ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кога, как и къде се раждат домашните мухи?

06.01.2019
Къде, кога и как се раждат домашните мухи и ларвите им - Бран Инсект

Домашни мухи

Мухите са онези досадни насекоми, които непрекъснато кръжат около нас и ни вбесяват със своето натрапчиво присъствие, откъдето идва и израза Досаден си като муха. Но кога, как и къде се раждат тези досадни ципокрили?

Най-висока популация домашните мухи достигат през топлите летни месеци, когато температурата се задържи над 20-25 градуса. Поради краткия си жизнен цикъл, който трае от около 2 седмици до максимум 3 месеца, тези двукрили насекоми не могат да се радват дълго  на старините си. Поради което веднага след като настъпи половата им зрялост те започват да си „интимничат“. Не е необходимо да търсят някаква повърхност, върху която да кацнат, за да могат партньорите да се насладят един на друг. Първо, те са перфектни летци и второ ‚наслаждаването“ продължава не повече от минута. Достатъчен за женската е един партньор, за да бъде оплодена. Женската муха снася яйца, които са около 1 мм малки и трудно видими с невъоръжено око. Снасянето става на възможно най-мръсните места - върху фекалии, сред сметища и бунища, гниеща храна, трупове и др. неприятни обиталища. Само след 1 ден от яйцата се появяват ларви, наподобяващи миниатюрни червейчета, които от своя страна се превръщат в какавиди. След около 1 седмица какавидата вече се е превърнала в муха, а само 3 дни след тази промяна, тя е готова за снасяне на своите яйца. Впечатляващото е че през краткия си живот всяка муха може да снесе от 600 до 900 яйца. 


Интересни факти за мухите

Мухите не смучат кръв и не жилят, но могат да са преносители на много зарази точно заради мръсните места, които обитават и които са източник на всякакви бактерии и вируси. 

С мухите са свързани и доста суеверия, като за България най-разпространено е това, че ако започнат да ви хапят, значи се очаква лошо време. Истината е, че само някои видове от тези двукрили хапят, като например конската муха. Домашните са дразнещи, но не хапят, поради което няма как изобщо да са предвестник за разваляне на времето. 

Още по-абсурдна обаче, е една поговорка от Република Дагестан, която се явява най-южният район на Руската Федерация. Тази поговорка гласи, че ако в супата ти падне муха, ще получиш неочакван дар… Направо е невероятно нали? Ако вярвате на подобни измишльотини, можете спокойно да се наслаждавате на пълната ви с мухи супа, да ги преглъщате жадно и да очаквате някой отнякъде да се присети, че трябва да ви направи подарък… Желаем ви успех и добър апетит, както се казва! А ако имате проблем с тези летящи натрапници не се колебайте да се свържете със специалист от фирма Бран Инсект ЕООД.


* Ще сме ви благодарни да харесате или споделите статията, ако ви се е сторила приятна или полезна. Благодарим ви приятели и клиенти.


Още полезна информация от блога

Интересни факти за зелените мухи - Бран Инсект

Интересни факти за зелените мухи

28.06.2019
Убедени сме, че смятате мухите, независимо дали говорим за обикновена домашна, конска или зелена муха, за изключително досадни и неприятни насекоми. В случая обаче ще се концентрираме само върху зелената муха, която е известна и като синьо- зелена и ще ви запознаем с някои интересни факти, свързани с.....

Виж още

Как да премахнем и убием мухите в дома? - Бран Инсект

Как да премахнем и убием мухите в дома?

24.01.2018
Мухата е истински бич Божи за съвременното домакинство и понякога изглежда, че от нейното нашествие няма отърване. Нахална е, жилава и жизнена, промъква се буквално навсякъде, плоди се сякаш от само себе си. Питате се как дали и как може да премахнете летящите натрапници, ние гарантирано можем да.....

Виж още

Мухата цеце - какви опасности крие ухапването ѝ? - Бран Инсект

Мухата цеце - какви опасности крие ухапването ѝ?

29.12.2014
Мухите цеце не са типични за ареалите на България и Европа, но през лятото на 2014 година получихме необичайно оплакване от град Шумен. Потърпевшата госпожа М.С. на 50г. ни описа как е установила, че в продължение на около седмица невинно ухапване по кожата на крака ѝ прераснало в болезнена рана в.....

Виж още