ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Прахови акари - съвети за почистването и убиването им

07.11.2017

Знаете ли, че в дома ви живеят прахови акари наричани още домашни акари? Вероятно не знаете, но това е факт. Тези микроскопични паякообразни обитават предимно в спалното ни бельо, в пухените завивки, в матраците, в дамаските на мебелите, в килимите, мокетите и изобщо навсякъде, където имат възможност да намерят храна.

Почистване и убиване на прахови акари - методи и съвети

Вероятно сте чували, че борбата с акарите е изключително специфична и че те са основният причинител на алергията към домашен прах? Това е сериозно здравословно състояние, поразяващо най-често децата. Ако детето ви страда от постоянни респираторни проблеми – кашлица, задух и астма е по-вероятно причината за това да са акарите в дома ви, отколкото неизлекувана настинка, както обикновено смятат лекарите.

Преди да започнете да тъпчете детето си с ненужни лекарства, опитайте да се справите с праховите акари като поддържате отлична хигиена у дома. Това бързо ще ви покаже кой е причинителят на респираторните проблеми, измъчващи детето ви или самите вас. Срещу праховите акари трябва да се действа методично, за да си гарантирате успешното им унищожение, а това означава да прилагате нужните мерки редовно, без да отлагате и забравяте.

В случай, че не можете да се справите сами или не знаете как точно да реагирате е добре да се консултирате със специалист от ДДД фирма - те извършват обработки срещу акари и могат да ви посочат как да действате ефективно дори и да не желаете да използвате тяхната професионална помощ при третирането. Имайте предвид обаче, че този вредител не се унищожава завинаги и понякога може да се завърне отново, така както се появява периодично и прахта.

Как да си гарантирате дом, чист от прахови акари? Основни методи и съвети!

В случай, че не обичате или нямате много време да чистите, ще се наложи да наемете човек, който да го прави вместо вас. Правилното почистване и отличната хигиена ви осигуряват чиста от прахови акари среда, а това означава по-леко и безпроблемно дишане за вас и децата ви. Нощните пристъпи на кашлица са сигурен показател, че в спалнята ви има голямо количество от микроскопичните вредители, които вие и децата ви вдишвате.

Акарите се заселват основно в завивките и матраците на леглата, защото там е източникът на тяхната храна. Този вид паякообразни се храни с невидими с просто око частици мъртва кожа, която нашето тяло отделя ежедневно, а това означава, че трябва да положите специални грижи, за да ги лишите от достъп до необходимата им храна.

Ето няколко метода за убиване на домашни акари, а също и за почистването им!

1. Изпирайте спалното бельо всяка седмица, а при нужда – поне два пъти, като това трябва да става при много висока температура –  60 ˚С е оптималната температура за пране на чаршафите. Забърсването на праха от мебелите в дома ви трябва да става с леко влажен парцал, като е добре да използвате специален дезинфектиращ препарат.

2. Почистването на пода, там където настилката позволява трябва да става с мокър парцал и качествен почистващ препарат, по възможност, съдържащ някакъв вид дезинфектант. Мокетите и килимите трябва да се прахосмучат поне два пъти седмично, а когато е възможно и да се изпират с уреди, използващи гореща пара - тя убива праховите акари на мига.

3. Ако член на семейството страда от алергия към домашния прах е необходимо да гладите на висока температура спалното бельо и дрехите, особено тези, на човека с алергия към акарите. Добре е също да проветрявате редовно всички жилищни помещения и най-вече спалните, защото топлият и застоял въздух е отлична среда за развитие на този вредител, а също така влошава състоянието на хората с респираторни проблеми.

4. Препоръчително е на всеки 5 години да подменяте матрака си. В пълна сила това се отнася за всички места където потока от хора е в пъти по-голям, като: хотели, хостели, общежития и други.

Ако статията ни е била от полза за вас ще сме благодарни да я споделите. Ако имате нужда от обработка срещу домашни акари, то специалистите от Бран Инсект ви очакват, но се постарайте и да спазите описаните по-горе в статията 4 точки. Успех и не губете кураж, защото има много по-неприятни вредители като например дървениците и дървоядите. 

Още полезна информация от блога

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя) - Бран Инсект

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Сигурно не всеки знае какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Все пак е много вероятно все някога да сте попадали на тези не толкова приятни за допир твари, особено по време на морската ви почивка в България. Към края на статията ще намерите и линк с нашите.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас - Бран Инсект

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия? - Бран Инсект

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още