ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Корояд и дървояд- каква е разликата между тях?

19.01.2018

Дупки на дърояд в дървен материал

Няма как да не сте чували за дървояди. Сега пък и корояди? Кора и дърво ли ядат или нещо друго? И каква е отличаващата ги разлика между корояд и дървояд? Да Ви запознаем набързо с тези удивителни насекоми.

Какво представлява дървояда?

Дървоядът е вид дървесен червей, но възрастното насекомо не прилича толкова на червей, а си е направо бръмбар. Не се налага да се замисляте толкова над това с какво се храни, защото името му го подсказва – дървесина. Трябва ли да се притесняваме от него? Ооо, определено ДА! Дървесният червей, наречен дървояд, е в състояние да Ви причини много пакости. Не в градината Ви, а в собствения Ви дом. Той унищожава с голямо усърдие всякакви дървени мебели като маси, столове, гредите на покрива и т.н. И ако искате да продължавате да се наслаждавате на любимия си люлеещ стол, останал от баба Ви, то трябва мигновено да вземете мерки срещу този вредител. Живите дървета не го интересуват, отдава предпочитания само на домашната мебелировка. Кратко, но точно определение на това що е дървояд.

А знаете ли какво пък е корояд и как да го отличите от дървояда?

Корояд нападнал кората на дърво

Ако чуете описанието на някой любител на насекоми, който се опитва да ви представи що е то корояд, вероятно бихте се очаровали. То най-вероятно ще е нещо подобно на „Короядът е сладко бръмбарче, което няма хоботче и е доста симпатично“… Но изобщо не се подвеждайте! Короядът наистина е бръмбар, който Майката Природа е създала без хобот, но това не му пречи по никакъв начин да всяка ужас у всеки собственик на овощна градина. Короядът не просто напада дърветата. Той ги унищожава. За него не са важни броят на жертвите му, нито пък се притеснява от това какви главоболия ще ви костват поразиите му.

И неприятна изненада! Короядът не напада единствено овошките. Само си спомнете за огромното изсичане в края на лятото на 2017 г. на цели горски масиви в Рила и Пирин, Стара планина и Родопите. И къде ли още не. Предимно борове. Столетни! Което автоматично би Ви навело на мисълта, че основната разлика между един дървояд и един корояд е, че вторият се причислява към селскостопанските вредители. Иначе и двете гадинки си падат по дървото. Истински деликатес! Но докато дървоядът предпочита дървесината, короядът отдава своите предпочитания на живите дървета.

И сега по-сериозно. Уточнихме защо короядът не е любимец на повечето хора. Но е важно да знаете и какво го отличава от дървояда. Нарича се корояд, защото го блазни кората на живите дървета. От набезите му започват да загиват цели гори, дори може да погуби и вашето собствено, отгледано с много грижи,  ябълково или друго плодно дръвче.

Има ли някаква прилика между двете гадинки? Обожават дървото и са коварни вредители, срещу които се изисква ефективна намеса.

* Ако тази статия за сравняване на разликите между дървоядите и короядите ви е допаднала и желаете да я ползвате на ваш сайт, моля само да поставите директен линк към нея или поне да посочите за източник фирма Бран Инсект ЕООД.Още полезна информация от блога

Как да се преборим с дървоядите? - Бран Инсект

Как да се преборим с дървоядите?

12.03.2019
Представете си следната случка: настанили сте се удобно пред камината в стария дървен люлеещ се стол и се готвите да отпиете глътка ароматно червено вино. И изведнъж хоп-озовавате се на земята, защото дървеният стол се счупва и то не защото са му дошли в повече килограмите ви. Или пък сте.....

Виж още

Отличаване на дървояд от дървеница! - Бран Инсект

Отличаване на дървояд от дървеница!

30.05.2018
Ако сте имали едно чудесно детство, няма как да не се сещате за момента, в който баща ви всяка сутрин е разгръщал вестника, докато си е пиел кафето. Не сте се ядосвали, че той не ви обръща никакво внимание. Напротив, чакали сте момента с нетърпение. За да можете тайно да си издърпате онази страница, на.....

Виж още

Съвети как да се справим с дървоядите! - Бран Инсект

Съвети как да се справим с дървоядите!

30.11.2017
Повечето хора дори не подозират, че имат дървояди в дома си, а те се срещат в почти всяка по-стара къща. Тези насекоми са изключително коварен враг, защото остават скрити почти през цялото време на своето пребиваване – обикновено разбираме, че са се настанили неканени в нашия дом, едва когато е твърде.....

Виж още