ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Защо комарите не могат да се размножават без вода?

22.10.2018
Водоизточник в който се размножават комари - Бран Инсект

Водоизточник в който се размножават комари

Би трябвало да сте тотален екстремист, ако тръгнете на риболов без някакво мазило или спрей срещу комари. Същото се отнася, ако решите да отидете на плаж или просто на разходка в близост до някой водоем с по-бавнотечаща вода. По тези места винаги е пълно с комари, а все още не са изобретени комарници с мащабни размери, които да могат да ви предпазят от рояците жужащи и  кръвосмучещи насекоми. Замисляли ли сте се обаче защо именно до водоемите те са толкова активни? 

Надали ви е хрумнало да разсъждавате над темата защо комарите не могат да се размножават без вода, но всъщност тя е доста интересна. Комарите не могат да се размножават без вода, защото само в нея снасят своите яйца и ларви. Изумително, нали?

Комарите като цяло са буквално безброй и с изключение на Антарктида се срещат навсякъде по света. Опитните биолози ги разделят на типове, подтипове и надтипове, класове и подкласове, връчвайки им всякакви научни наименования, но всъщност има едно нещо, което е характерно за всички тях - комарите не могат да се размножават без вода. Без значение към кое царство, тип, клас и разред принадлежат.

Възрастните комари обикновено започват да си интимничат във въздуха, след като женските са привлечени от специфичната миризма на мъжките екземпляри. По някакъв начин се харесват и някои двойки се отделят от рояка с цел сближаване. След като се сближат достатъчно (копулират), женският комар вече е забременен и започва да търси подходящо място, на което да снесе своите яйца. А това подходящо място е само вода, за предпочитане застояла. Именно там яйцата ще претърпят своето развитие и ще преминат в жизнените си фази към ларва и пупа (какавида), преди да се превърнат в зрели комари. 

В интерес на истината, учените все още не са установили защо комарите не могат да се размножават без вода. Но пък са проучили всички стадии на развитието на поколението им и са установили, че ларвите често се прикрепят към някои водни растения и са в състояние дори да презимуват в случай, че съответния водоем замръзне. След това жизненият им цикъл си продължава, като че ли не е бил прекъсван. От пупата се появява зрял индивид и в случай, че е женски (само женските комари смучат кръв) е готов да се впие в тялото ви. Отново изумително, макар и не толкова приятно изживяване за нас хората, но пък приятно за женския комар.

Кои са любимите места за размножаване на комарите?

За да приключим с темата Защо комарите не могат да се размножават без вода ще добавим и че комарите не обичат да снасят яйцата си в големи и дълбоки водоеми, където те биха били изложени на рискове. Блатата и плитководните реки са предпочитани и именно в близост до такива места сте изложени на опасност от ухапване. В градски условия комарите се размножава много бързо и в захвърлени автомобилни гуми, кофи и други предмети които лесно задържат вода за по-дълго време. Все пак не можете да стоите затворени само у дома с цел да се предпазите от ухапванията на тези кръвосмучещи насекоми. Въоръжете се с подходящ спрей срещу комари или си закупете инсектицидна лампа и се наслаждавайте на природата или двора си! 

* Очакваме да ни подкрепите, като харесате поста ни, но само ако статията ви е била освен полезна и поне малко забавна. 


Още полезна информация от блога

Как да се справим с мравки в къща или двор? - Бран Инсект

Как да се справим с мравки в къща или двор?

05.10.2018
Предполага се, че няма шанс да не сте чували Езоповата басня за мравката и щуреца, в която се обяснява колко работлива е мравката и как щурецът, който буквално си „живеел живота“, накрая умира от глад. Всъщност това е олицетворение на родната ни поговорка, дело на Ран Босилек, която гласи: „Който не.....

Виж още

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях. - Бран Инсект

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях.

28.09.2018
Има насекоми, които будят с нещо очарование у нас. Симпатичните калинки и божи кравичките. Упоритият труд на пчеличките и мравките. Песните на щурците и светлинките, които излъчват светулките. Съзираме каква прелест е създала природата и им се възхищаваме. Насекоми, които ни очароват с поведението.....

Виж още

Аргасови кърлежи (акари) – полезна информация - Бран Инсект

Аргасови кърлежи (акари) – полезна информация

18.09.2018
Аргасовите кърлежи спадат към акарите. По форма наподобяват малки симпатични паячета. Видът им обаче в никакъв случай не трябва да ви подвежда, защото те са сред най-големите вредители, причина за много заболявания. На всичкото отгоре има купища разновидности от тях, но основно се делят на твърди и.....

Виж още