ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Най-опасните и смъртоносни видове комари в света

07.06.2019
Малариен комар - Anopheles quadrimaculatus - Бран Инсект

Малариен комар - Anopheles quadrimaculatus

Ще бъде доста необмислено от ваша страна да отидете на риболов или на разходка около някой прелестен язовир или езеро без да сте се напръскали или намазали с нещо против ухапване от комари. Не за друго, а защото ухапванията от тези двукрили насекоми са доста неприятни и предизвикват подуване или сърбеж. В крайна сметка името „комар“ произхожда от испански и означава просто „малка муха“. Неприятно, но съвсем безобидно насекомо, биха си казали повечето от вас, което си е пълна заблуда. Защото според данните на Световната здравна организация (СЗО) тези безобидни малки мухи са причина за смъртта на над 1 млн души всяка година. И то само според регистрираните и документирани случаи. Колко са всъщност те в действителност никой не знае, което е и причината тук да ви запознаем с най-опасните видове комари в света.

Маларийните комари – бич на съвремието

Сред най-опасните видове комари в света безспорно са маларийните. Трудно можете да ги разпознаете по външния им вид, но имат доста по-заострена задница в сравнение със своите събратя. Те спадат към рода anopheles или по-конкретно - anopheles quadrimaculatus (малариен комар). Както и другите комари и те предпочитат влажните райони, но са фенове на тропическия климат, който при нас понякога може да се усети по южното ни Черноморие и в по-южните части на реките Марица, Струма  и Места. Така че не е никаква изненада, че макар и рядко срещан, малариен комар има и в България.

Тигровите комари

Към най-опасните видове комари в света спада и тигровият комар, по-известен сред специалистите в материята като aedes albopictus, член на огромния род Aedes. Той произхожда от Югоизточна Азия, но вече твърде добре се приспособява и към европейския климат. 

Ако сте любители на насекомите и не се притеснявате от всички болести и зарази, които могат да ви пренесат, изобщо не е необходимо да пътувате до Китай, Филипините или пък до атрактивния о-в Бали. Азиатският тигров комар пристига още през 1979 г. в Албания - по-близка, по-евтина и също толкова очарователна туристическа дестинация. Явно не чак толкова атрактивна за него, защото започва все по-често да се среща и из всички източно и западноевропейски държави, включително и в България.

Азиятският тигров комар е приносител на 22 вида вируси, но е най-вероятно да ви зарази с денга, жълта треска, чукунгуня, зика, енцефалит и други опасни болести, които често водят до фатален край.

Няма как да бъдат изброени в няколко реда всички опасни представители на тези двукрили насекоми, защото те не се броят на пръсти. Важното е винаги да помните да носите със себе си спрей срещу техните ухапвания, защото всъщност комарът е едно от най-опасните насекоми населяващи нашата планета, което е причина милиони хора от различни краища на света да измират ежегодно.

* При нужда на обработка срещу комари в дворове на частни къщи или обществени обекти и заведения винаги може да се доверите на фирма Бран Инсект.


Още полезна информация от блога

Методи за прогонване на сляпо куче - Бран Инсект

Методи за прогонване на сляпо куче

28.05.2019
Сигурно сте присъствали на гледката как баба ви  е застанала в центъра на своята малка зеленчукова градина и цъка ли цъка с език, вперила поглед в поредната къртичина. Или пък на дядо ви, който откровено започва да изрежда всички псувни, които е научил през живота си, след като вижда как под носа му.....

Виж още

Как да изгоним гълъбите от терасата или балкона си? - Бран Инсект

Как да изгоним гълъбите от терасата или балкона си?

15.05.2019
Можете спокойно да наречете себе си късметлия, ако сте успели да се озовете на площад Сан Марко, намиращ се в самото сърце на романтичната Венеция. Считан от Наполеон за най-елегантния площад (той дори го е нарекъл салон) на Европа, той е любимо място не само за многобройните туристи, художници и.....

Виж още

Европейска къртица (Talpa europaea) - Бран Инсект

Европейска къртица (Talpa europaea)

06.05.2019
Любопитни исторически факти за къртицитеВ наши дни изглежда абсурдно, че само допреди няколко десетилетия в някои държави като Великобритания е имало цели ловни дружинки, обединили силите си в борбата срещу къртиците. Те спазвали златното правило, че най-силното оръжие на ловеца е търпението,.....

Виж още