ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща?

09.03.2018

Колкото и да сте любознателен, надали всеки ден си блъскате главата над това какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща. Но вероятно всички са съгласни, че любознателността е полезно качество, а не недостатък. Поради което ще се постараем да отговорим и на въпроса какви са особеностите на мимикрията. Мимикрия при животните и мимикрия при насекомите.

Същност и особености на мимикрията.

Казано най-лесно разбираемо, мимикрията е форма на естествена природна защита, изразяваща се в имитация с цел предпазване или дори оцеляване. По-сложна и конкретна формулировка би могъл да Ви предложи Хенри Бейтс, който през 1852 г. подробно е наблюдавал формите на мимикрия при редица екземпляри. Именно той е първият, който е констатирал какво е мимикрия и подробно го е описал. Но за да прочетете неговата документация означава да се задълбочавате прекалено дълго върху по-сложна за разбиране тематика. Самият Хенри Бейтс очевидно не е сред живите, за да си побъбрите с него.

Съществува мимикрия при насекомите, мимикрия при животните и мимикрия при растенията. Чрез имитация на околната среда те буквално се сливат с нея. Подобно на всички онези, които се опитват да имитират Елвис Пресли или Майкъл Джексън. С огромната разлика, че хората го правят за удоволствие или за пари, но не и с цел да спасят живота си.

Сред най-важните особености на мимикрията е, че имитаторът е онзи организъм, който влага цялото си старание в това да се слее с околната среда, защото се чувства по-слаб и уязвим. Риби, които придобиват вида на обкръжаващото ги морско дъно. Жаби, които се сливат с тинестите води на някое блато. Предимно с цел оцеляване. Или в по-добрият вариант за тях - с цел ловуване.

Макар мимикрията да е характерна предимно при женските, а може би и точно поради тази причина, важи странното правило, че Размерът няма значение. В редица случаи т. нар. имитатори придобиват не само по-ефектен вид, но са дори и с по-големи размери.

Няма да се занимаваме с мимикрия по растенията, тъй като не е чак толкова впечатляваща, колкото тази при животните и насекомите.

Мимикрия при животните (риба)
Мимикрия при животните (риба)

Животните с най-ефектна мимикрия.

Относно мимикрията при животните няма как да не споменем най-сериозните претенденти за титлата "Най-добър имитатор" - това са влечугите, жабите и гущерите. Няма как да им се отрече, че се справят отлично. Да не забравяме и някои дълбоководни видове риби, а също и множество видове птици като козодоя. Те са също много впечатляващи имитатори.

 

Мимикрия при насекомите (щурец)
Мимикрия при насекомите (щурец)

Най-интересните насекоми при мимикрия.

Какво остава за мимикрията при насекомите? Велики са щурците, молците и паяците. Чудесно служат за картинка от типа на Открийте разликите. С основната разлика, че трудно ще ги откриете.


Още полезна информация от блога

Най-опасните болести и зарази пренасяни от котките

Най-опасните болести и зарази пренасяни от котките

02.02.2018
При положение, че сте почитател на онези мъркащи създания известни като котки, то вероятно притежавате поне един екземпляр. Някоя гальовна и изискана тигрица, готвеща се да ви зарадва с шепа малки котенца. Или голям и излъчващ увереност котарак, който ако е кастриран, следи с интерес спора около.....

Виж още

Най-страшните, убиващи и неприятни вредители в света

Най-страшните, убиващи и неприятни вредители в света

01.02.2018
Вредителите са проблем навсякъде по света, като разликата е единствено във вида на конкретния неприятел. Докато за нашите географски ширини сред най-страшните вредители се числят кърлежа, осата, плъха и сколопендрата, то в световен мащаб нещата стоят малко по-различно. В статията ще ви запознаем с.....

Виж още

Молците – как да ги прогоним без нафталин

Молците – как да ги прогоним без нафталин

16.01.2018
Къде се заселват и крият молците причинявайки най-много неприятности? Малките сиво-кафяви пеперуди притесняват хората основно в жилищни и търговски помещения където се съхраняват дрехи или хранителни продукти. Затова не е учудващо, че този вид насекоми се срещат основно в две разновидности –.....

Виж още