ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Божи кравички, великденчета или горски дървеници

25.07.2018
Божа кравичка - Бран Инсект

Няма как да не сте чували или срещали някъде понятието „божи кравички“ или "великденчета", както и е почти невъзможно да не сте се натъквали на тях. Не говорим за някакви спуснати от небето малки крави или за животни излизащи по Великден из улиците, а за дребни червенички насекоми с черни точици по крилцата. От онези, които много приличат на калинките.

Нека да Ви запознаем по-отблизо с тях. Това са оцветени в червено твърдокрили насекоми, които впечатляват с геометричните си черни петънца. За разлика от калинките те не са на черни точки, а на геометрични фигури, но това се вижда когато се загледате по-хубаво. Също така са доста по-големи от калинките и не разполагат с втора двойка крила, но са изключително симпатични и често клиентите ни ги объркват с калинки.

Не е много ясно защо, но тези червеникави насекоми са също познати и като „великденчета“. Може би защото някога се е считало, че тъкмо тогава се появяват. Когато времето започва да се затопля, защото предпочитат слънчевите места. Но всъщност божите кравички могат да се срещнат навсякъде и по всяко време. Просто зимата се изпокриват, тъй като няма къде да практикуват слънчевите си бани.

С божите кравички са свързани много легенди и се счита, че те в никакъв случай не трябва да се убиват. Носят само щастие, а ако някоя божа кравичка попадне на ръката Ви, тя непременно ще е предвестник за оздравяване от налегнала ви болест. Изобщо деликатни насекоми, в които няма нищо лошо.

Но както казва народното поверие „много хубаво не е на хубаво“. Защото божите кравички са всъщност горски дървесни дървеници. Или само горски дървеници, в което наименование няма нищо очарователно. Горски дървесни дървеници, които могат да се превърнат в упорити вредители. Важното е обаче, че те нямат нищо общо с креватните дървеници, който нападат и кръвосмучат хората.

Горски дървеници (великденчета)

Какво могат да причинят тези червени горски дървесни дървеници? Точно този вид не кой знае какво. Божите кравички се хранят със соковете на растения и дървета, рядко с изнемощели или умрели насекоми. Липата е истински деликатес за тях. Не жилят и не хапят, нито пък са разпространители на болести. Но колкото и да са симпатични, те са си най-обикновени горски дървесни дървеници, чиято популация трябва да бъде следена. 

Няма как любимата ви липа да се чувства комфортно, ако бъде нападната от тези насекоми. Особено ако те са стотици или хиляди, което е често срещано явление, тъй като се размножават много бързо и се „движат“ на групички. В такива случаи може да предприемете мерки и да не се оставяте те да ви заблудят с разкошния си външен вид. Все пак не забравяйте, че пряко великденчетата не вредят на хората и са напълно безобидни горски насекоми и ако не е крайно наложително не е необходимо да третирате срещу тях.

* Молим ви, подкрепете ни с лайк, ако статията ни за горските дървеници е била полезна за вас. Ако желаете я споделете смело на ваш сайт или чрез facebook. Благодарим ви


Още полезна информация от блога

Каква миризма отблъсква дървениците? - Бран Инсект

Каква миризма отблъсква дървениците?

20.07.2018
Бихте ли се почувствали приятно и комфортно, ако попаднете в затворено помещение, което буквално „смърди“ на мръсни чорапи? Стотици мръсни чорапи. От онези войнишките, които са се спарвали в продължение на дни и седмици в нечии кубинки. Направо ще избягате като дявол от тамян. Изключително.....

Виж още

Марсилска треска, позната и като Петниста или Средиземноморска треска - Бран Инсект

Марсилска треска, позната и като Петниста или Средиземноморска треска

13.07.2018
Както подсказва заглавието, марсилската треска, която е позната и като Средиземноморска треска, се среща главно из средиземноморските части на земното кълбо, но е добре познато заболяване и в Централна Азия и Африка, а в България в Източните Родопи, около морето и тракийските части на родината.....

Виж още

Витамин К1- коагулант при натравяне с отрова за гризачи - Бран Инсект

Витамин К1- коагулант при натравяне с отрова за гризачи

04.07.2018
Надяваме се, че хората които четат тази статия са уравновесени и обичащи живота си и не биха опитали умишлено да се натровят с препарат срещу гризачи, но все пак е добре да са информирани как да постъпят, ако случайно се случи подобно нещо. Все пак поглъщането на родентицид, макар и не често срещано.....

Виж още