ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Ку-треска (Балкански грип)

22.08.2018
Ку-треска (Балканска треска) предавана от кърлежи - Бран Инсект

Ку-треска (Балкански грип)

Ку-треската е болест, която често се среща при селскостопанските животни, които от своя страна се явяват неин преносител и при хората. При животните тя води до абортиране и трайно безплодие, а при хората до треска, диария, повръщане и болки в мускулите. Броят на регистрираните смъртни случая е малък, но не бива да бъде подценявана.

Селскостопанските животни стават преносител на болестта най-вече чрез млякото, което хората използват за лични нужди. Жертва на болестта стават и хора, работещи в кланици, селскостопански кооперации или пък млекопреработвателни цехове. Ку-треска могат да пренесат и дивите животни и птиците, както и кърлежите. Всъщност последните са вероятно най-честата причина за проявата на това заболяване при хората. 

Името на болестта произхожда от латинската буква Q, с която започва името на град Quensland (Куинсланд), Австралия. Именно там за първи път е изследвана по-обстойно, поради което е известна и като Куинсландска треска. Друго често използвано нейно наименование е Балкански грип, тъй като през Втората световна война много хора от Балканските народи са засегнати от заболяването.

Днес контролът върху здравословното състояние на селскостопанските животни е доста „затегнат“ и те рядко се явяват преносител на Балканска треска. Не същото обаче може да се каже и за кърлежите. Срещу тях се използват препарати с цел унищожаването им, които в повечето случаи дават отлични резултати срещу популациите им. Кърлежи могат да ви ухапят винаги, когато се разхождате в някой парк или пък сте на излет. Могат да попаднат върху козината на вашето куче и така до стигнат до вас. Трудно ще ги забележите, а ако те са заразени с ку-треска, то и вие ще станете жертва на болестта.

Какво трябва да предприемете, ако искате да се предпазите от ку-треска? Най-важното е да положите всички усилия с цел избягване контакт с кърлежи. Използвайте някой от предлаганите срещу кърлежи препарати, които се продават в аптеките, а също и в нашия онлайн магазин. Особено когато излизате сред природата. 

При положение, че забележите, че в кожата Ви се е впил кърлеж не се опитвайте да го вадите сами, а се доверете на лекар- специалист, като преди това се запознайте с методите за премахване на кърлежи. Лекаря ще ви освободи от чуждото присъствие и ще изпрати кърлежа в лаборатория, в която да се провери дали не е бил заразен с Куинсландска треска или друга болест предавана от кърлежите. Ако резултатите се окажат положителни, то най-вероятно и Вие сте се заразили. Както е споменато в началото на материала, смъртните случаи от тази зараза са рядкост, но ако не бъдат взети навременни мерки и не започнете да се лекувате под строг медицински контрол, болестта може да засегне и сърцето ви - жизненоважен орган за всеки човек.

Бъдете свободни да споделяте този материал където сметнете за добре, тъй като може да е полезен за много хора. Само споменете, че сте ползвали материал от сайта vrediteli.bg.Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още