ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Аргасови кърлежи (Argasidae) - полезна информация

18.09.2018
Аргасов кърлеж (акар) Argasidae

Аргасов кърлеж (акар) Argasidae

Аргасовите кърлежи спадат към акарите. По форма наподобяват малки симпатични паячета. Видът им обаче в никакъв случай не трябва да ви подвежда, защото те са сред най-големите вредители, причина за много заболявания. На всичкото отгоре има купища разновидности от тях, но основно се делят на твърди и меки кърлежи. В случая ще разглеждаме аргасовите кърлежи, които са всъщност меките акари поради меката структура на обвивката им.

Аргасовите кърлежи (Argasidae) спадат към род Ornithodorus, но надали ще ви е толкова интересно да ви затрупваме с куп латински наименования. За да приключим със скучната научна част ще добавим само, че те спадат към тип членестоноги, клас паякообразни и подклас акари. Разполагат с четири чифта крачета, закръглено тяло и малко хоботче, което използват за да се хранят. А с какво се хранят? С кръв! Намират някой гостоприемен човечец, впиват се в него с малкото си хоботче и не го оставят на мира, докато не се заситят. Естествено не нападат само хората, а всичко живо, върху което могат да практикуват своята вампирска дейност - включително и птици.

Каква болест може да ви сполети заради аргасовите акари?

Характерното за аргасовите кърлежи, които нататък ще наричаме и меки кърлежи, е това че те често пренасят болест, известна като кърлежов възвратен тиф (кърлежова възвратна треска) и по-рядко други заболявания като бруцелоза, туларемия, кърлежов енцефалит или пък чума.

Кърлежовият възвратен тиф се причинява от бактерията Борелия. Има най-различни начини да бъдем заразени с нея от меките кърлежи, но обикновено се снабдяваме с тази бактерия след като вампирите са пили първо кръв от заразени гризачи. Доста неприятно звучи, но безспорна истина.

Смъртните случаи от кърлежов възвратен тиф са под 5 %, но е опасно заболяване за малки деца, възрастни хора, хора с отслабен имунитет и често води до аборт при бременни жени.

Симптомите на кърлежов възвратен тиф обичайно започват с внезапно повишение на телесната температура и усещане за втрисане, което може да отшуми и по-късно пак да се появи. В някои случаи се получава зачервяване на кожата, но не винаги. Може да се стигне и до усложнения, които да засегнат гръбначния и главния мозък, бронхиална астма, болки в ставите, жълтеница, подуване на далака и черния дроб и т.н.

При положение, че имате подозрения, че сте ухапани от кърлеж или пък внезапно изпитате някой от горепосочените симптоми, веднага се насочете към най-близкото инфекциозно отделение. Не губете време да умувате дали сте били нападнати от твърди или меки кърлежи, иксодови или аргасови кърлежи, защото всички те са опасни за човешкото здраве и единствено медицинските специалисти ще могат да разберат от какво заболяване страдате и какви мерки е необходимо да бъдат взети. Добра диагностика бихте могли да получите и чрез биорезонанс, но за съжаление са малцина истинските специалисти в тази област и има доста шарлатани.

Успех в борбата с аргасовите акари и ако имате нужда от обработка срещу тях, не се колебайте да се свържете с фирма Бран Инсект.


Още полезна информация от блога

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Всички сме чували названията на животни като мечки, лисици, вълци и слонове, но знаете ли, че има и летящи катерици например? Знаем и какво е паяк, муха, бълха, дървеница, стоножка, но имате ли идея какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Надали, а всъщност със сигурност.....

Виж още

Как да се отървем от бълхите в блокове, къщи, мазета и дворове?

Как да се отървем от бълхите в блокове, къщи, мазета и дворове?

07.09.2018
Нашествието от бълхи може да сполети всеки един дом, независимо дали става въпрос за луксозен градски апартамент, офис или най-обикновена „спретната селска къщурка“.  Те виреят еднакво добре навсякъде, стига да имат с какво да се хранят, а именно кръв. Могат да се прикрепят по козината на домашния.....

Виж още

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове)

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове)

27.08.2018
Спомняте ли си нашумелият преди година случай за предлаганите на пазара яйца, които били натровени с  фипронил? Голяма суматоха настана в пресата, макар повечето от нас и идея да си нямат какво представлява фипронила. Камо ли каква е връзката му със сегашната тема, касаеща препарата Регент 800 ВГ.....

Виж още