ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Аргасови кърлежи (Argasidae) - полезна информация

18.09.2018
Аргасов кърлеж (акар) Argasidae - Бран Инсект

Аргасов кърлеж (акар) Argasidae

Аргасовите кърлежи спадат към акарите. По форма наподобяват малки симпатични паячета. Видът им обаче в никакъв случай не трябва да ви подвежда, защото те са сред най-големите вредители, причина за много заболявания. На всичкото отгоре има купища разновидности от тях, но основно се делят на твърди и меки кърлежи. В случая ще разглеждаме аргасовите кърлежи, които са всъщност меките акари поради меката структура на обвивката им.

Аргасовите кърлежи (Argasidae) спадат към род Ornithodorus, но надали ще ви е толкова интересно да ви затрупваме с куп латински наименования. За да приключим със скучната научна част ще добавим само, че те спадат към тип членестоноги, клас паякообразни и подклас акари. Разполагат с четири чифта крачета, закръглено тяло и малко хоботче, което използват за да се хранят. А с какво се хранят? С кръв! Намират някой гостоприемен човечец, впиват се в него с малкото си хоботче и не го оставят на мира, докато не се заситят. Естествено не нападат само хората, а всичко живо, върху което могат да практикуват своята вампирска дейност - включително и птици.

Каква болест може да ви сполети заради аргасовите акари?

Характерното за аргасовите кърлежи, които нататък ще наричаме и меки кърлежи, е това че те често пренасят болест, известна като кърлежов възвратен тиф (кърлежова възвратна треска) и по-рядко други заболявания като бруцелоза, туларемия, кърлежов енцефалит или пък чума.

Кърлежовият възвратен тиф се причинява от бактерията Борелия. Има най-различни начини да бъдем заразени с нея от меките кърлежи, но обикновено се снабдяваме с тази бактерия след като вампирите са пили първо кръв от заразени гризачи. Доста неприятно звучи, но безспорна истина.

Смъртните случаи от кърлежов възвратен тиф са под 5 %, но е опасно заболяване за малки деца, възрастни хора, хора с отслабен имунитет и често води до аборт при бременни жени.

Симптомите на кърлежов възвратен тиф обичайно започват с внезапно повишение на телесната температура и усещане за втрисане, което може да отшуми и по-късно пак да се появи. В някои случаи се получава зачервяване на кожата, но не винаги. Може да се стигне и до усложнения, които да засегнат гръбначния и главния мозък, бронхиална астма, болки в ставите, жълтеница, подуване на далака и черния дроб и т.н.

При положение, че имате подозрения, че сте ухапани от кърлеж или пък внезапно изпитате някой от горепосочените симптоми, веднага се насочете към най-близкото инфекциозно отделение. Не губете време да умувате дали сте били нападнати от твърди или меки кърлежи, иксодови или аргасови кърлежи, защото всички те са опасни за човешкото здраве и единствено медицинските специалисти ще могат да разберат от какво заболяване страдате и какви мерки е необходимо да бъдат взети. Добра диагностика бихте могли да получите и чрез биорезонанс, но за съжаление са малцина истинските специалисти в тази област и има доста шарлатани.

Успех в борбата с аргасовите акари и ако имате нужда от обработка срещу тях, не се колебайте да се свържете с фирма Бран Инсект.


Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още