървеница, стоножка, но имате ли идея какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Надали, а всъщност със сигурност все някога сте попадали на него, особено по време на морската ви почивка.

Сколопендрата е вид стоножка, която е доста разпространена в България. Предпочита да живее в близост до хората, но само до онези, които са успели да се сдобият с дворно място. Тя обича да се разхожда навън, но понякога си „пада“ и по луксозните апартаменти. Повече ѝ харесват обаче вилите, бунгалата и къщите, които са обгърнати от зеленина. Важното е те да се намират на по-влажни места като в близост до язовири, реки, езера или горски масиви. Но морето си е море и, дори и за тази на пръв поглед невинна стоножка, е най- предпочитано местообитание. Затова най-често ни търсят за обработки срещу сколопендри от градовете Варна и Бургас и близките до тях населени места.

Има много видове сколопендри, но в случая ще се занимаваме само с тези, които се срещат в България. Ще уточним и защо ухапването от сколопендра е опасно и какви би трябвало да са най-адекватните ви мерки в случай на ухапване.

Сколопендрите, които живеят в България, са с около 10- 25 см дължина и 1 см ширина на тялото. Донякъде напомнят на обикновена стоножкa, но ухапването им в териториите извън България понякога е сравнявано с това като от скорпион или змия. Дори на Филипините е регистриран смъртен случай. Ето цитат от Wikipedia: „Това е единствената стоножка, от която е известен смъртен случай. Във Филипините седемгодишно момиче е ухапано по главата. Починало е след 29 часа.“

Изображение на сколопендра (скрипя)

Сколопендрите могат да атакуват по най-различни причини, а такива могат и да липсват. Поведението им не е много ясно, а това което е ясно, е че е нелогично и понякога спонтанно…

Те могат да се крият навсякъде, включително и под тапети, в ниши, в гардероби, в обувки и къде ли не. Подобно на хлебарките, но поне не се размножават толкова бързо. 

Лошото обаче е, че ухапването от българските сколопендри е много болезнено, мястото на ухапването се зачервява и подува, в някои случаи се стига и до цялостно влошаване на здравословното състояние. Документирани са редица случаи, в които ухапани от сколопендра хора получават силна алергична реакция и са настанявани в болница, където престояват около 5 дни, след което продължават да са на домашно лечение.

Как да дадете първа помощ срещу опасните скрипи (сколопендри) 

Ако усетите нападение от такава опасна стоножка, е най-добре да промиете мястото на ухапването със силен дезинфектант – кислородна вода, йод или йодасепт са най-добрите, но в краен случай ако сте на отдалечено от медицински пунк място, може да се дезинфекцирате и чрез уриниране върху мястото. Добре е да се започнете прием на антихистамини (противоалергични медикаменти). В народната медицина се препоръчва втриването на чесън или лук в областта на засегнатото място, но е най-сигурно да потърсите лекарска помощ. Няма как да знаете какво е най-добре да направите в такъв момент, стига самият вие да не сте лекар. 

! Важно е обаче да не се паникьосвате и да знаете, че в България до момента няма регистриран смъртен случай след ухапване от скрипя и че много по-опасни са ужилванията от стършели, които се роят на най-неочаквани места. 

* Ако този материал ви е бил полезен, моля харесайте го или го споделете – така ще ни подкрепите и стимулирате да пишем още нови интересни статии, а и други ще разберат истината за стоножките и скрипите населяващи България. Благодарим ви.


Още полезна информация от блога

Как да се отървем от бълхите в блокове, къщи, мазета и дворове?

Как да се отървем от бълхите в блокове, къщи, мазета и дворове?

07.09.2018
Нашествието от бълхи може да сполети всеки един дом, независимо дали става въпрос за луксозен градски апартамент, офис или най-обикновена „спретната селска къщурка“.  Те виреят еднакво добре навсякъде, стига да имат с какво да се хранят, а именно кръв. Могат да се прикрепят по козината на домашния.....

Виж още

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове)

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове)

27.08.2018
Спомняте ли си нашумелият преди година случай за предлаганите на пазара яйца, които били натровени с  фипронил? Голяма суматоха настана в пресата, макар повечето от нас и идея да си нямат какво представлява фипронила. Камо ли каква е връзката му със сегашната тема, касаеща препарата Регент 800 ВГ.....

Виж още

Ку треска (Балкански грип)

Ку треска (Балкански грип)

22.08.2018
Ку-треската е болест, която често се среща при селскостопанските животни, които от своя страна се явяват неин преносител и при хората. При животните тя води до абортиране и трайно безплодие, а при хората до треска, диария, повръщане и болки в мускулите. Броят на регистрираните смъртни случая е малък,.....

Виж още