ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Отличаване на дървояд от дървеница

30.05.2018
Дървояд - Бран Инсект

Дървояд

Ако сте имали едно чудесно детство, няма как да не се сещате за момента, в който баща ви всяка сутрин е разгръщал вестника, докато си е пиел кафето. Не сте се ядосвали, че той не ви обръща никакво внимание. Напротив, чакали сте момента с нетърпение. За да можете тайно да си издърпате онази страница, на която се крият 2-те картинки със заглавие Открийте 8-те разлики. Надали над тях е било написано Отличаване на дървояд от дървеница. Ето защо в тази статия ще ви опишем не само основните разлики между тези често срещани вредители, но и ще ви информираме, че фирма Бран Инсект извършва обработки и срещу дървояди и срещу дървеници, като при всяка от тях си има специфики, които може да прочетете от двата линка разположени в следващия абзац на тази статия, а също може да ни позвъните на 0878 20 12 21 или 0888 44 99 49 за да направите заявка за третиране.

Дървеници

Дървеници

С което и си идваме на думата. Отличаването на дървояд от дървеница е важно, защото те са две съвсем различни гадинки. За да можете да дадете някакво обяснение на фирмата за вредители, която сте решили да повикате на помощ, е добре да знаете какво точно да кажете и да уточните с дървеници или с дървояди си имате проблем. Разбира се ние от Бран Инсект ЕООД бихме могли лесно и бързо да ви ориентираме дори и по телефона, тъй като се занимаваме с това от 2005 г. Премахването им със съвременните препарати е твърде специфично и коренно различно, но това не е нужно да е ваша грижа. Все пак колкото по-обстойно обясните на специалистите ни, толкова по-бързо и ние ще ви съдействаме. Та нека се захванем по същество с приликите и разликите между тях и как изобщо се стига до разпознаването на присъствието им.

Основни прилики и разлики на тези видове насекоми

Следи от дървояди

Следи от дървояди

На външен вид отличаването между тези два вредителя ще стане малко по-трудно, ако не сте се сблъсквали с подобен проблем. Най-малкото защото дървоядите трудно бихте ги забелязали, а дървениците са също трудни за откриване насекоми освен, когато числеността им е свръх повишена или пък светнете внезапно нощната си лампа. Допълнителен смут и трудност при различаването им идва и от наименованията им, който са много близки.

Дървоядите

  • Важна отличителна черта на дървоядите е, че се хранят с дървения материал, който се намира в домовете ни или сме внесли там по незнаен или знаен начин, чрез: с дървени маси, столове, шкафове, скринове, легла, греди на покрива и т.н. Не прощават и на някои видове ламинат и най-вече на този който не е инпрегниран. Разпознаването на присъствието им е именно от следите които оставят, а именно стърготини и отворени дупчици и тунели, които с времето водят до унищожаването на цели дървени конструкции. Не рядко се чуват и скърцащи звуци подобно тихо нагризване от мишка - това в комбинация с дървесните частици е сигурен знак, че имате ларви на дървояди в мебелите или тавана. Не рядко покривите на стари жилищни сгради поддават или директно пропадат.  Може дори леглото ви да падне, докато спите, но разбира се разрушаването му няма да стане за ден или месец - това е бавен, но сигурен процес, който протича с години. Иначе казано всичко що е дървено, става за ядене за дървоядите и по точно за ларвите им - дървесните червеи, които биват снасяни в живата дървесина, най-често още преди отсичането й, но не рядко и след това.

    Важно: От опит сме установили, че най-често наличието на дървояди е вследствие на закупуването на по-евтин дървен материал за покривите, който не е преминал необходимата инпрегнация и защита с лак, а е бил поставен директно с цел намаляване на разходите за строителство.

Дървениците

  • Дървениците, от своя страна, само обитават върху дървения материал или в цепнатините му. Колкото етимологични прилики да имат с дървоядите, спокойно може да се каже, че са еднакво лош домашен любимец, защото макар и да не могат да проядат мебелите ви, те необезпокоявано се хранят с кръвта ви, което не е по-малка беда. Това е и основният начин за разпознаване и различаване на новодошлите гости.

    Важно: дървениците се разпространяват най-често, чрез заразени с яйцата им мебели и след престои и най-вече след приспиване на чуждо място, след което, чрез спалното бельо или багажа ви, биват незабелязано пренасяни в жилищата които обитавате ежедневно.   

В заключение е добре да знаете, че ние от Бран Инсект ЕООД можем да унищожим напълно дървениците и да сведем до необходимия минимум дървоядите, като при вторите има твърде много специфики, но от линка по-горе в статията може да се запознаете по-подробно.

*Ще сме благодарни, ако статията е била полезна за вас да я споделите за да достигне до още хора, чиито домове са засегнати от дървояди или дървеници.  


Още полезна информация от блога

Как да се преборим с дървоядите? - Бран Инсект

Как да се преборим с дървоядите?

12.03.2019
Представете си следната случка: настанили сте се удобно пред камината в стария дървен люлеещ се стол и се готвите да отпиете глътка ароматно червено вино. И изведнъж хоп-озовавате се на земята, защото дървеният стол се счупва и то не защото са му дошли в повече килограмите ви. Или пък сте.....

Виж още

Корояд и дървояд – отличителни разлики между тях? - Бран Инсект

Корояд и дървояд – отличителни разлики между тях?

19.01.2018
Няма как да не сте чували за дървояди. Сега пък и корояди? Кора и дърво ли ядат или нещо друго? И каква е отличаващата ги разлика между корояд и дървояд? Да Ви запознаем набързо с тези удивителни насекоми. Какво представлява дървояда? Дървоядът е вид дървесен червей, но възрастното насекомо не.....

Виж още

Съвети как да се справим с дървоядите! - Бран Инсект

Съвети как да се справим с дървоядите!

30.11.2017
Повечето хора дори не подозират, че имат дървояди в дома си, а те се срещат в почти всяка по-стара къща. Тези насекоми са изключително коварен враг, защото остават скрити почти през цялото време на своето пребиваване – обикновено разбираме, че са се настанили неканени в нашия дом, едва когато е твърде.....

Виж още