ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Божи кравички, великденчета или горски дървеници

25.07.2018
Божа кравичка - Бран Инсект

Няма как да не сте чували или срещали някъде понятието „божи кравички“ или "великденчета", както и е почти невъзможно да не сте се натъквали на тях. Не говорим за някакви спуснати от небето малки крави или за животни излизащи по Великден из улиците, а за дребни червенички насекоми с черни точици по крилцата. От онези, които много приличат на калинките.

Нека да Ви запознаем по-отблизо с тях. Това са оцветени в червено твърдокрили насекоми, които впечатляват с геометричните си черни петънца. За разлика от калинките те не са на черни точки, а на геометрични фигури, но това се вижда когато се загледате по-хубаво. Също така са доста по-големи от калинките и не разполагат с втора двойка крила, но са изключително симпатични и често клиентите ни ги объркват с калинки.

Не е много ясно защо, но тези червеникави насекоми са също познати и като „великденчета“. Може би защото някога се е считало, че тъкмо тогава се появяват. Когато времето започва да се затопля, защото предпочитат слънчевите места. Но всъщност божите кравички могат да се срещнат навсякъде и по всяко време. Просто зимата се изпокриват, тъй като няма къде да практикуват слънчевите си бани.

С божите кравички са свързани много легенди и се счита, че те в никакъв случай не трябва да се убиват. Носят само щастие, а ако някоя божа кравичка попадне на ръката Ви, тя непременно ще е предвестник за оздравяване от налегнала ви болест. Изобщо деликатни насекоми, в които няма нищо лошо.

Но както казва народното поверие „много хубаво не е на хубаво“. Защото божите кравички са всъщност горски дървесни дървеници. Или само горски дървеници, в което наименование няма нищо очарователно. Горски дървесни дървеници, които могат да се превърнат в упорити вредители. Важното е обаче, че те нямат нищо общо с креватните дървеници, който нападат и кръвосмучат хората.

Горски дървеници (великденчета)

Какво могат да причинят тези червени горски дървесни дървеници? Точно този вид не кой знае какво. Божите кравички се хранят със соковете на растения и дървета, рядко с изнемощели или умрели насекоми. Липата е истински деликатес за тях. Не жилят и не хапят, нито пък са разпространители на болести. Но колкото и да са симпатични, те са си най-обикновени горски дървесни дървеници, чиято популация трябва да бъде следена. 

Няма как любимата ви липа да се чувства комфортно, ако бъде нападната от тези насекоми. Особено ако те са стотици или хиляди, което е често срещано явление, тъй като се размножават много бързо и се „движат“ на групички. В такива случаи може да предприемете мерки и да не се оставяте те да ви заблудят с разкошния си външен вид. Все пак не забравяйте, че пряко великденчетата не вредят на хората и са напълно безобидни горски насекоми и ако не е крайно наложително не е необходимо да третирате срещу тях.

* Молим ви, подкрепете ни с лайк, ако статията ни за горските дървеници е била полезна за вас. Ако желаете я споделете смело на ваш сайт или чрез facebook. Благодарим ви


Още полезна информация от блога

Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват? - Бран Инсект

Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват?

02.03.2022
Подобно на хлебарките, така и дървениците са нежелани обитатели на дома ни. За разлика от първите обаче, тяхното присъствие ни въздейства пряко, защото се хранят с човешка кръв. Наричат се дървеници не защото похапват дървесина, а защото обикновено се крият в нея и всяка нощ излизат, за да утолят.....

Виж още

Борбата с дървеници с помощта на народната медицина.  - Бран Инсект

Борбата с дървеници с помощта на народната медицина.

29.01.2021
Няма как да не сте чували все отнякъде, че борната киселина се справя много ефективно при борба срещу хлебарки и мравки. Да, така е. Изпитано средство от народната медицина, но което няма никакъв ефект срещу креватните дървеници, известни още и като постелни. Защото борната киселина трябва да бъде.....

Виж още

Важна, енциклопедична информация за дървениците - Бран Инсект

Важна, енциклопедична информация за дървениците

18.09.2019
В света има множество видове дървеници, но в случая ни интересуват само 20-те вида които пряко вредят на нас хората и в частност този вид който населява територията на Европа и България. Ето защо ще опишем малко по-детайлно спецификите на обикновената креватна дървеница, чието латинското.....

Виж още