0

Как не трябва и как е най-правилно да се извърши отстраняване на кърлеж (акар)?

27.02.2014

С настъпването на лятото и избуяването на тревата започват и оплаквания от ухапване от кърлежи. Тези малки кръвосмучещи насекоми са изключително опасни за човешкото здраве, тъй като са преносители на редица заболявания сред които най - опасни са кърлежовите енцефалити, Лаймската болест и Ку - треската. По време на валежите през летния период растителността става по-гъста и висока, което оказва огромно влияние за увеличаване на популациите от кърлежи.

На всеки е ясно, че тревните площи трябва да се пръскат срещу кърлежи периодично за да се намалят ухапванията от тях, но ако въпреки това върху тялото ви попадне подобен опасен вредител е добре да знаете, как не е правилно да го премахвате, а също и кои са най-безопасните методи за изваждане на вече забил (впил) се в кожата ви акар, особено ако е започнал да кръвосмуче и изваждането му е изключително наложително да се извърши възможно по-бързо и много прецизно за да не застрашите живота си. Ето защо се постарахме да опишем повечето познати методи, които не трябва да използвате когато се наложи да се вади кърлеж, както и начините които са най-правилни за отстраняването им.

Как не трябва да се маха кърлеж?

Има много различни методи, които се практикуват за махане на кърлежи (акари), но за съжаление само някои от тях са препоръчителни и безопасни, тъй като ако не се подходи правилно пораженията за здравето ви могат да бъдат изключително сериозни и да се задълбочат с годините.

Най-често срещаната практика е върху мястото където е открит кърлежа да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа да се завърти кърлежа обратно на часовниковата стрелка. Това е много грешен метод за вадене на кърлеж поради две причини. Първо, защото когато се маха впития кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и второ, след като бъде открит, не трябва да се чака, а да се отсрани колкото е възможно по-бързо, правилно и внимателно.

Друг грешен подход за махане на кърлеж е да се обгори самото насекомо докато е впито в човешкото тяло. Това е още по неправилно и неразумно, защото при обгарянето кърлежа се стресира и плюе и така се увеличават шансовете за предаване на евнтуална зараза.

Как трябва да се извади кърлежът за да е безопасно за потърпевшия?

Как се вади кърлеж

Най-безопасно и правилно е когато се вади кърлеж, това да стане с пинсета или с метална примка и само в краен случай с ръка. При всички от изброените възможности задължително си поставете ръкавици преди да започнете махането на паразита. Трябва да се опита да се хване кърлежа колкото е възможно по-близо до главата му (виж снимките) т.е. в самото начало на мястото, където се е впил в кожата, след което без да се върти, без да се натиска и без да се накланя, много внимателно се издърпва и вади навън. Ваденето се извършва като го изтегляте в противоположната на хобота му посока и много внимавате да не счупите хобота му (виж снимките).

Внимавайте при издърпането на кърлежа, защото трябва да стане в противоположна посока на хобота, а  не в противоположна на тялото посока, макар че понякога двете посоки си съвпадат. Мястото където е бил се оглежда добре, защото не са редки случаите, когато след неизвадени части от кърлеж настъпват усложнения. Ето защо при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него е най-добре да се обърнете към хирург.

Как се захваща кърлеж при премахване

Какво е добре да знаем при махане на кърлеж!

Когато се маха кърлеж е важно е да знаете, че за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза от него към човек, самото вадене е най - добре да стане до 1-2 дни след ухапването. Задължително когато се вади кърлеж, мястото където е бил впит е хубаво да се дезинфекцира с йод.

При възможност е добре да поставите сваленият кърлеж в шишенце и да го занесете за изследване в местната служба на РЗИ (ХЕИ). В противен случай кърлежът трябва да се унищожи, като се изгори или като се постави в спирт.

Внимание!

Много хора след вадене на кърлеж правят грешката да го размачкат, при което пръски от съдържимото в кърлежа могат да попадат в очите на човек и той да се разболее без дори да е бил ухапан.

Дори и да сте спазили всичко от гореописаното моля не подценявайте кърлежите и след ухапване от тях следете състоянието си поне 30 дни, след като е бил махнат от Вас.

*Ако имате нужда от пръскане срещу кърлежи, прахови или иксодови акари моля не се колебайте да се свържете с нас за съвет или професионална помощ, а ако статията ви е била поелезна ще сме ви благодарни да я споделите и харесате за да помогнем на повече хора за предотвратяване на усложнения и проблеми при вадене на кърлежи!


Още полезна информация от блога

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още