ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Защо комарите не могат да се размножават без вода?

22.10.2018
Водоизточник в който се размножават комари

Водоизточник в който се размножават комари

Би трябвало да сте тотален екстремист, ако тръгнете без спрей или някакво мазило срещу комари на риболов, на плаж или просто на разходка в близост до някой водоем с по-бавнотечаща вода. По тези места винаги е пълно с комари, а все още не са изобретени комарници с мащабни размери, които да могат да ви предпазят от рояците жужащи и  кръвосмучещи насекоми. Замисляли ли сте се обаче защо именно до водоемите те са толкова активни? 

Надали ви е хрумнало да разсъждавате над темата защо комарите не могат да се размножават без вода, но всъщност тя е доста интересна. Комарите не могат да се размножават без вода, защото само в нея снасят своите яйца и ларви. Изумително, нали?

Комарите като цяло са буквално безброй и с изключение на Антарктида се срещат навсякъде по света. Опитните биолози ги разделят на типове, подтипове и надтипове, класове и подкласове, връчвайки им всякакви научни наименования, но всъщност има едно нещо, което е характерно за всички тях - комарите не могат да се размножават без вода. Без значение към кое царство, тип, клас и разред принадлежат.

Възрастните комари обикновено започват да си интимничат във въздуха, след като женските са привлечени от специфичната миризма на мъжките екземпляри. По някакъв начин се харесват и някои двойки се отделят от рояка с цел сближаване. След като се сближат достатъчно (копулират), женският комар вече е забременен и започва да търси подходящо място, на което да снесе своите яйца. А това подходящо място е само вода, за предпочитане застояла. Именно там яйцата ще претърпят своето развитие и ще преминат в жизнените си фази към ларва и пупа (какавида), преди да се превърнат в зрели комари. 

В интерес на истината, учените все още не са установили защо комарите не могат да се размножават без вода. Но пък са проучили всички стадии на развитието на поколението им и са установили, че ларвите често се прикрепят към някои водни растения и са в състояние дори да презимуват в случай, че съответния водоем замръзне. След това жизненият им цикъл си продължава, като че ли не е бил прекъсван. От пупата се появява зрял индивид и в случай, че е женски (само женските комари смучат кръв) е готов да се впие във Вас. Отново изумително, макар и не толкова приятно изживяване за Вас. А не за женския комар.

Кои са любимите места за размножаване на комарите?

За да приключим с темата Защо комарите не могат да се размножават без вода ще добавим и че комарите не обичат да снасят яйцата си в големи и дълбоки водоеми, където те биха били изложени на рискове. Блатата и плитководните реки са предпочитани и именно в близост до такива места сте изложени на опасност от ухапване. В градски условия комарите се размножава много бързо и в захвърлени автомобилни гуми, кофи и други предмети които лесно задържат вода за по-дълго време. Все пак не можете да стоите затворени само у дома с цел да се предпазите от ухапванията на тези кръвосмучещи насекоми. Въоръжете се с подходящ спрей срещу комари или си закупете инсектицидна лампа и се наслаждавайте на природата или двора си! 

* Очакваме да ни подкрепите, като харесате поста ни, но само ако статията ви е била освен полезна и поне малко забавна. 


Още полезна информация от блога

Как да се справим с мравки в къща или двор?

Как да се справим с мравки в къща или двор?

05.10.2018
Предполага се, че няма шанс да не сте чували Езоповата басня за мравката и щуреца, в която се обяснява колко работлива е мравката и как щурецът, който буквално си „живеел живота“, накрая умира от глад. Всъщност това е олицетворение на родната ни поговорка, дело на Ран Босилек, която гласи: „Който не.....

Виж още

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях.

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях.

28.09.2018
Има насекоми, които будят с нещо очарование у нас. Симпатичните калинки и божи кравичките. Упоритият труд на пчеличките и мравките. Песните на щурците и светлинките, които излъчват светулките. Съзираме каква прелест е създала природата и им се възхищаваме. Насекоми, които ни очароват с поведението.....

Виж още

Аргасови кърлежи (акари) – полезна информация

Аргасови кърлежи (акари) – полезна информация

18.09.2018
Аргасовите кърлежи спадат към акарите. По форма наподобяват малки симпатични паячета. Видът им обаче в никакъв случай не трябва да ви подвежда, защото те са сред най-големите вредители, причина за много заболявания. На всичкото отгоре има купища разновидности от тях, но основно се делят на твърди и.....

Виж още