ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Арахнофобия или страхът от паяци?

27.02.2014

Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи паяци, докато за южноамериканците това не е проблем. Те дори ги ядат, считайки ги за деликатес.

Психолозите признават три симптома, необходими за характеризиране на страха като фобия. Това са страх, изпотяване или учестен пулс, бързо бягство или обездвижване, които се проявяват в различна степен. Някои хора дори не могат да влязат в стаята ако преди това някой друг не провери дали има паяци.

Тези различия предполагат, че страхът от членестоногите може да има и културен произход. Друга теория допуска, че явлението може би е наследствено, но експерти в еволюцията и психологията отричат това.

Арахнофобията може силно да ограничи социалното общуване на човека. Ако страхът е прекалено силен това може да доведе до отказ за излизане на открито, къмпинг пътувания или всякакви други ситуации, където има вероятност от среща с паяк. Друг проблем на арахнофобите е, че членестоногите могат да бъдат намерени и в дома. Сблъсъкът с най-големия страх , който виси от прозореца или тавана в стаята, може да бъде ужасяващ. От такава среща засегнатият може да се почувства напълно парализиран или да не стъпва в даденото помещение месеци наред. Добрата новина за всички страдащи от арахнофобия е, че ние от Бран Инсект предлагаме уникален репелент за прогонване на паяци

Лечението на фобията се базира върху метода десензитация. При него първоначално хората описват страха си, след което се опитват постепенно да свикнат да гледат обекта и да се научат да избягват реакции като вцепеняване или бягство. Процесът отнема време, докато засегнатите успеят да овладеят напълно безпокойството.

Хората с по-леки страхове към паяци може никога да не потърсят лечение, но терапия трябва да се предприеме веднага щом паниката започне сериозно да се отразява на ежедневието и социалното общуване.

Паяците могат да бъдат наистина очарователни и атрактивни. Ако се научим да споделяме своя свят в мир с тях, бихме изключили всички тези неоснователни страхове и преживявания.


Още полезна информация от блога

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още