ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Корояд и дървояд- каква е разликата между тях?

19.01.2018

Дупки на дърояд в дървен материал

Няма как да не сте чували за дървояди. Сега пък и корояди? Кора и дърво ли ядат или нещо друго? И каква е отличаващата ги разлика между корояд и дървояд? Да Ви запознаем набързо с тези удивителни насекоми.

Какво представлява дървояда?

Дървоядът е вид дървесен червей, но възрастното насекомо не прилича толкова на червей, а си е направо бръмбар. Не се налага да се замисляте толкова над това с какво се храни, защото името му го подсказва – дървесина. Трябва ли да се притесняваме от него? Ооо, определено ДА! Дървесният червей, наречен дървояд, е в състояние да Ви причини много пакости. Не в градината Ви, а в собствения Ви дом. Той унищожава с голямо усърдие всякакви дървени мебели като маси, столове, гредите на покрива и т.н. И ако искате да продължавате да се наслаждавате на любимия си люлеещ стол, останал от баба Ви, то трябва мигновено да вземете мерки срещу този вредител. Живите дървета не го интересуват, отдава предпочитания само на домашната мебелировка. Кратко, но точно определение на това що е дървояд.

А знаете ли какво пък е корояд и как да го отличите от дървояда?

Корояд нападнал кората на дърво

Ако чуете описанието на някой любител на насекоми, който се опитва да ви представи що е то корояд, вероятно бихте се очаровали. То най-вероятно ще е нещо подобно на „Короядът е сладко бръмбарче, което няма хоботче и е доста симпатично“… Но изобщо не се подвеждайте! Короядът наистина е бръмбар, който Майката Природа е създала без хобот, но това не му пречи по никакъв начин да всяка ужас у всеки собственик на овощна градина. Короядът не просто напада дърветата. Той ги унищожава. За него не са важни броят на жертвите му, нито пък се притеснява от това какви главоболия ще ви костват поразиите му.

И неприятна изненада! Короядът не напада единствено овошките. Само си спомнете за огромното изсичане в края на лятото на 2017 г. на цели горски масиви в Рила и Пирин, Стара планина и Родопите. И къде ли още не. Предимно борове. Столетни! Което автоматично би Ви навело на мисълта, че основната разлика между един дървояд и един корояд е, че вторият се причислява към селскостопанските вредители. Иначе и двете гадинки си падат по дървото. Истински деликатес! Но докато дървоядът предпочита дървесината, короядът отдава своите предпочитания на живите дървета.

И сега по-сериозно. Уточнихме защо короядът не е любимец на повечето хора. Но е важно да знаете и какво го отличава от дървояда. Нарича се корояд, защото го блазни кората на живите дървета. От набезите му започват да загиват цели гори, дори може да погуби и вашето собствено, отгледано с много грижи,  ябълково или друго плодно дръвче.

Има ли някаква прилика между двете гадинки? Обожават дървото и са коварни вредители, срещу които се изисква ефективна намеса.

* Ако тази статия за сравняване на разликите между дървоядите и короядите ви е допаднала и желаете да я ползвате на ваш сайт, моля само да поставите директен линк към нея или поне да посочите за източник фирма Бран Инсект ЕООД.Още полезна информация от блога

Молците – как да ги прогоним без нафталин

Молците – как да ги прогоним без нафталин

16.01.2018
Къде се заселват и крият молците причинявайки най-много неприятности? Малките сиво-кафяви пеперуди притесняват хората основно в жилищни и търговски помещения където се съхраняват дрехи или хранителни продукти. Затова не е учудващо, че този вид насекоми се срещат основно в две разновидности –.....

Виж още

Как се прогонват змиите от дворове, къщи, мазета, складове...

Как се прогонват змиите от дворове, къщи, мазета, складове...

12.01.2018
Какво не знаем за влечугите? У повечето от нас змиите предизвикват неприятно усещане и дори страх, което  до голяма степен е продиктувано от филми, книги и научно-популярни поредици, в които биват показвани най-отровните видове на Земята, способни да убият за секунди. За щастие в България има само.....

Виж още

Фирма за дезинфекция и обезпаразитяване на пясъчник

Фирма за дезинфекция и обезпаразитяване на пясъчник

22.12.2017
Фирма Бран Инсект ЕООД извършва дезинфекция на всякакви по размер пясъчници според законовите изискванията на РЗИ, БАБХ и МЗ. Чрез напръскването с широкоспектърен инсектицид се унищожават паразити, микроби и всякакви болестотворни микроорганизми в пясъчниците на детски градини, комплекси от.....

Виж още