ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща?

09.03.2018

Колкото и да сте любознателен, надали всеки ден си блъскате главата над това какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща. Но вероятно всички са съгласни, че любознателността е полезно качество, а не недостатък. Поради което ще се постараем да отговорим и на въпроса какви са особеностите на мимикрията. Мимикрия при животните и мимикрия при насекомите.

Същност и особености на мимикрията.

Казано най-лесно разбираемо, мимикрията е форма на естествена природна защита, изразяваща се в имитация с цел предпазване или дори оцеляване. По-сложна и конкретна формулировка би могъл да Ви предложи Хенри Бейтс, който през 1852 г. подробно е наблюдавал формите на мимикрия при редица екземпляри. Именно той е първият, който е констатирал какво е мимикрия и подробно го е описал. Но за да прочетете неговата документация означава да се задълбочавате прекалено дълго върху по-сложна за разбиране тематика. Самият Хенри Бейтс очевидно не е сред живите, за да си побъбрите с него.

Съществува мимикрия при насекомите, мимикрия при животните и мимикрия при растенията. Чрез имитация на околната среда те буквално се сливат с нея. Подобно на всички онези, които се опитват да имитират Елвис Пресли или Майкъл Джексън. С огромната разлика, че хората го правят за удоволствие или за пари, но не и с цел да спасят живота си.

Сред най-важните особености на мимикрията е, че имитаторът е онзи организъм, който влага цялото си старание в това да се слее с околната среда, защото се чувства по-слаб и уязвим. Риби, които придобиват вида на обкръжаващото ги морско дъно. Жаби, които се сливат с тинестите води на някое блато. Предимно с цел оцеляване. Или в по-добрият вариант за тях - с цел ловуване.

Макар мимикрията да е характерна предимно при женските, а може би и точно поради тази причина, важи странното правило, че Размерът няма значение. В редица случаи т. нар. имитатори придобиват не само по-ефектен вид, но са дори и с по-големи размери.

Няма да се занимаваме с мимикрия по растенията, тъй като не е чак толкова впечатляваща, колкото тази при животните и насекомите.

Мимикрия при животните (риба)
Мимикрия при животните (риба)

Животните с най-ефектна мимикрия.

Относно мимикрията при животните няма как да не споменем най-сериозните претенденти за титлата "Най-добър имитатор" - това са влечугите, жабите и гущерите. Няма как да им се отрече, че се справят отлично. Да не забравяме и някои дълбоководни видове риби, а също и множество видове птици като козодоя. Те са също много впечатляващи имитатори.

 

Мимикрия при насекомите (щурец)
Мимикрия при насекомите (щурец)

Най-интересните насекоми при мимикрия.

Какво остава за мимикрията при насекомите? Велики са щурците, молците и паяците. Чудесно служат за картинка от типа на Открийте разликите. С основната разлика, че трудно ще ги откриете.


Още полезна информация от блога

Плъхове, полевки и полски мишки в селскостопански постройки и складове за земеделска продукция

Плъхове, полевки и полски мишки в селскостопански постройки и складове за земеделска продукция

02.03.2018
Защо е важно при проблем с гризачи да ги премахнем навреме? Почти всяко земеделско или животновъдно стопанство е имало проблем и е изпадало в неприятна ситуация при нашествие на гризачи – основно плъхове, полевки и полски мишки. Тези вредители са неприятни, където и да се намират, но вредата от.....

Виж още

Ефективни ли са повечето масови препарати срещу хлебарки?

Ефективни ли са повечето масови препарати срещу хлебарки?

23.02.2018
Дори да сте сред най-големите привърженици на азиатската кухня, надали бихте си поръчали за вечеря пържени хлебарки. Или супа от хлебарки, които са все още живи и нервно мърдат крачетата си, опитвайки се да избягат от бульона, в който са натикани. Истински деликатес е в редица азиатски държави! Но не и.....

Виж още

Къде обичат да се крият дървениците и да снасят яйцата си?

Къде обичат да се крият дървениците и да снасят яйцата си?

13.02.2018
Ако сте относително запознат с мъжките парфюми, би трябвало да знаете, че сред най-търсените аромати са дървесните. С уханието на гора и дърво. И те в никакъв случай не се правят от постелни или горски дървеници. Дори и да знаем къде се укриват тези неприятни насекоми, все още на никой не му е хрумнало.....

Виж още