ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да се справим с дървоядите и трудна ли е войната с този скрит враг?

30.11.2017

Повечето хора дори не подозират, че имат дървояди в дома си, а те се срещат в почти всяка по-стара къща. Тези насекоми са изключително коварен враг, защото остават скрити почти през цялото време на своето пребиваване – обикновено разбираме, че са се настанили неканени в нашия дом, едва когато е твърде късно да реагираме адекватно.

Съвети - как да се справим с дъроядите

Дървоядите са опасни инсекти. Те могат бавно, но напълно успешно да разрушат цялата дървена конструкция на вашия дом – покривът е обикновено най-застрашен, ако материала с който е построен не е бил импрегниран. Ако все пак установите наличие на дъровяди е добре веднага да обработите дървените материали с качествен широкоспектърен инсектицид или да потърсите професионлаисти, защото рискувате след няколко години да подменяте важни носещи елементи от сградата.

Как да разберете дали сте нападнати от дървояди?

За дървоядите дървените ламперии и дюшеметата са любимо място за укриване. Ще ги откриете по наличието на дребни дупчици в декорацията на дома си и по купчинките дървени стърготини, насъбрали се по пода в близост до мястото, където са се заселили. Скърцащият звук, който чувате нощем със сигурност ви подсказва, че част от мебелите ви са станали жертва на този невидим и коварен враг.

Възможно ли е да прогоним дървоядите от дома си?

За разлика от повечето вредни насекоми, дървоядите ще ви отнемат много повече време и усилия, докато ги прогоните от своя дом. Характерно за тях е, че остават скрити в дървесината и напускат дървените части от вашето жилище, едва когато са вече зрели екземпляри и то единствено с намерението да се заселят в друга част от обзавеждането.

Дървоядите и техните ларви могат да се укриват с години в дървените части от конструкцията на вашия дом или в части от интериора. Те могат със своята пословична упоритост да унищожат скъпи мебели, ценни реликви, рамки на картини и огледала – изобщо всичко, изработено от незащитен дървен материал.

Превантивни мерки

Борбата с дървоядите трябва да започне превантивно, за да можете да си гарантирате, че никога няма да се срещнете с този вредител. Това означава, че всичко, изработено от дървен материал, което влиза в дома ви трябва да бъде обработено със специални защитни лакове или казано иначе – да премине през процес на импрегнация.

Фирма за пръскане срещу дървояди

Много често дървоядите влизат в дома ви именно чрез дървения материал, който използвате. Те се заселват в суровите и необработени още елементи от дървесина и много скоро започват да създават своя популация. За да прекъснете още в зародиш нарастването на числеността на врага е важно да действате превантивно.

Как се обработват засегнатите части и кои са видовете препарати срещу дървияди?

Всичко, което е изработено от дървесина във вашия дом е застрашено от унищожение, в случай че липсва качествен защитен лак, затова е необходимо да нанесете такъв там, където липсва или където старият пласт се нуждае от подновяване.

В специализираните магазини почти не се предлагат препарати, създадени специално за борба с дървоядите, но при професионалните фирми за дезинсекция каквато е Бран Инсект отлично знаем как да подходим.

Повечето препарати се нанасят чрез опръскване, други чрез намазване на засегнатата дървесина, а има и такива продукти срещу дървояди които се инжектират в отворените дупки оставени в дървесината. Имайте предвид, че всички химикали, които използвате трудно могат да бъдат нанесени правилно от непрофесионалисти без нужната екипировка и опит.

Важно е да знаете, че дори най-качествените препарати не могат да унищожат ларвите на дървояда, защото те са загнездени дълбоко в сърцевината на дървесината, а това означава, че трябва да извършвате периодични инсектицидни обработки (или цялостна импрегнация или пък премахване на заразения с ларви дървен материал), докато изтребите по-голямата част от популацията на вредителя за да я сведете до някакъв приемлив минимум.

* Ако статията ви е била полезна, моля подкрепете ни като я споделите във фейсбук или цитирате във форум или поставите линк във ваш сайт. Благодарим ви – всяка подкрепа е ценна.Още полезна информация от блога

Как да се преборим с дървоядите? - Бран Инсект

Как да се преборим с дървоядите?

12.03.2019
Представете си следната случка: настанили сте се удобно пред камината в стария дървен люлеещ се стол и се готвите да отпиете глътка ароматно червено вино. И изведнъж хоп-озовавате се на земята, защото дървеният стол се счупва и то не защото са му дошли в повече килограмите ви. Или пък сте.....

Виж още

Отличаване на дървояд от дървеница! - Бран Инсект

Отличаване на дървояд от дървеница!

30.05.2018
Ако сте имали едно чудесно детство, няма как да не се сещате за момента, в който баща ви всяка сутрин е разгръщал вестника, докато си е пиел кафето. Не сте се ядосвали, че той не ви обръща никакво внимание. Напротив, чакали сте момента с нетърпение. За да можете тайно да си издърпате онази страница, на.....

Виж още

Корояд и дървояд – отличителни разлики между тях? - Бран Инсект

Корояд и дървояд – отличителни разлики между тях?

19.01.2018
Няма как да не сте чували за дървояди. Сега пък и корояди? Кора и дърво ли ядат или нещо друго? И каква е отличаващата ги разлика между корояд и дървояд? Да Ви запознаем набързо с тези удивителни насекоми. Какво представлява дървояда? Дървоядът е вид дървесен червей, но възрастното насекомо не.....

Виж още