ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Градска лястовица (Delichon urbicum) - специфики

07.04.2021
Градска лястовица (Delichon urbicum) - специфики - Бран Инсект

Заради своята красота, а вероятно и заради факта, че лястовичките се хранят с неприятните за хората насекоми-вредители, тези птички открай време са били възпявани от редица автори. Много преди да се е правело някаква разлика или специфики между видовете лястовици, камо ли някой да реши, че съществува и селска, и градска лястовица. В следните няколко реда ще отделим внимание само на втория вид.

Градската лястовица е малка и очарователно красива пойна птичка, която с изключение на колоритната си и изтънчена осанка за някои хора доста наподобява врабче, но за други доста се различава от него. Затова вероятно е класифицирана от учените към разред врабчоподобни, но ѝ е връчена научната титла Delichon urbicum.

Тази прелетна птичка има няколко специфики, които я отличават от останалите представители на рода ѝ. На първо място това е външния ѝ вид - по размери достига не повече от 15 см., а на тегло до едва 20 г, има искрящо бяло коремче и шия, лъскаво черна глава и гръб, на фона на който се откроява бял кръст. Вероятно белият кръст, който се е превърнал в неин символ, също е допринесъл за това тя да е толкова възпявана птица. Все пак дори гениалният Йордан Йовков използва за символ на щастието бялата лястовица, а не например: гугутка, гълъб, кълвач или врабче.

Впечатление прави и опашката ѝ, която е доста по-различна от тази на много от врабчоподобните птици. В края си тя има вилообразна форма, която също е част от спецификите ѝ по отношение на външния ѝ вид. Именно по вида на опашката на това градско чедо бихте могли да го различите от селските му събратя (селските лястовици), ако някой експерт реши да изпробва познанията ви. Освен това опашката на градската лястовица е доста по-къса от тази на селската и като цяло по размер самата птица е по-дребна от селската лястовица. Гнездата има са също различни - при градската лястовица, те са затворени в горния си край т.е. са с дупка, а не с цял отвор.

Въпреки името ѝ, тази градска птичка изобщо не държи да се прави на изтъкната гражданка, нито пък да свие гнездото си в някой супер луксозен хотелски комплекс или жилищен блок - тип небостъргач. Градът за нея не е символ на престиж. Това, което я привлича в него, са по-скоро хората, до които тя обича да живее. Не е плашлива и често можете да видите някоя лястовиче гнездо на съвсем достъпни за човешката ръка места.

Градската лястовица е защитен вид, тъй като популацията ѝ сериозно намалява. Дали заради това или заради безбройните суеверия, но е факт, че хората не разрушават гнездата ѝ. 

По-долу ще опишем и безопасни за птиците методи с които да ги прогоните без да ги убивате, защото от Бран Инсект много държим на този момент – да не се унищожават полезните птици, като лястовиците и полезните насекоми, като пчелите. 

А ето и видео в което ще видите още по-подробно как изглеждат тези нежни и красиви птици.

Методи за справяне с лястовиците без да ги убивате и наранявате

Народни методи за предпазване от градските лястовици – важат и за селските лястовици

Често хората се опитват да се предпазят от градските лястовици , като поставят около местата където се опитват да гнездят различни предмети, като: пликчета, пластмасови чашки и чинии, и изобщо всичко, което шумка и би могло да подплаши птичето. Все пак едно гнездо, което замърсява фасадата на жилището ви няма да изглежда добре естетически. Особено на някоя болница или пред централния вход на луксозен хотел (аз лично и от там не бих ги прогонвал лястовичките, защото ми внасят спокойствие и носят природен дух). Но ако все пак градската лястовица е намерила начин да го свие точно под носа ви, то е ясно, че няма да тръгнете да го разрушавате. Най-малкото, защото поверието гласи, че ще ви сполети нещастие. Ето тук идват и професионалните методи за прогонване на лястовиците.

Методи за прогонване на селски и градски лястовици от прозорци, покриви и первази

Тук ще бъдем максимално кратки, като кажем, че сме официален дистрибутор на може би най-ефективния продукт срещу лястовици – течния ни леплив препарат, освен него може да ползвате и шипове за отблъскването им или някои от другите ни безвредни продукти срещу лястовици.

Ами това е от нас и ако статията ви е била полезна, ще сме благодарни да я споделите с приятели.Още полезна информация от блога

ИМА НАЛИЧНИ ДЕЗИНФЕКТАНТИ за ръце и за повърхности  - Бран Инсект

ИМА НАЛИЧНИ ДЕЗИНФЕКТАНТИ за ръце и за повърхности

11.03.2020
Към дата 26.03.2020 имаме налични следните дезинфектанти унищожаващи коронавирус (COVID 19). Имаме за повърхности и за ръце: Соликлор на прах е за повърхности - https://vrediteli.bg/magazin/prahoobrazen-dezinfektant-na-granuli-za-povyrhnostiСоликлор на таблетки също е за повърхности - https://vrediteli.bg/magazin/dezinfektant-na-tabletki-za-povyrhnostiИма наличен.....

Виж още

Важно за конската муха – овод или щръклица - Бран Инсект

Важно за конската муха – овод или щръклица

03.08.2018
Чували ли сте популярните български фрази  Нахален като конска муха , Не се дръж като конска муха или пък Не се увирай като конска муха под опашка? Ако някой Ви каже нещо подобно направо си плюйте на петите (също известна българска фраза), защото това означава, че сте прекалено нахални, досадни,.....

Виж още

Витамин К1- коагулант при натравяне с отрова за гризачи - Бран Инсект

Витамин К1- коагулант при натравяне с отрова за гризачи

04.07.2018
Надяваме се, че хората които четат тази статия са уравновесени и обичащи живота си и не биха опитали умишлено да се натровят с препарат срещу гризачи, но все пак е добре да са информирани как да постъпят, ако случайно се случи подобно нещо. Все пак поглъщането на родентицид, макар и не често срещано.....

Виж още