ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Домашните паяци в България - видове и местообитание

14.01.2020
Домашен паяк  - Бран Инсект

Знаете ли, че още от далечна древност паяците се свързват с безброй суеверия, като вероятно най-разпространено е това, че ако ви полази паяк или пък го забележите у дома, то внезапно ще се сдобиете с много пари. Или казано на по-прост съвременен език - видите ли паяк хуквайте веднага до най-близкия пункт, в който се продават билети за лотарията или пък пуснете класическо тото!? 

Има и държави, като Камбоджа, където пърженият паяк е истински деликатес и такива поверия не се спазват. За тях паяк ли е - значи става за консумация.

Дали вярвате в поверията, свързани със сплитащите паяжини насекоми или пък бихте ги използвали като източник на препитание, си е ваше лично право на избор. Нашата идея тук ще е да ви запознаем с видовете домашни паяци, които се срещат в България.

В България на добри условия за живот се наслаждават над 700 вида подобни насекоми като някои от тях предпочитат да живеят на открито и на въздух, а други предпочитат домашната обстановка. Последните се подвизават под името домашен или къщен паяк и като цяло не се смятат за вредители, главно защото се борят успешно срещу другата голяма конкуренция от истински вредители- мухи, комари, молци и други досадни нашественици. Типичен пример за това е паяка тъкач. 

Както казахме, домашните (къщните) представители на тези насекоми живеят в домовете на хората, които се явяват и тяхно местообитание. Какви още видове домашни паяци има обаче в България? Ами доста и няма как да ги изброим всичките. Важното е да знаете, че те не са опасни (с малки изключения) и дори могат сами да регулират популацията си, защото се избиват взаимно. Сещате ли се за песента, в която се пее, че в дуелите оцеляват смелите? Случаят с тези насекоми е точно такъв, с разликата, че те си падат канибали и онзи, който не оцелее в дуела, бива изяден от по- силния.

На фона на всички видове домашни паяци, които можете да срещнете в България, трябва да сте нащрек с паяка кръстоносец. Той е от онези, които рядко ще срещнете у дома си, тъй като предпочита да живее на открито. На практика не може да бъде наречен къщен или домашен, но понякога можете да го видите и да се катери по таваните и стените на жилището ви. Известен е и като черен отровен паяк, макар че нито е изцяло черен, нито отровата му е много силна. Все пак с него шега не бива и трябва да сте много предпазливи, дори и почиствайки с метла или прахосмукачка сплетените от него паяжини. В случай, че ви ухапе е най-добре да вземете сериозни мерки, защото някои учени са твърде песимистично настроени към този вид паяци, дори може да срещнете нелепи сравнения с отровата на пепелянката. Така че суеверни или не - нито му разрешавайте да ви полази, нито пък го използвайте като средство за препитание.Още полезна информация от блога

Паяк кръстоносец - как изглежда и къде живее? - Бран Инсект

Паяк кръстоносец - как изглежда и къде живее?

30.07.2019
Дори и да не сте суеверни, няма как да не сте чували поверията, гласящи че паяците не трябва да се убиват, защото носят пари, щастие или в най-лошия случай ще ви довлекат неканени гости. Важното е, че не трябва да се убиват, стига да не искате да я докарате до просешка тояга или внезапно да изпаднете в.....

Виж още

Арахнофобия или страхът от паяци - Бран Инсект

Арахнофобия или страхът от паяци

11.03.2014
Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи.....

Виж още