ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как не трябва и как е най-правилно да се извърши премахването на кърлеж (акар)?

02.03.2014
Как не трябва и как е най-правилно да се извърши премахването на кърлеж (акар)? - Бран Инсект

Статията е актуализирана на 26.04.2019 г.

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица смъртоносни заболявания. Сред най-опасни заболявания пренасяни от пасищните кърлежи са: кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по-гъста и висока, което оказва огромно благоприятно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.

На всеки е ясно, че тревните площи трябва да се пръскат срещу кърлежи периодично за да се намалят ухапванията от тях, но ако въпреки това върху тялото ви попадне подобен опасен вредител е добре да знаете, как не е правилно да го премахвате, а също и кои са най-безопасните методи за изваждане на вече забил (впил) се в кожата ви акар. Ако вече е започнал да кръвосмуче изваждането му е изключително наложително да се извърши възможно по-бързо и много прецизно за да не застрашите живота си. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се наложи да се вади кърлеж, както и начините които са най-правилни за отстраняването им.

Как не трябва да се маха кърлеж?

Има много различни методи, които се практикуват за махане на пасищни кърлежи (акари), но за съжаление само някои от тях са препоръчителни и безопасни. Не се ли подходи правилно пораженията за здравето ви могат да бъдат изключително сериозни и да се задълбочат с годините.

Най-често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много разпространен, но за съжаление грешен метод за вадене на кърлежи поради две причини. Първо, защото когато се маха впития кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти, тъй като това го стресира и точно тогава се увеличава риска да се изплюе в кръвта ви и да я зарази. Второ - след като бъде открит, не трябва да се чака, а да се отстрани колкото е възможно по-бързо, правилно и внимателно. Препоръчително е да се извади до 24 часа след забиването във вас. По-долу в статията сме описали още по-подробно спецификите.

Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно и неразумно, защото при обгарянето кърлежа отново се стресира и плюя във вас, така се увеличават шансовете за предаване на евентуална зараза.

Как трябва да се извади кърлежът за да е безопасно за потърпевшия?

Как се вади кърлеж

Най-безопасно и правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с метална примка и само в краен случай с ръка. При всички от изброените възможности задължително си поставете ръкавици преди да започнете махането на паразита. Трябва да се опита да се хване кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му (виж снимките) т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, без да се натиска и без да се накланя, много внимателно се издърпва и вади навън. Ваденето се извършва като го изтегляте в противоположната на хобота му посока и много внимавате да не счупите хобота му (виж снимките).

Внимавайте при издърпането на кърлежа, защото трябва да стане в противоположна посока на хобота, а  не в противоположна на тялото посока, макар че понякога двете посоки си съвпадат. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най-добре да се обърнете към хирург.

Как се захваща кърлеж при премахване

Специфики при премахване на кърлежи и как да следите ухапаното място!

Когато се маха пасищен кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1-2 дни след ухапването, а най-добре до 24 часа. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.

При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РЗИ (бившето ХЕИ) в отдел Паразитология. В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.

Внимание!

Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.

Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте тези паразитиращи насекоми и след ухапване от пасищен кърлеж следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил премахнат от Вас.

*Ако имате нужда от пръскане срещу пасищни кърлежи, прахови или иксодови акари моля не се колебайте да се свържете със специалисти от фирма Бран Инсект ЕООД за съвет или професионална помощ, а ако статията ви е била полезна ще сме ви благодарни да я споделите от социалните бутони по-долу. Така ще помогнем на повече хора да предотвратят усложнения и здравословни проблеми при вадене на кърлеж!


Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още