ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Най-важното което трябва да знаете за хлебарките!

24.08.2019
хлебарка - Бран Инсект

Едно от най-важните неща, което трябва да се знае за хлебарките е, че те са преносители на над 40 опасни болести сред които: коремен тиф, салмонела, дизентерия и дори хепатит А.

Не е за подценяване и факта, че все още не е измислен препарат, който да въздейства върху техните неизлюпени яйца, наречени оотеки. 


Какво е необходимо, за да бъде успешна борбата с хлебарките?

За постигане на оптимален ефект срещу хлебарките е необходимо:

1-во: Борбата срещу тях да се извършва от квалифицирани специалисти преминали обучение в РЗИ (известно в близкото минало като РЗИ).

2-ро:  Задължително да се използват сертифицирани и отговарящи на европейските изисквания за качество и безопасност препарати. Важно е обаче същ така да се прилагат в правилна концентрация на най-подходящите места и разбира се да се редуват правилно, тъй като всяка популация има своя специфика. Правени са експерименти с тези насекоми заселили се в един и същи блок, но в различни входове. Оказало се, че едни и същи препарати срещу хлебарки имат коренно различен ефект в двата входа. Във единия вход, който условно ще наречем „А“ бил постигнат уникален ударен ефект и последващ нокдаун, докато във условно наречения вход „Б“ популацията от хлебарки първоначално се повлияла по-слабо от инсектицидите, а в по-близко бъдеще развила резистентност към препарата. Интересен и малко известен факт нали?


Какво представлява резистентността на хлебарките?

Ами най-просто казано хлебарките са най-често срещаните насекоми приспособяващи се към към определени инсектициди и за целта периодично се разработва все по-нови и нетипични формулации срещи тях, но уви рано или късно т намират „ключа от палатката“ и едва ли не започват да си живеят с удоволствие в обработените помещение. Ето тук обаче идва необходимостта от професионални наемни убийци на вредители., който освен, че ще ги унищожат, но и ще ви гарантират, че за определен срок няма да имате проблеми с тези натрапчиви насекоми.  

Не трябва да се пренебрегва и факта, че за постигaне на дълготраен ефект е необходимо периодично да се извършват поддържащи обработки. За правилното водене на борбата с хлебарките са от значение: вида и площта на обекта, заселеността от инсекти, а също и конкретният вид хлебарки. 


Как се размножават и разпространяват тези насекоми?


Хлебарките имат непълно развитие: ЯЙЦЕ > НИМФА > ИМАГО


Самото разселване става по следните два начина:

 - на собствен ход - хоризонтално и вертикално предвижвайки се от помещение в помещение;

- пасивно - при пренасяне на багаж, хранителни стоки, електро уреди и т.н.


Колко вида хлебарки има в света?

Ами реално светът е бъкан с хлебарки и са познати повече от 3500 вида хлебарки, но за щастие от тях едва около 1% живеят в близост до хората. Най-често срещани са следните видове хлебарки:

Черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis)

Както самото име подсказва този вид хлебарка е черна на цвят. Достига размери 20-28 мм, по-рядко се срещат и по-големи индивиди. Среща се много често в България както в жилища така и в обществени сгради, складове и заведения, но най-много обича да обитава абонатните станции на блоковете, мазетата и да превзема баните и тоалетните на жилищните блокове, през канализационната мрежа и щранговете. Предпочитат да обитават влажни места с температура 20-27˚С. Понякога могат да бъдат срещнати и на открито по клони, листа, в близост до жилищни сгради и т.н. Женската хлебарка отлага в близост до храна на защитено място 7-8 капсули (оотеки), всяка от които съдържа 16-18 яйца. Продължителността на живот е около 180 дни. 

Кафява (германска) хлебарка (Blattela germanica)

Тя е най-разпространената в света и същевременно е една от най-дребните хлебарки, което я прави истински космополит. На всичкото отгоре я има в цяла България и е една от най-трудните за унищожаване поради бързото привикване (резистентност) към масово продаваните по магазините инсектициди. Среща се в жилища с централно парно отопление, както и в изобилстващи с храна помещения, където оптималната температура е около 30С. Размножава се чрез яйца отложени в капсули (оотеки). Женската хлебарка носи капсулата от 1 до 4 седмици, докато нимфите се излюпят. Всяка капсула съдържа 35-45 яйца, а всяка женска хлебарка може да отложи през живота си от 4 до 8 капсули. Пълното съзряване на индивидите трае над 125 дни. Живеят от 100 дни до 1 година. Разбира се и тя си има слаби места, но всеки преценява дали само ще желае да се опита да се справи или да се довери на професионалисти.

