ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Важна, енциклопедична информация за дървениците

18.09.2019
информация за дървениците - Бран Инсект

В света има множество видове дървеници, но в случая ни интересуват само 20-те вида които пряко вредят на нас хората и в частност този вид който населява територията на Европа и България. Ето защо ще опишем малко по-детайлно спецификите на обикновената креватна дървеница, чието латинското наименование е Cimex lectularius, а също е много популярна и с названието постелна дървеница. За тези които се интересуват съществува и още един много разпространен вид - Cimex hemipterus, но за щастие тези насекоми предпочитат по тропичните зони и не се среща у нас. В статията ни може да прочетете синтезирани подробности за дървениците от вида Cimex lectularius, които са кръвосмучещи и причиняват доста неприятни нахапвания.

Ако желаете да поръчате унищожаване на дървеници може да се свържете с Бран Инсект ЕООД на 0878 20 12 21 и 0888 44 99 49 !

Размери на тези хранещи се с човешката кръв насекоми

Възрастните индивиди достигат едва 4-6 мм дължина и са с червено-кафява украска. Предпочитат да се крият и обитават зад и в дървени повърхности (мебели,дюшемета, рамки на картини и най-вече в подматрачните рамки и други скришни местенца). От тук произлиза и името им креватни или постелни дървеници. Предпочитат температура от 24-28˚C, като тогава се размножават най-бързо и масово.

Колко яйца снасят?

Женските дървеници снасят 1-5 яйца дневно. в продължени на цели 2 месеца или общо 200 яйца през живота си.

Как се разпространяват?

Най-често дървениците се разпространяват, пасивно (при транспортиране на мебели и дрехи) и активно (чрез предвижване на собствен ход по вътрешните и външните стени на жилищата).

Какви издайнически следи оставят домашните дървеници?

Един от главните индикатори за наличие на домашни дървеници са оставените от тях малки черни или кафяви петна по рамките на матраците, но и по други мебели, а също по стените и не рядко по чаршафите на леглата. Разбира се при завишена популация може да се забележат подобни петна и по други места.

А ето и един трик, чрез който да ги откриете, ако популацията им е нарастнала неимоверно много. След като загасите нощната лампа и си легнете, изчакайте 30-40 минутки и бързо включете осветлението, след което се огледайте за наличието им по стените около леглото, под възглавниците и чаршафите, а също проверете и под матрака,ако лесно може да се повдигне де.

Как да различим ухапването им за да вземем бързи мерки и да предотвратим размножаването им?

Много често нашите клиенти се заблуждават, че ги хапят комари или, че имат бълхи вкъщи и това до известна степен задълбочава проблема с дървениците. Ето защо е добре да знаете, че за разлика от комарите ухапванията от постелни дървеници много често стават доста болезнени. Освен това в повечето случаи дървениците нападат места които са защитени с нощница или друга дреха с която спите и това изключва възможността да сте били нажилени от комари. Такива места са областта на гърдите и корема, понякога и по целия гръб и много рядко около интимните части.Освен това комара издава специфично жужене докато дървениците се придвижват абсолютно безшумно и необоезпокоявани достигат в тъмното до вас.

А как да не сбъркате креватните дървеници с бълхи. Ами и тук си има начини за да ги отличите без много да му мислите. А все пак това е важното да знаете с какъв вредител си имате работа, за да подходите правилно и навреме. При бълхите никога няма да бъдете нападнати без да ги усетите дори напротив – ще усетите неприятното им лазене, което най-често е в областта на краката, но не е изключено и по други части от тялото. Освен това, бълхите лесно могат да бъдат забелязани с невъоръжено око, а и са активни както през деня, така и през нощта, ето защо така лесно ще ги разпознаете. Да не забравяме, че повечето хора имащи домашни любимци като котки и кучета са се сблъсквали с наличието на бълхи или поне са чели за тях в интернет, докато при дървениците темата все пак е все още малко табу, а и кой би чел за нещо което не го засяга, нали?

А най-специфичното при дървениците, че чрез слюнката си отделят специфичен обезболяващ секрет (подобно на кърлежите), ето защо пострадалия не разбира кога паразитиращото насекомо се е насмукало с кръв.  

