ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Арахнофобия или страхът от паяци?

11.03.2014
Арахнофобия или страх от паяци - Бран Инсект

Паяк

Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи паяци, докато за южноамериканците това не е проблем. Те дори ги ядат, считайки ги за деликатес.

Психолозите признават три симптома, необходими за характеризиране на страха като фобия. Това са страх, изпотяване или учестен пулс, бързо бягство или обездвижване, които се проявяват в различна степен. Някои хора дори не могат да влязат в стаята ако преди това някой друг не провери дали има паяци.

Тези различия предполагат, че страхът от членестоногите може да има и културен произход. Друга теория допуска, че явлението може би е наследствено, но експерти в еволюцията и психологията отричат това.

Арахнофобията може силно да ограничи социалното общуване на човека. Ако страхът е прекалено силен това може да доведе до отказ за излизане на открито, къмпинг пътувания или всякакви други ситуации, където има вероятност от среща с паяк. Друг проблем на арахнофобите е, че членестоногите могат да бъдат намерени и в дома. Сблъсъкът с най-големия страх , който виси от прозореца или тавана в стаята, може да бъде ужасяващ. От такава среща засегнатият може да се почувства напълно парализиран или да не стъпва в даденото помещение месеци наред. Добрата новина за всички страдащи от арахнофобия е, че ние от Бран Инсект предлагаме уникален репелент за прогонване на паяци

Лечението на фобията се базира върху метода десензитация. При него първоначално хората описват страха си, след което се опитват постепенно да свикнат да гледат обекта и да се научат да избягват реакции като вцепеняване или бягство. Процесът отнема време, докато засегнатите успеят да овладеят напълно безпокойството.

Хората с по-леки страхове към паяци може никога да не потърсят лечение, но терапия трябва да се предприеме веднага щом паниката започне сериозно да се отразява на ежедневието и социалното общуване.

Паяците могат да бъдат наистина очарователни и атрактивни. Ако се научим да споделяме своя свят в мир с тях, бихме изключили всички тези неоснователни страхове и преживявания.


Още полезна информация от блога

Домашните паяци в България - видове и местообитание - Бран Инсект

Домашните паяци в България - видове и местообитание

14.01.2020
Знаете ли, че още от далечна древност паяците се свързват с безброй суеверия, като вероятно най-разпространено е това, че ако ви полази паяк или пък го забележите у дома, то внезапно ще се сдобиете с много пари. Или казано на по-прост съвременен език - видите ли паяк хуквайте веднага до най-близкия.....

Виж още

Паяк кръстоносец - как изглежда и къде живее? - Бран Инсект

Паяк кръстоносец - как изглежда и къде живее?

30.07.2019
Дори и да не сте суеверни, няма как да не сте чували поверията, гласящи че паяците не трябва да се убиват, защото носят пари, щастие или в най-лошия случай ще ви довлекат неканени гости. Важното е, че не трябва да се убиват, стига да не искате да я докарате до просешка тояга или внезапно да изпаднете в.....

Виж още