ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Най-важното за черния и сивия плъх

06.06.2018
Различаване и разпознаване на черен и сив плъх

Черен плъх

Със сигурност би Ви било по-приятно да четете за всякакви други животинки като котки и кучета, отколкото за плъхове. Независимо дали са сиви плъхове, черни плъхове или бенбени плъхове. Просто това са вредители, от които изпитваме откровена погнуса, че дори и уплаха. Гризачи, на които можем да се натъкнем както по улиците, така и в жилищата си. Пълен кошмар!

Наясно сте, че не можете сами да провеждате борба срещу плъхове - някои с големината на котки. За тази цел има специализирани фирми за защита от вредителите. Но за да е максимално добре изпълнена тяхната задача е добре да знаете с какви плъхове сте се сдобили - сиви плъхове или черни плъхове. Какви са особеностите им.

Разпознаването и отличаването на сив от черен плъх не е особено лесно на външен вид. Вероятно дори онзи, който е дал тези наименования е страдал от цветна слепота. Нито черният плъх е изцяло черен, нито сивият е напълно сив.

Макар приликите между двата черните и сивите плъхове да изобилстват, има особености между двата вида, които позволяват да се стигне до разпознаването им. 

Ето няколко подробности които помагат да различите сивите от черните плъхове.

Сивият плъх, който всъщност освен сив може да е и кафеникав или черен, не е любител на височините. Той обитава мазета и шахти, поради което е познат и като канален или канализационен плъх. Ако понятието канален плъх не Ви допада, можете да го наричате и Хановерски или Норвежки плъх. Подвизава се и под тези имена.

Черният плъх, който може и да е светлокафяв, обича да гледа на света отвисоко. Нарича се покривен плъх. Също така чумен, корабен или просто домашен плъх.

Добре. Сивият плъх е покривен, а черният канален. По този начин адекватно може да се постига отличаването и разпознаването им. Но имат и други особености. Освен според предпочитанията си за местожителство, ще намерите още разлики между сивите и черните плъхове. Размерът и формата им. Както казахме, по цвят трудно различаването е почти невъзможно.

Отличаването на покривен и канален плъх става най-лесно като се загледате в опашката му. Опашката на сивият плъх е по-къса от тялото му, а при черният тя е видимо по-дълга. Характерни особености можете да намерите и във формата на очите, муцуната, крайниците. Но не си Ви представяме доброволно да застанете срещу някой или няколко подобни екземпляра, съсредоточено занимавайки се в откриване на  прилики и разлики.

Какви щети нанасят плъховете и как да не ги объркаме с мишките.

Относно щетите, които оставят след себе си, разпознаването на покривен плъх и канален плъх, е невъзможно. В момента, в който усетите натрапчив мирис на амоняк във въздуха, купища екскременти и наръфани предмети, може да сте сигурни, че ако не мишки, то са плъхове. И между тях има доста прилики и отличаването става главно по размера на телата и изпражненията им. Плъховете са в пъти по едри, умни и силни от мишките, а изпражненията им понякога достигат колко костилка от маслина сорт Мамут, докато на мишките много рядко достигат големина на стандартно оризово зрънце.

Към разпознаването и различаването на черни от сиви плъхове можем да добавим и някои особености в нрава им. И двата вида са много нахални, упорити и всеотдайни в унищожаването на всичко и в разнасянето на всякакви болести, но сивите екземпляри са считани за по-агресивни от своите събратя.

* Ще сме благодарни да споделите този материал, ако е бил полезен за вас. Благодарим ви.


Още полезна информация от блога

Плъхове, полевки и полски мишки в селскостопански постройки и складове за земеделска продукция

Плъхове, полевки и полски мишки в селскостопански постройки и складове за земеделска продукция

02.03.2018
Защо е важно при проблем с гризачи да ги премахнем навреме? Почти всяко земеделско или животновъдно стопанство е имало проблем и е изпадало в неприятна ситуация при нашествие на гризачи – основно плъхове, полевки и полски мишки. Тези вредители са неприятни, където и да се намират, но вредата от.....

Виж още

10 Изумителни интересни неща за хлебарките

10 Изумителни интересни неща за хлебарките

27.02.2014
Неприятни, отблъскващи, загадъчни, интересни или опасни вредители? За хлебарката, за разлика от повечето други неприятели може да се каже и напише много. В следващите редове ще прочетете едни от най-изумителните неща, които доказват още повече уникалността на това насекомо пред останалите. 1. През.....

Виж още

Професионална дезинсекция от лицензирана фирма Бран Инсект

Професионална дезинсекция от лицензирана фирма Бран Инсект

28.10.2015
Помощ! Нашествие на насекоми! Насекомите, макар и дребни животинки са нещо, с което определено не искаме да съжителстваме. Те са способни да предизвикат погнуса и неприязън у повечето хора, а у някои дори панически ужас. Насекомите са нещо, което не искаме нито в дома си, нито в търговския си обект, а.....

Виж още