Кафяво-ивичеста (мебелна) хлебарка

Тя е космополитен вид и е разпространена само в жилищата, от там идва и названието й. Трудно различима е и освен мебели, предпочита и местата с книжнина. Отделя 10-20 капсули с по 16 яйца. Възрастните индивиди живеят 90-120 дни. Среща се доста по-рядко в България от черните и кафявите хлебарки.

Американска хлебарка (Periplaneta Americana)

Крилата и са с кестеняво-кафеникав цвят, а по гърдите е с жълти петна. Обитава предимно пристанищните градове и корабите. Понякога се среща и на открито. Достига големина 35-40 мм. Женската хлебарка оформя капсула, която закрепва със секрет на предварително подбрано място. Отлага 21-59 капсули, всяка съдържаща 16-28 яйца. Продължителността на живота на този вид хлебарки е от 100 дни до 2-3 години. Рядко срещана е в българските домовете.

Перипланета аустралазие (Periplaneta Australasiae)

Този вид хлебарка е много разпространен по света, но не се среща в България. Видът се размножава най-добре при температура 30-36˚C. Периодът за развитие на яйцата в оотеките протича за около 40 дни. Годишно всяка женска хлебарка възпроизвежда около 200 хлебарки. На дължина достигат достигат до 32 мм. Предпочитат топъл климат и най-често се срещат по оранжериите.

Перипланета фулигиноса (Periplaneta Fuliginosa)

И този вид хлебарка също не се среща в България, но е масово разпространена по света. Те се размножават най-добре при 30-33˚C. Периодът за развитие на яйцата в оотеките е между 37-74 дни. Числеността на поколението на всяка женска хлебарка възлиза на около 300 хлебарки годишно. На дължина достигат до 35 мм. Предпочитаният от тях климат е топъл и влажен, като най-често проникват в сградите от близките градини.


Митове и истини за хлебарките

Мит е, че хлебарките могат да летят или поне тези видове които населяват България не го правят, всъщност техните крила отдавна са закърнели и те се предвижват чрез пълзене или чрез пренасянето със стоки и предмети в които са попаднали случайно или не.

Истина ли е, че хлебарките могат да бъдат използвани за лекарство? О да. Дори се отглеждат в специализирани ферми за хлебарки. Има китaйска компaния, коятo oтглeждa пo 6 милиардa насекоми нa гoдинa c мeдицинска цeл и разбира се пeчeли изключително дoбре oт цялата тази дейност. Според дaнни, пyбликувaни в Ѕоuth Сhіnа Моrnіng Роѕt въпросната фиpмaтa paбoти зa китайската фармaцeвтичнaтa компaния Gооddосtоr, която е в гpaд Cичaн, който се нaмиpa се в югoзaпaдeн Kитaй. Интересното е, че хлебарките се стриват на прах, който в последствие се изпoлзвa зa пpигoтвянeтo нa тeчни мeдикамeнти, които се прилагат зa лeчeниeтo нa стомашни, респиpaтopни и някои други здpaвослoвни проблeми. Бyтилка от 100 мл с такова лекарство е струвала около 4-5 дoлара през 2018 г.

Интересното е обаче, че малцина от потребителите осъзнават, че си купуват медикаменти за които са използвани хлебарки, зaщoтo oт Gооddосtоr изписват на eтикетитe научнoтo нaимeнoвaниe нa aмериканскатa xлeбарка, а именно Реrірlаnеtа Аmеrісаnа.

Важното е да запомните, че срещу хлебарките има сигурен лек и той се казва Бран Инсект.


Още полезна информация от блога

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?  - Бран Инсект

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?

30.10.2018
Най-вероятно сте чували за онези китайски ферми, в които се развъждат хлебарки с цел консумация, но дори и да искате да пробвате този азиатски деликатес, надали желаете да превърнете дома си в подобна ферма. Навсякъде и по всяко време, по стени, тавани и под, да виждате пъплещите създания, които освен.....

Виж още

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях. - Бран Инсект

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях.

28.09.2018
Има насекоми, които будят с нещо очарование у нас. Симпатичните калинки и божи кравичките. Упоритият труд на пчеличките и мравките. Песните на щурците и светлинките, които излъчват светулките. Съзираме каква прелест е създала природата и им се възхищаваме. Насекоми, които ни очароват с поведението.....

Виж още

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове) - Бран Инсект

Регент – препарат за хлебарки и дървеници (истини и митове)

27.08.2018
Статията е актуализирана на 27.07.2020 г.Тази статия е написано главно за да разкрие някои истини и различни митове за този продукт, който отдавна е забранен за продажба в България. Прочетете статията и ще разберете, защото е така. А сега по темата.Спомняте ли си нашумелият през 2017 година случай за.....

Виж още