А как да се отървем завинаги от дървениците?

Ето това е най-деликатния и същевременно най-подценявания момент от клиенти на Бран Инсекти не защото те не са умни, напротив повечето ни клиенти са добре осведомени за неприятните последици от дървениците, но уви има и такива които смятат, че могат сами да се справят с тях и изпробват различни масови средства. А защо да се справите с тях не е лека задача? Ами защото дървениците винаги са били бич за хората, като се започне от Втората световна война, та до днес. Е наистина, възродиха се и станаха по-масово явление в България преди около 10-12 години, но днес вече обажданията за пръскане срещу тях се увеличават вместо да намаляват и докато преди ги имаше само в по-големите градове и хотели, то днес те гастролират почти навсякъде.

Та от къде идва проблема с тези насекоми. Ами от там, че първо са доста издръжливи на висока температура – дрехите трябва да се изпират на поне 60 градуса, за минимум 30 минути, а малцина го правят. Освен това дървениците развиват неимоверно бързо резистентност т.е. приспособяване към масовите инсектициди ползвани за унищожаването им. Не на последно място, за да бъде покосена цялата популация от дървеници са необходими поне 3-4 последователни обработки и то със специално подбрани препарати, използвани през точно определен период и редувани в точна последователност. Иначе казано подценяването на дървениците доведе до масовото размножаване и разпространяване от Англия в целия свят. Или поне такава е една от основните теории, че от там е тръгнал отново проблема. Това се подразбира може би и от факта, че едни от най-добрите инсектициди срещу креватни дървеници се произвеждат именно там - в Англия.

Та стига толкова сме ви обременявали. Важно е да осъзнаете, че ако сте нападнати от постелни дървеници е добре да се обърнете към професионалисти възможно в най-кратки срокове. Не отлагайте и не си мислете, че ще умрат сами. Те могат да изпаднат в летаргия в следствие на липса на храна – разбирайте без човешка кръв за около 1-2 години. Освен това и минусовите температури не ги плашат много много, а и кой може да замрази жилището си до температура от -15 градуса за около 6 седмици? Едва тогава уж умирали. Сигурно е обаче, че при температура от под 10 градуса те спират да се движат и размножават, което до известна степен е успокояващо, но не ви решава напълно проблема, а дори може да го задълбочи, като си помислите, че сте ги избили.

Научавайки всички тези истини, които и сами може да проверите в интернет, сигурно сте разбрали, че войната с тези вредители е опасна и е изключително трудно да бъде спечелена без да се доверите на професионални наемни убийци на дървеници, с каквито разполагаме ние от Бран Инсект. Затова време не губете, а ни се доверете и за проблема с дървениците забравете.


Още полезна информация от блога

Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват? - Бран Инсект

Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват?

02.03.2022
Подобно на хлебарките, така и дървениците са нежелани обитатели на дома ни. За разлика от първите обаче, тяхното присъствие ни въздейства пряко, защото се хранят със собствената ни кръв. Наричат се дървеници не защото похапват дървесина, а защото обикновено се крият в нея и всяка нощ излизат, за да.....

Виж още

Борбата с дървеници с помощта на народната медицина.  - Бран Инсект

Борбата с дървеници с помощта на народната медицина.

29.01.2021
Няма как да не сте чували все отнякъде, че борната киселина се справя много ефективно при борба срещу хлебарки и мравки. Да, така е. Изпитано средство от народната медицина, но което няма никакъв ефект срещу креватните дървеници, известни още и като постелни. Защото борната киселина трябва да бъде.....

Виж още

Как се разбира дали имаме дървеници в матрака - Бран Инсект

Как се разбира дали имаме дървеници в матрака

09.11.2018
Би било истинска изненада за нас, ако се радвате на неканени гости у дома като домашните хлебарки или постелните дървеници. Дори има не малко жени, които биха скочили на някой стол при вида на хлебарка. Макар и на вас ситуацията да ви изглежда комична, на тях надали им е особено забавно. Но, за разлика.....

Виж още