ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кога, как и къде се раждат домашните мухи?

06.01.2019
Къде, кога и как се раждат домашните мухи и ларвите им - Бран Инсект

Домашни мухи

Мухите са онези досадни насекоми, които непрекъснато кръжат около нас и ни вбесяват със своето натрапчиво присъствие, откъдето идва и израза Досаден си като муха. Но кога, как и къде се раждат тези досадни ципокрили?

Най-висока популация домашните мухи достигат през топлите летни месеци, когато температурата се задържи над 20-25 градуса. Поради краткия си жизнен цикъл, който трае от около 2 седмици до максимум 3 месеца, тези двукрили насекоми не могат да се радват дълго  на старините си. Поради което веднага след като настъпи половата им зрялост те започват да си „интимничат“. Не е необходимо да търсят някаква повърхност, върху която да кацнат, за да могат партньорите да се насладят един на друг. Първо, те са перфектни летци и второ ‚наслаждаването“ продължава не повече от минута. Достатъчен за женската е един партньор, за да бъде оплодена. Женската муха снася яйца, които са около 1 мм малки и трудно видими с невъоръжено око. Снасянето става на възможно най-мръсните места - върху фекалии, сред сметища и бунища, гниеща храна, трупове и др. неприятни обиталища. Само след 1 ден от яйцата се появяват ларви, наподобяващи миниатюрни червейчета, които от своя страна се превръщат в какавиди. След около 1 седмица какавидата вече се е превърнала в муха, а само 3 дни след тази промяна, тя е готова за снасяне на своите яйца. Впечатляващото е че през краткия си живот всяка муха може да снесе от 600 до 900 яйца. 


Интересни факти за мухите

Мухите не смучат кръв и не жилят, но могат да са преносители на много зарази точно заради мръсните места, които обитават и които са източник на всякакви бактерии и вируси. 

С мухите са свързани и доста суеверия, като за България най-разпространено е това, че ако започнат да ви хапят, значи се очаква лошо време. Истината е, че само някои видове от тези двукрили хапят, като например конската муха. Домашните са дразнещи, но не хапят, поради което няма как изобщо да са предвестник за разваляне на времето. 

Още по-абсурдна обаче, е една поговорка от Република Дагестан, която се явява най-южният район на Руската Федерация. Тази поговорка гласи, че ако в супата ти падне муха, ще получиш неочакван дар… Направо е невероятно нали? Ако вярвате на подобни измишльотини, можете спокойно да се наслаждавате на пълната ви с мухи супа, да ги преглъщате жадно и да очаквате някой отнякъде да се присети, че трябва да ви направи подарък… Желаем ви успех и добър апетит, както се казва! А ако имате проблем с тези летящи натрапници не се колебайте да се свържете със специалист от фирма Бран Инсект ЕООД.


* Ще сме ви благодарни да харесате или споделите статията, ако ви се е сторила приятна или полезна. Благодарим ви приятели и клиенти.


Още полезна информация от блога

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още

Билките отблъскващи и прогонващи молците - Бран Инсект

Билките отблъскващи и прогонващи молците

06.12.2018
Съзирайки някоя цветна пърхаща пеперуда около вас, няма ли да ви се прииска и вие да можете да се реете толкова безгрижно като нея? За съжаление не всички летящи насекоми са толкова красиви или пък предизвикващи нашето възхищение. Гледката на един реещ се молец из вече направените на дупки ваши дрехи.....

Виж още

Кримска треска - Бран Инсект

Кримска треска

26.11.2018
Пълното наименование на Кримската треска е Конго-Кримска хеморагична треска или съкратено ККХТ. Това е изключително сериозно кърлежовопреносимо вирусно заболяване. За разлика от Ку-треската, която също се пренася предимно от кърлежи и която рядко води до смърт, ККХТ често има летален.....

Виж още