ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Паяк кръстоносец - как изглежда и къде живее?

30.07.2019
Паяк кръстоносец - как изглежда и къде живее? - Бран Инсект

Дори и да не сте суеверни, няма как да не сте чували поверията, гласящи че паяците не трябва да се убиват, защото носят пари, щастие или в най-лошия случай ще ви довлекат неканени гости. Важното е, че не трябва да се убиват, стига да не искате да я докарате до просешка тояга или внезапно да изпаднете в депресия…

Истината е, че паяците като цяло (с изключение на отровните) не са от онези типични вредители, които трябва на всяка цена да бъдат унищожавани. Те сами се грижат да регулират популацията си, като по-силните убиват по-слабите индивиди и същевременно унищожават множество вредни инсекти, като: мухи, оси, молци, комари и други преносители на опасни човешки болести.

Внимание обаче трябва да се отдели на паяка кръстоносец, който не е кръстен така, защото е участвал в кръстоносните походи. Другото му име е черен отровен паяк и няма никаква милост дори и към най-силно вярващите християни. Името му е  свързано единствено с начина, по който изглежда. 

Как изглежда?

Противно на това, че е кръстен черен, паякът кръстоносец изглежда по-скоро сив, кафеникав или дори жълт и независимо в какви оттенъци е окраската му, той има бели ивици по гърба, които наподобяват кръст. Оттам и названието му. Към начина, по който изглежда ще добавим и 4 броя космати крачета, които макар и отдавна да не са виждали епилация, са доста пъргави. Със задните си крачета успява да изплете паяжините си, в които се улавят всякакви мушици, комари, молци и др.

Паякът кръстоносец спада към семейството на членестоногите Araneidae. Отровата му е мощна срещу насекомите, но за щастие не е толкова опасна за повечето хората т.е. най-опасна е за алергичните и страхуващите се от паяци.

Както виждате е доста полезно да знаете как изглежда и къде живее това насекомо, защото за разлика от повечето свои събратя, той изобщо не си поплюва. Да, ще ви отърве от някоя и друга муха или  комар, но е гарантирано, че е по-добре вие да не се изпречвате на пътя му, защото може да е опасно. Поради тази причина ще ви запознаем и къде живее.

На кои места живее?

Този вид паяци предпочитат да сплитат паяжините си на открито - из дървета, храсти и навсякъде другаде, където да се чувстват комфортно сред природата. Но често се срещат и из селските стрехи на къщите, а понякога и в луксозните жилищни комплекси.

Можете да се натъкнете на паяк кръстоносец навсякъде из Европа, както и в някои части на Северна Америка, защото именно тези кътчета на света са най-подходящите места, на които той обича да живее. Дали ще го срещнете навън или в собствения си дом, няма как да знаете, но е добре да запомните, че е отровен и дори и да имате мазохистични наклонности, надали ще искате да бъдете ухапани точно от паяк кръстоносец.Още полезна информация от блога

Домашните паяци в България - видове и местообитание - Бран Инсект

Домашните паяци в България - видове и местообитание

14.01.2020
Знаете ли, че още от далечна древност паяците се свързват с безброй суеверия, като вероятно най-разпространено е това, че ако ви полази паяк или пък го забележите у дома, то внезапно ще се сдобиете с много пари. Или казано на по-прост съвременен език - видите ли паяк хуквайте веднага до най-близкия.....

Виж още

Арахнофобия или страхът от паяци - Бран Инсект

Арахнофобия или страхът от паяци

11.03.2014
Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи.....

Виж още