ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Арахнофобия или страхът от паяци?

11.03.2014
Арахнофобия или страх от паяци

Паяк

Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи паяци, докато за южноамериканците това не е проблем. Те дори ги ядат, считайки ги за деликатес.

Психолозите признават три симптома, необходими за характеризиране на страха като фобия. Това са страх, изпотяване или учестен пулс, бързо бягство или обездвижване, които се проявяват в различна степен. Някои хора дори не могат да влязат в стаята ако преди това някой друг не провери дали има паяци.

Тези различия предполагат, че страхът от членестоногите може да има и културен произход. Друга теория допуска, че явлението може би е наследствено, но експерти в еволюцията и психологията отричат това.

Арахнофобията може силно да ограничи социалното общуване на човека. Ако страхът е прекалено силен това може да доведе до отказ за излизане на открито, къмпинг пътувания или всякакви други ситуации, където има вероятност от среща с паяк. Друг проблем на арахнофобите е, че членестоногите могат да бъдат намерени и в дома. Сблъсъкът с най-големия страх , който виси от прозореца или тавана в стаята, може да бъде ужасяващ. От такава среща засегнатият може да се почувства напълно парализиран или да не стъпва в даденото помещение месеци наред. Добрата новина за всички страдащи от арахнофобия е, че ние от Бран Инсект предлагаме уникален репелент за прогонване на паяци

Лечението на фобията се базира върху метода десензитация. При него първоначално хората описват страха си, след което се опитват постепенно да свикнат да гледат обекта и да се научат да избягват реакции като вцепеняване или бягство. Процесът отнема време, докато засегнатите успеят да овладеят напълно безпокойството.

Хората с по-леки страхове към паяци може никога да не потърсят лечение, но терапия трябва да се предприеме веднага щом паниката започне сериозно да се отразява на ежедневието и социалното общуване.

Паяците могат да бъдат наистина очарователни и атрактивни. Ако се научим да споделяме своя свят в мир с тях, бихме изключили всички тези неоснователни страхове и преживявания.


Още полезна информация от блога

Какви опасности крият кърлежите

Какви опасности крият кърлежите

10.03.2014
Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите? Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от.....

Виж още

Риск при използване на спрей срещу комари

Риск при използване на спрей срещу комари

09.03.2014
Комарите наред с хлебарките и кърлежите са сред най-досадните и понякога изключително трудни за унищожаване вредители. Те са в състояние напълно да нарушът спокойния ви сън, вечерята на открито и дори цялата ваканция. Освен, че оставят сърбящи пъпчици по кожата, неприятните насекоми могат да.....

Виж още

Методи за премахване на мишки

Методи за премахване на мишки

08.03.2014
Често появата на мишки в дома или на работното място е съпътствана освен с техни изпражнения и с редица други по-тежки проблеми, като унищожаване на обзавеждането, увреждане на стени и предмети в дома, прегризване на кабели и електрическа инсталация. Освен това повечето гризачи, както и някои.....

Виж още