ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кримска треска (Конго-Кримска хеморагична треска)

26.11.2018
Конго-Кримска хеморагична треска - Бран Инсект

Конго-Кримска хеморагична треска

Пълното наименование на Кримската треска е Конго-Кримска хеморагична треска или съкратено ККХТ. Това е изключително сериозно кърлежовопреносимо вирусно заболяване. За разлика от Ку-треската, която също се пренася предимно от кърлежи и която рядко води до смърт, ККХТ често има летален изход.

Изследвания върху заболяването Кримска треска са правени още през 12 век, но тогава медицината не е била толкова напреднала. Обстойно проучване се осъществява  в средата на миналия век, когато в две независими части на света (Конго и Крим) са регистрирани много случаи на заболели в резултат на ухапване на пасищни кърлежие. От там идва и наименованието Конго-Кримска хеморагична треска. В България през периода 1954-1955 има бум на болестта в Шуменска и Бургаска област.

Кримска треска

Кримска треска

Какви са симптомите на ККХТ? След като човек бъде ухапан от заразен с Кримска треска кърлеж, той съвсем внезапно ще усети главоболие, ставни и мускулни болки, диария, повръщане, световъртеж и покачване на телесната температура. Тъй като на мястото на ухапването рядко се появява зачервяване, е напълно възможно на този етап от протичане на болестта да не стане ясно на какво се дължат тези симптоми. През следващите няколко дни температурата може да се нормализира, но по тялото се появява характерен обрив под формата на големи петна и кръвоизливи. Това дава началото на пълна токсикация на организма, която засяга всички части на човешкия организъм. Това е и причината Конго-Кримска хеморагична треска да е толкова опасно заболяване, при което лечението трябва да започне възможно най-скоро. 

Важно: Дори и да не сте забелязали ухапване от кърлеж, се насочете незабавно към най-близкото инфекциозно отделение. След направени изследвания ще е възможно да ви бъде поставена правилна диагноза, да бъдете хоспитализирани и да започне медикаментозно лечение под строг лекарски контрол. Пълното оздравяване настъпва едва след няколко месеца.

В наши дни в България Кримска треска се среща рядко. Вероятно защото много тревни площи се обработват срещу кърлежи и защото вече се предлагат препарати за директно пръскане върху човешката кожа с цел защита от тях. Все пак не забравяйте, че кърлежи съществуват и се появяват особено през пролетно-летния сезон. Бъдете особено предпазливи, ако сте собственик на домашен любимец, който разхождате навън, защото и той може да се превърне в преносител на болестта. Наблюдавайте внимателно и цялото си тяло. Поради малките си размери, някои видове кърлежи трудно се забелязват, което пречи на вземането на адекватни и своевременни мерки от ваша страна.

Моля споделете тази статия – така повече хора ще знаят за последиците от тази опасна за човешкото здраве треска.


Още полезна информация от блога

Как се разбира дали имаме дървеници в матрака - Бран Инсект

Как се разбира дали имаме дървеници в матрака

09.11.2018
Би било истинска изненада за нас, ако се радвате на неканени гости у дома като домашните хлебарки или постелните дървеници. Дори има не малко жени, които биха скочили на някой стол при вида на хлебарка. Макар и на вас ситуацията да ви изглежда комична, на тях надали им е особено забавно. Но, за разлика.....

Виж още

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?  - Бран Инсект

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?

30.10.2018
Най-вероятно сте чували за онези китайски ферми, в които се развъждат хлебарки с цел консумация, но дори и да искате да пробвате този азиатски деликатес, надали желаете да превърнете дома си в подобна ферма. Навсякъде и по всяко време, по стени, тавани и под, да виждате пъплещите създания, които освен.....

Виж още

Защо комарите не могат да се размножават без вода? - Бран Инсект

Защо комарите не могат да се размножават без вода?

22.10.2018
Би трябвало да сте тотален екстремист, ако тръгнете на риболов без някакво мазило или спрей срещу комари. Същото се отнася, ако решите да отидете на плаж или просто на разходка в близост до някой водоем с по-бавнотечаща вода. По тези места винаги е пълно с комари, а все още не са изобретени комарници с.....

Виж още