ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от ухапване от кърлежи болест.

Най-ранните писмено документирани случаи на хора, заразени с кърлежов енцефалит датират от първата половина на миналия век. През 1935 г. във Владивосток лекари се натъкват на пациенти със симптоми, подобни на вирусния менингит без да имат обяснение на какво се дължи той. Това е и причината заболяването да е познато и като менингоенцефалит.

Как протича заболяването?

Пациентите изпитват обща отпадналост, повдига им се, имат главоболие, повишена температура съчетана с обрив по тялото. Така протича кърлежовия енцефалит в повечето случаи, защото има и такива, при които болестта първоначално е без симптоми. На пациентите се прави серологично изследване и се установява, че причината за това толкова необичайно заболяване е вирус, който се предава у хората чрез заразени с него кърлежи, комари, гризачи или някои селскостопански животни.

Кърлежовият енцефалит е много сериозно заболяване. Описаните симптоми са само началото на болестта. Ако не бъде предприето незабавно лечение се стига до увреждане на мозъчните обвивки и мозъчната тъкан, което от своя страна често води до частична или пълна парализа на човешките мускули. За около 30 % от заразените болестта има фатален край.

Как се предава кърлежовия енцефалит (менингоенцефалит)?

Предаването на болестта става чрез ухапване от вредителите или чрез прием на сурово мляко от домашни млекодайни животни. Разбира се най-често причина за болестта е ухапването от кърлеж, тъй като кърлежите виреят почти навсякъде и човек няма как да се предпази винаги от тях. Освен това са с малки размери, ухапването не винаги се забелязва и на практика без да се направи серологично изследване на пациента, проявяващ симптоми на вирусен менингит, е трудно да се установи каква е причината за настъпването на болестта.

Освен зимно време, когато кърлежите не са активни (както и повечето насекоми, поради студа), е много трудно да се предпазите от тях. През май и юни месец те стават безброй и можете да ги срещнете из всички необезпаразитени градски площи. По селата не се практикува обезпаразитяване. По този начин те пренасят заразата върху селскостопанските животни, домашните любимци и дори върху птиците.

Как да се предпазите от енцефалит предаван от кърлежите?

Най-сигурния начин да се предпазите от зараза с кърлежов енцефалит, е когато посещавате места с гъста и висока растителност да ходите с дълги по възможност бели на цвят панталони които да затъквате (запретвате) добре в чорапите си, а още по добре да сте с по-високи гумени ботуши. Защо с бели дълги панталони ли? Ами върху светлите дрехи по-лесно се вижда ако попадне кърлеж, а когато панталоните са запретнати в чорапите се възпрепятства кърлежа да проникне под панталона, от където най-често се насочва към слабините или гърдите на гостоприемника – в случая човека. Ако имате вила или живеете в по-див район е добре да знаете, че на пролет и есен числеността на кърлежите е най-многобройна и затова тогава е най-подходящо да извършвате пръскане поне на дворните си площи в които прекарвате голям част от пролетта, лятото и есента.

* Ако статията ви е била полезна ще се радваме да я споделите или поне да я харесате, така повече хора ще знаят за опасността от кърлеживоя енцефалит.


Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кримска треска - Бран Инсект

Кримска треска

26.11.2018
Пълното наименование на Кримската треска е Конго-Кримска хеморагична треска или съкратено ККХТ. Това е изключително сериозно кърлежовопреносимо вирусно заболяване. За разлика от Ку-треската, която също се пренася предимно от кърлежи и която рядко води до смърт, ККХТ често има летален.....

Виж още