ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Хеморагична треска

20.01.2019
Хеморагична треска - Бран Инсект

Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло.

Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават по въздуха, тъй като не са в състояние да оцелеят, попадайки в околната среда. Предават се чрез кръв най-често след ухапване от заразени пасищни кърлежи или гризачи. Симптомите на заболяването започват след около 1 седмица след заразяването и се свързват с повишена температура, болки в мускули и стави, токсикация на вътрешните органи. Някои видове треска, свързани с появата на кръвоизливи, не са толкова опасни и рядко са причина за смърт. Като например Ку треската. Но при други, като Кримската треска, смъртните случаи не са рядко явление.

Случаи на хеморагична треска има открай време навсякъде по света с изключение на Аляска, където не съществуват кърлежи. Интересно е да се спомене и че според някои източници причина за Черната смърт през Средновековието не е чумата, а именно вид хеморагична треска.

В наши дни подобни заболявания се срещат най-вече в Източна Европа, Южна Азия и Централна Африка, което съвсем не означава, че не са регистрирани заболявания в други части на света. Страните от Балканския полуостров, както и България, сравнително често стават свидетели на подобни епидемии, предавани предимно от ухапване на заразени кърлежи.


Как се реагира при установяване на заразяване с хеморагична треска?


При положение, че някой се е заразил с вид хеморагична треска, той трябва веднага да бъде поставен под изолация, тъй като чрез кръвта си може да стане преносител на болестта. След проведени от медицински лица и лаборанти изследвания, е възможно поставяне на диагноза, която показва за какъв вид треска става въпрос. Хоспитализирането на пациента е задължително с цел провеждане на адекватно медикаментозно лечение. При някои видове треска то трае няколко седмици, а при други е възможно да отнеме няколко месеца.


Начини за предпазване от хеморагична треска


Има ли начин да се предпазите от подобна треска? Срещу някои нейни вариации съществува ваксина, чието действие е около 3- 4 години. Най-ефективният метод е да се предпазвате от самите кърлежи. В градската среда тревните площи обикновено се третират срещу появата им, която е масова през пролетта и есента. На всички останали места обаче, е възможно да виреят кърлежи. Особено из запустели тревни площи, пасища и изоставени междуградски пространства. Използвайте спрей отблъскващ кърлежите и винаги след като сте прекарали повече време навън, оглеждайте внимателно цялото си тяло. Не пропускайте под и около мишниците и интимните зони, защото те са сред любимите места за впиване на пасищните акари. По-добре не се опитвайте сами да премахнете кърлежа. Потърсете специалист, който не само ще се справи с изваждането на кръвопиеца, но и ще ви даде информация дали той ви е заразил или не. Все пак все още на определени места в България не знаят как е правилно да се отстрани кърлежа, затова ако ви се налага да го направите, вижте в сайта ни как е най-правилно да се премахне. Гарантираме ви, че информацията за отстраняването им е актуализирана.

* Ако сте научили нещо полезно от статията, ни ще сме ви благодарни да я споделите във facebook за да бъдат предпазени колкото може повече хора.


Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още

Кримска треска - Бран Инсект

Кримска треска

26.11.2018
Пълното наименование на Кримската треска е Конго-Кримска хеморагична треска или съкратено ККХТ. Това е изключително сериозно кърлежовопреносимо вирусно заболяване. За разлика от Ку-треската, която също се пренася предимно от кърлежи и която рядко води до смърт, ККХТ често има летален.....

Виж още