ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Има ли опасни спрейове и препарати използвани срещу комарите?

27.02.2014

Комарите наред с хлебарките и кърлежите са сред най-досадните и понякога изключително трудни за унищожаване вредители. Те са в състояние напълно да нарушът спокойния ви сън, вечерята на открито и дори цялата ваканция. Освен, че оставят сърбящи пъпчици по кожата, неприятните насекоми могат да пренасят и опасни заболявания като вируса на западнонилската треска, денга и други.

Преди да посегнете към препарата против кръвопийците обаче, най-добре прочетете етикета на продукта. Най-често използваната съставка е диетил-мета-толуамид, известна още под съкращението DEET. DEET се свързва с някой тревожни здравни проблеми като кожни мехури, вродени малформации и неврологични увреждания. Съставката може да взаимодейства неблагоприятно с перметрин-синтетичен инсектицид, който се използва като репелент за дрехите срещу насекоми, като по този начин се повишава способността на организма да го усвои, което може да доведе до неблагоприятни ефекти като главоболие, загуба на паметта, ставни или мускулни болки.

Според изследване на Американската национална академия на науките, комарите повишават устойчивостта си спрямо DEET. Учените отбелязват също, че женските екземпляри, принадлежащи към вида, който разпространява жълтата и тропическата треска, не са възпрепятствани от DEET, като препарата се е впръсквал върху ръцете на доброволците.

Най-честите нежелани реакции от приложението на подобен тип препарати, са свързани с кожни или очни оплаквания, особено при деца след поглъщане или продължителен прием върху кожата.

В умерени концентрации DEET продуктите се считат за безопасни. Препарати с 10 до 35% концентрация осигуряват адекватна защита в повечето случаи. Американската академия по педиатрия препоръчва репелентите за децата да са с 10% и по-малко концентрация на съставката.

Внимание:

1. След като премине действието на който и да е препарат за приложение върху кожата, винаги го измивайте добре със сапун и вода.

2. Независимо под каква форма ще бъдат репелентите против комари - спрейове, кремове, лосиони или друга, те трябва да се избират внимателно, за да се намали риска от появата на неподозирани реакции, които биха могли да ви създадат много повече проблеми от тези, които се опитваме да избегнем.

3. Дръжте инсектицидите далеч от деца по всяко време.

4. Никога не нанасяйте препаратите върху очите, устните, порезни рани или раздразнена кожа.

5. Не слагайте препарат на участъците под дрехите или повече количество от указаното на етикета.

6. Имайте предвид, че някой специалисти смятат, че спрейовете са по-подходящи за употреба от лосионите и кремовете, тъй като осигуряват по-равномерно нанасяне.


Още полезна информация от блога

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още