ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Ку-треска (Балкански грип)

22.08.2018
Ку-треска (Балканска треска) предавана от кърлежи - Бран Инсект

Ку-треска (Балкански грип)

Ку-треската е болест, която често се среща при селскостопанските животни, които от своя страна се явяват неин преносител и при хората. При животните тя води до абортиране и трайно безплодие, а при хората до треска, диария, повръщане и болки в мускулите. Броят на регистрираните смъртни случая е малък, но не бива да бъде подценявана.

Селскостопанските животни стават преносител на болестта най-вече чрез млякото, което хората използват за лични нужди. Жертва на болестта стават и хора, работещи в кланици, селскостопански кооперации или пък млекопреработвателни цехове. Ку-треска могат да пренесат и дивите животни и птиците, както и кърлежите. Всъщност последните са вероятно най-честата причина за проявата на това заболяване при хората. 

Името на болестта произхожда от латинската буква Q, с която започва името на град Quensland (Куинсланд), Австралия. Именно там за първи път е изследвана по-обстойно, поради което е известна и като Куинсландска треска. Друго често използвано нейно наименование е Балкански грип, тъй като през Втората световна война много хора от Балканските народи са засегнати от заболяването.

Днес контролът върху здравословното състояние на селскостопанските животни е доста „затегнат“ и те рядко се явяват преносител на Балканска треска. Не същото обаче може да се каже и за кърлежите. Срещу тях се използват препарати с цел унищожаването им, които в повечето случаи дават отлични резултати срещу популациите им. Кърлежи могат да ви ухапят винаги, когато се разхождате в някой парк или пък сте на излет. Могат да попаднат върху козината на вашето куче и така до стигнат до вас. Трудно ще ги забележите, а ако те са заразени с ку-треска, то и вие ще станете жертва на болестта.

Какво трябва да предприемете, ако искате да се предпазите от ку-треска? Най-важното е да положите всички усилия с цел избягване контакт с кърлежи. Използвайте някой от предлаганите срещу кърлежи препарати, които се продават в аптеките, а също и в нашия онлайн магазин. Особено когато излизате сред природата. 

При положение, че забележите, че в кожата Ви се е впил кърлеж не се опитвайте да го вадите сами, а се доверете на лекар- специалист, като преди това се запознайте с методите за премахване на кърлежи. Лекаря ще ви освободи от чуждото присъствие и ще изпрати кърлежа в лаборатория, в която да се провери дали не е бил заразен с Куинсландска треска или друга болест предавана от кърлежите. Ако резултатите се окажат положителни, то най-вероятно и Вие сте се заразили. Както е споменато в началото на материала, смъртните случаи от тази зараза са рядкост, но ако не бъдат взети навременни мерки и не започнете да се лекувате под строг медицински контрол, болестта може да засегне и сърцето ви - жизненоважен орган за всеки човек.

Бъдете свободни да споделяте този материал където сметнете за добре, тъй като може да е полезен за много хора. Само споменете, че сте ползвали материал от сайта vrediteli.bg.Още полезна информация от блога

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата? - Бран Инсект

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата?

17.08.2018
Съвсем логично е да не сте симпатизанти на жилещи насекоми като пчели, оси и стършели. Изпитвате страх от ужилването им. Напълно разбираемо. Но все пак, може би от всички споменати насекоми, притежаващи жило, най- миловидно изглеждащи са пчелите. Те произвеждат мед, който освен че е вкусен е и  сред.....

Виж още

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета - Бран Инсект

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета

06.08.2018
Според писмените свидетелства се знае, че кучета са отглеждани от хората поради различни причини над 15 хилядолетия. Днес ги отглеждаме като домашни любимци, споделяйки изцяло  мисълта, че те са най-добрият приятел на човека. Това обаче е валидно единствено когато ги възприемаме като домашни.....

Виж още

Важно за конската муха – овод или щръклица - Бран Инсект

Важно за конската муха – овод или щръклица

03.08.2018
Чували ли сте популярните български фрази  Нахален като конска муха , Не се дръж като конска муха или пък Не се увирай като конска муха под опашка? Ако някой Ви каже нещо подобно направо си плюйте на петите (също известна българска фраза), защото това означава, че сте прекалено нахални, досадни,.....

Виж още