ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Препарат Регент срещу хлебарки и дървеници – митове и истини

27.08.2018
Препарат Регент срещу хлебарки и дървеници - Бран Инсект

Препарат Регент на BASF (БАСФ)

Спомняте ли си нашумелият преди година случай за предлаганите на пазара яйца, които били натровени с  фипронил? Голяма суматоха настана в пресата, макар повечето от нас и идея да си нямат какво представлява фипронила. Камо ли каква е връзката му със сегашната тема, касаеща препарата Регент 800 ВГ (Regent 800 WG) патентован и произвеждан от фирма БАСФ (BASF), който убиваше безмилостно хлебарки и дървеници на поразия. Затова обясняваме - неговата основна съставка е именно фипронил.  

Фипронилът е биоцид от групата на инсектицидите, който до около 2012-2014 г. се използваше масово в обработката на селскостопанските площи с цел убиване на вредители по посевите, като колорадския бръмбар и много други. Не е много ясно как се е стигнало до извода, че той действа и за унищожаване на домашните ни натрапници като кафявите и черни хлебарки, постелните дървеници и други пълзящи насекоми, които понякога буквално играят на „прескочи кобила“ в жилищата ни. В крайна сметка на пазара се появява на изключително ниска цена препарата Регент 800 ВГ, който за по кратко по-долу ще описваме само като Регент. Та той се оказва най-качественото познато дотогава средство за борба с всякакви нежелани пълзящи „пришълци“, сред които и лесно приспособяващите се към инсектициди домашни хлебарки. Предлага се под формата на прах, разтваря се във вода, сместа се пълни в пулверизатор, жилищните площи се напръскват и само след няколко дни не можете да повярвате на очите си, но няма и помен от „гадинките“!!! Убива на място и трайно премахва и ви отървава от нежеланите неканени гости.

Оказва се обаче, че фипронилът не действа добре върху поведението на пчелите и в много страни е заклеймен като отрова. Това, че го употребявате само за унищожаване на хлебарките у дома си и че няма как да навредите на пчеличките, използвайки го в домашни условия, никой не ви пита. Именно заради това, а може би и поради ред други причини препарата Регент бе спрян от производство от гиганта BASF (БАСФ) има може би и други причини, но факта е, че не се произвежда от поне 5 години.

Това обаче не пречи в някои софийски тържища като Женски пазар или Илиянци все още да можете да се сдобиете с някоя и друга опаковка от този препарат убиец на гадинки. Но не забравяйте, че шанса да е истински, качествен и трайно да унищожава хлебарки е изключително малък - все пак не се внася от години в България. По-вероятно е да се натъкнете на някое менте, предлагано на достъпна цена от неясни индивиди най-често от ромски произход.

Обаче фипронила се използва и във ветеринарната медицицина. Съдържа се в модерния препарат Фронтлайн, който служи за предпазване на домашните любимци (котки и кучета) от кърлежи и бълхи. Естествено, цената му е съвсем различна. Ако някога сте си купували Регент за качествено премахване и унищожаване на хлебарки или дървеници за цена около 2 лева, то рекламираният Фронтлайн струва около 20 лв., а спреят от 250 мл. пък е на цена над 50 лв. Изводите може да си направете сами.

Сега да се върнем и към темата със замърсените с фипронил яйца. Могат ли да ни натровят, след като фипронил се използва дори във ветеринарната медицина и с него се мажат домашните ни любимци. И да и не, защото зависи от количеството и концентрацията на препарата, но в дадения случай е малко вероятно, тъй като все пак контролните ни органи би трябвало да следят именно тези показатели и да взимат адекватни мерки. Затова не се страхувайте излишно, но знайте, че по-добро от домашните селски яйчица няма. А е добре да не забравяме факта, че все пак препарата Регент изрично бе забранен да се ползва върху животни която продукция се ползва за консумация от хората т.е. явно все пак има доказани вреди от него, но пред обществото такава статистика поне ние не знаем да е била изнасяна. Съображенията и затова могат да са много, но няма смисъл да гадаем.

Истината е, че все още из форумите в нета може да се прочете как препарата Регент се е справял мигновено и безмилостно с упорити вредители като  домашните хлебарки и креватните дървеници и как до момента няма доказано, че има негативен ефект върху хора и бозайници. Може да доведе до стомашни разстройства само в случай, че сте погълни количества над допустимата норма, но това реално може да се случи дори с прах за пране т.е. всеки химикал попаднал в по-голямо количество в храната и телата ни, може да доведе до нежелани реакции на организмите ни.

И така, ако все още желаете да намерите средство срещу домашните хлебарки вижте тези препарати, а ако сте променили мнението си и желаете професионални "наемни убийци" на вредители поръчайте унищожване при нас.  

Ако статията за препарата Регент (Regent) ви е била полезна и сте научили нещо ново, ще се радваме да я споделите с приятели. Благодарим ви - вашата подрепа е ценна за екипа на фирма Бран Инсект.


Още полезна информация от блога

Ку треска (Балкански грип) - Бран Инсект

Ку треска (Балкански грип)

22.08.2018
Ку-треската е болест, която често се среща при селскостопанските животни, които от своя страна се явяват неин преносител и при хората. При животните тя води до абортиране и трайно безплодие, а при хората до треска, диария, повръщане и болки в мускулите. Броят на регистрираните смъртни случая е малък,.....

Виж още

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата? - Бран Инсект

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата?

17.08.2018
Съвсем логично е да не сте симпатизанти на жилещи насекоми като пчели, оси и стършели. Изпитвате страх от ужилването им. Напълно разбираемо. Но все пак, може би от всички споменати насекоми, притежаващи жило, най- миловидно изглеждащи са пчелите. Те произвеждат мед, който освен че е вкусен е и  сред.....

Виж още

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета - Бран Инсект

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета

06.08.2018
Според писмените свидетелства се знае, че кучета са отглеждани от хората поради различни причини над 15 хилядолетия. Днес ги отглеждаме като домашни любимци, споделяйки изцяло  мисълта, че те са най-добрият приятел на човека. Това обаче е валидно единствено когато ги възприемаме като домашни.....

Виж още