ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща?

09.03.2018

Колкото и да сте любознателен, надали всеки ден си блъскате главата над това какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща. Но вероятно всички са съгласни, че любознателността е полезно качество, а не недостатък. Поради което ще се постараем да отговорим и на въпроса какви са особеностите на мимикрията. Мимикрия при животните и мимикрия при насекомите.

Същност и особености на мимикрията.

Казано най-лесно разбираемо, мимикрията е форма на естествена природна защита, изразяваща се в имитация с цел предпазване или дори оцеляване. По-сложна и конкретна формулировка би могъл да Ви предложи Хенри Бейтс, който през 1852 г. подробно е наблюдавал формите на мимикрия при редица екземпляри. Именно той е първият, който е констатирал какво е мимикрия и подробно го е описал. Но за да прочетете неговата документация означава да се задълбочавате прекалено дълго върху по-сложна за разбиране тематика. Самият Хенри Бейтс очевидно не е сред живите, за да си побъбрите с него.

Съществува мимикрия при насекомите, мимикрия при животните и мимикрия при растенията. Чрез имитация на околната среда те буквално се сливат с нея. Подобно на всички онези, които се опитват да имитират Елвис Пресли или Майкъл Джексън. С огромната разлика, че хората го правят за удоволствие или за пари, но не и с цел да спасят живота си.

Сред най-важните особености на мимикрията е, че имитаторът е онзи организъм, който влага цялото си старание в това да се слее с околната среда, защото се чувства по-слаб и уязвим. Риби, които придобиват вида на обкръжаващото ги морско дъно. Жаби, които се сливат с тинестите води на някое блато. Предимно с цел оцеляване. Или в по-добрият вариант за тях - с цел ловуване.

Макар мимикрията да е характерна предимно при женските, а може би и точно поради тази причина, важи странното правило, че Размерът няма значение. В редица случаи т. нар. имитатори придобиват не само по-ефектен вид, но са дори и с по-големи размери.

Няма да се занимаваме с мимикрия по растенията, тъй като не е чак толкова впечатляваща, колкото тази при животните и насекомите.

Мимикрия при животните (риба)
Мимикрия при животните (риба)

Животните с най-ефектна мимикрия.

Относно мимикрията при животните няма как да не споменем най-сериозните претенденти за титлата "Най-добър имитатор" - това са влечугите, жабите и гущерите. Няма как да им се отрече, че се справят отлично. Да не забравяме и някои дълбоководни видове риби, а също и множество видове птици като козодоя. Те са също много впечатляващи имитатори.

 

Мимикрия при насекомите (щурец)
Мимикрия при насекомите (щурец)

Най-интересните насекоми при мимикрия.

Какво остава за мимикрията при насекомите? Велики са щурците, молците и паяците. Чудесно служат за картинка от типа на Открийте разликите. С основната разлика, че трудно ще ги откриете.


Още полезна информация от блога

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя) - Бран Инсект

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Сигурно не всеки знае какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Все пак е много вероятно все някога да сте попадали на тези не толкова приятни за допир твари, особено по време на морската ви почивка в България. Към края на статията ще намерите и линк с нашите.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас - Бран Инсект

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия? - Бран Инсект

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още