ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Има ли опасни спрейове и препарати използвани срещу комарите?

09.03.2014
Риск при използване на спрей срещу комари - Бран Инсект

Комар

Комарите наред с хлебарките и кърлежите са сред най-досадните и понякога изключително трудни за унищожаване вредители. Те са в състояние напълно да нарушът спокойния ви сън, вечерята на открито и дори цялата ваканция. Освен, че оставят сърбящи пъпчици по кожата, неприятните насекоми могат да пренасят и опасни заболявания като вируса на западнонилската треска, денга и други.

Преди да посегнете към препарата против кръвопийците обаче, най-добре прочетете етикета на продукта. Най-често използваната съставка е диетил-мета-толуамид, известна още под съкращението DEET. DEET се свързва с някой тревожни здравни проблеми като кожни мехури, вродени малформации и неврологични увреждания. Съставката може да взаимодейства неблагоприятно с перметрин-синтетичен инсектицид, който се използва като репелент за дрехите срещу насекоми, като по този начин се повишава способността на организма да го усвои, което може да доведе до неблагоприятни ефекти като главоболие, загуба на паметта, ставни или мускулни болки.

Според изследване на Американската национална академия на науките, комарите повишават устойчивостта си спрямо DEET. Учените отбелязват също, че женските екземпляри, принадлежащи към вида, който разпространява жълтата и тропическата треска, не са възпрепятствани от DEET, като препарата се е впръсквал върху ръцете на доброволците.

Най-честите нежелани реакции от приложението на подобен тип препарати, са свързани с кожни или очни оплаквания, особено при деца след поглъщане или продължителен прием върху кожата.

В умерени концентрации DEET продуктите се считат за безопасни. Препарати с 10 до 35% концентрация осигуряват адекватна защита в повечето случаи. Американската академия по педиатрия препоръчва репелентите за децата да са с 10% и по-малко концентрация на съставката.

Внимание:

1. След като премине действието на който и да е препарат за приложение върху кожата, винаги го измивайте добре със сапун и вода.

2. Независимо под каква форма ще бъдат репелентите против комари - спрейове, кремове, лосиони или друга, те трябва да се избират внимателно, за да се намали риска от появата на неподозирани реакции, които биха могли да ви създадат много повече проблеми от тези, които се опитваме да избегнем.

3. Дръжте инсектицидите далеч от деца по всяко време.

4. Никога не нанасяйте препаратите върху очите, устните, порезни рани или раздразнена кожа.

5. Не слагайте препарат на участъците под дрехите или повече количество от указаното на етикета.

6. Имайте предвид, че някой специалисти смятат, че спрейовете са по-подходящи за употреба от лосионите и кремовете, тъй като осигуряват по-равномерно нанасяне.


Още полезна информация от блога

Всичко по-важно за маларийния комар Anopheles quadrimaculaties и бедите, които носи - Бран Инсект

Всичко по-важно за маларийния комар Anopheles quadrimaculaties и бедите, които носи

06.05.2020
Преди да започнем с маларийните комари Anopheles quadrimaculaties, сигурно не предполагате, че има животни-убийци като лъвове, тигри, гепарди и всякакви други видове едри котки, а също и крокодилите и алигаторите, които убиват ежегодно около 3 000 души и то без хората да ги закачат. Още по-впечатляващо е поведението.....

Виж още

Най-опасните и смъртоносни видове комари в света - Бран Инсект

Най-опасните и смъртоносни видове комари в света

07.06.2019
Ще бъде доста необмислено от ваша страна да отидете на риболов или на разходка около някой прелестен язовир или езеро без да сте се напръскали или намазали с нещо против ухапване от комари. Не за друго, а защото ухапванията от тези двукрили насекоми са доста неприятни и предизвикват подуване или.....

Виж още

Защо комарите не могат да се размножават без вода? - Бран Инсект

Защо комарите не могат да се размножават без вода?

22.10.2018
Би трябвало да сте тотален екстремист, ако тръгнете на риболов без някакво мазило или спрей срещу комари. Същото се отнася, ако решите да отидете на плаж или просто на разходка в близост до някой водоем с по-бавнотечаща вода. По тези места винаги е пълно с комари, а все още не са изобретени комарници с.....

Виж още