ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Препарат Регент срещу хлебарки и дървеници – митове и истини

27.08.2018
Препарат Регент срещу хлебарки и дървеници - Бран Инсект

Препарат Регент на BASF (БАСФ)

Статията е актуализирана на 27.07.2020 г.

Тази статия е написано главно за да разкрие някои истини и различни митове за този продукт, който отдавна е забранен за продажба в България. Прочетете статията и ще разберете, защото е така. А сега по темата.

Спомняте ли си нашумелият през 2017 година случай за предлаганите на пазара яйца, които били натровени с  фипронил? Голяма суматоха настана в пресата, макар повечето от нас и идея да си нямат какво представлява фипронила. Камо ли каква е връзката му със сегашната тема, касаеща препарата Регент 800 ВГ (Regent 800 WG) патентован и произвеждан от фирма БАСФ (BASF), който убиваше безмилостно хлебарки и дървеници на поразия. Затова поясняваме още в началото, че основната съставка на препарата Регент се нарича именно фипронил.  

Фипронилът е биоцид от групата на инсектицидите, който до около 2012-2014 г. се използваше масово в обработката на селскостопанските площи с цел убиване на вредители по посевите, като колорадския бръмбар и много други. Не е много ясно как се е стигнало до извода, че той действа и за унищожаване на домашните ни натрапници като кафявите и черни хлебарки, постелните дървеници и други пълзящи насекоми, които понякога буквално играят на „прескочи кобила“ в жилищата ни. В крайна сметка на пазара се появява на изключително ниска цена препарата Регент 800 ВГ, който за по кратко по-долу ще описваме само като Регент. Та той се оказва най-качественото познато дотогава средство за борба с всякакви нежелани пълзящи „пришълци“, сред които и лесно приспособяващите се към инсектициди домашни хлебарки. Предлага се под формата на прах, разтваря се във вода, сместа се пълни в пулверизатор, жилищните площи се напръскват и само след няколко дни не можете да повярвате на очите си, но няма и помен от „гадинките“!!! Убива на място и трайно премахва и ви отървава от нежеланите неканени гости.

Оказва се обаче, че фипронилът не действа добре върху поведението на пчелите и в много страни е заклеймен като отрова. Това, че го употребявате само за унищожаване на хлебарките у дома си и че няма как да навредите на пчеличките, използвайки го в домашни условия, никой не ви пита. Именно заради това, а може би и поради ред други причини препарата Регент бе спрян от производство от гиганта BASF (БАСФ) има може би и други причини, но факта е, че не се произвежда от поне 5 години.

Това обаче не пречеше в някои софийски тържища като Женски пазар или Илиянци все още да можете да се сдобиете с някоя и друга опаковка от този препарат убиец на гадинки. Но не забравяйте, че шанса да е истински, качествен и трайно да унищожава хлебарки е изключително малък - все пак не се внася от години в България. По-вероятно е да се натъкнете на някое менте, предлагано на достъпна цена от съмнителни индивиди, най-често от ромски произход.

Обаче фипронила се използва и във ветеринарната медицицина. Съдържа се в модерния препарат Фронтлайн, който служи за предпазване на домашните любимци (котки и кучета) от кърлежи и бълхи. Естествено, цената му е съвсем различна. Ако някога сте си купували Регент за качествено премахване и унищожаване на хлебарки или дървеници за цена около 2 лева, то рекламираният Фронтлайн струва около 20 лв., а спреят от 250 мл. пък е на цена над 50 лв. Изводите може да си направете сами.

Сега да се върнем и към темата със замърсените с фипронил яйца. Могат ли да ни натровят, след като фипронил се използва дори във ветеринарната медицина и с него се мажат домашните ни любимци. И да и не, защото зависи от количеството и концентрацията на препарата, но в дадения случай е малко вероятно, тъй като все пак контролните ни органи би трябвало да следят именно тези показатели и да взимат адекватни мерки. Затова не се страхувайте излишно, но знайте, че по-добро от домашните селски яйчица няма. А е добре да не забравяме факта, че все пак препарата Регент изрично бе забранен да се ползва върху животни която продукция се ползва за консумация от хората т.е. явно все пак има доказани вреди от него, но пред обществото такава статистика поне ние не знаем да е била изнасяна. Съображенията и затова могат да са много, но няма смисъл да гадаем.

Истината е, че все още из форумите в нета може да се прочете как препарата Регент се е справял мигновено и безмилостно с упорити вредители като  домашните хлебарки и креватните дървеници и как до момента няма доказано, че има негативен ефект върху хора и бозайници. Може да доведе до стомашни разстройства само в случай, че сте погълни количества над допустимата норма, но това реално може да се случи дори с прах за пране т.е. всеки химикал попаднал в по-голямо количество в храната и телата ни, може да доведе до нежелани реакции на организмите ни.

И така, ако все още желаете да намерите средство срещу домашните хлебарки вижте тези препарати, а ако сте променили мнението си и желаете професионални "наемни убийци" на вредители поръчайте унищожване при нас.  

Уточняваме, че не продаваме препарат Реген!!! 

Ако статията за препарата Регент (Regent) ви е била полезна и сте научили нещо ново, ще се радваме да я споделите с приятели. Благодарим ви - вашата подкрепа е ценна за екипа на фирма Бран Инсект.


Още полезна информация от блога

Най-важното което трябва да знаете за хлебарките! - Бран Инсект

Най-важното което трябва да знаете за хлебарките!

24.08.2019
Едно от най-важните неща, което трябва да се знае за хлебарките е, че те са преносители на над 40 опасни болести сред които: коремен тиф, салмонела, дизентерия и дори хепатит А.Не е за подценяване и факта, че все още не е измислен препарат, който да въздейства върху техните неизлюпени яйца, наречени.....

Виж още

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?  - Бран Инсект

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?

30.10.2018
Най-вероятно сте чували за онези китайски ферми, в които се развъждат хлебарки с цел консумация, но дори и да искате да пробвате този азиатски деликатес, надали желаете да превърнете дома си в подобна ферма. Навсякъде и по всяко време, по стени, тавани и под, да виждате пъплещите създания, които освен.....

Виж още

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях. - Бран Инсект

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях.

28.09.2018
Има насекоми, които будят с нещо очарование у нас. Симпатичните калинки и божи кравичките. Упоритият труд на пчеличките и мравките. Песните на щурците и светлинките, които излъчват светулките. Съзираме каква прелест е създала природата и им се възхищаваме. Насекоми, които ни очароват с поведението.....

Виж още