ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Правилният избор на оръжие е ключът към успешната дератизация

15.10.2015

дератизация

Можем ли да се справим сами?

Нашествието на гризачи и по-конкретно на плъхове и мишки е нещо, с което никой не иска да се сблъсква. Тези животинки са не само неприятни, но и особено опасни, а освен това са и много труден за побеждаване противник, тъй като притежават вродена интелигентност. Тяхната еволюция ги е направила хитри, така че да могат да избегнат голяма част от мерките, които предприемаме срещу тях. Това, обаче не значи, че трябва да спрем да опитваме и да ги оставим да превземат нашата територия създавайки предпоставки за разпространяване на редица заразни заболявания.

На въпроса, дали можем да се справим сами с гризачите не може да се отговори еднозначно. Има някои условия, които определят окончателния и категоричен отговор. В зависимост от броя на нашествениците и мястото, което се опитват да превземат, може да се определи и методът, по който ще се противодейства.

Стратегии за борба с гризачите:

При един или малко на брой гризачи. В този случай можете смело да се опитате да се справите без чужда помощ. Нежеланият гризач (това обикновено е мишка) трябва да бъде прогонен от своето ново жилище по най-бързия начин, преди да е започнал да се размножава или да доведе още свои събратя.

За да не губите излишно време е добре да преминете към най-успешното оръжие - ефективен капан. Опитът на дългогодишни дератизатори показва, че най-бързият начин да премахнете гризач от дома си е да го заловите, като го примамите с нещо, което обича. Така няма да му позволите да създаде популация и да причини неприятни емоции и поражения в дома ви.

Внимание: Имайте предвид, че много често когато сте забелязали дори един гризач не означава че няма и други, а напротив - точно обратното, тъй като подобно на хлебарките и плъховете и мишките започват да се забелязват едва когато популацията им се завиши прекомерно много. Освен това поставянето на капани крие риска (особено при плъховете) след първото улавяне повече да не влезне нито един гризач, тъй като те се предупреждават помежду си. И още нещо повечето капани за мишки са неефективни за плъхове поради по-малкия си размер, а част от капаните за плъхове пък са неефективни за улавяне на мишки защото са прекалено големи и груби и не могат да "усетят" кога точно е влязла малката мишка.

Голямо нашествие на плъхове или мишки на места, където се съхранява храна. В този случай не ви препоръчваме да опитвате да се справите сами. Битката е напълно обречена още в самото начало, защото този вид бозайник ви превъзхожда числено, което значи, че се е задържал прекалено дълго на ваша територия, а вие дори не сте разбрали. Когато мястото, нападнато от гризачи е хамбар за зърно или друг вид земеделска продукция или пък, склад за храни, ресторант или обществена кухня, изборът на оръжие е доста ограничен.

На места, където се произвежда храна е забранено от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да се използват отрови, тъй като гризачите могат да ги разнесат и смесят с хранителните продукти, предназначени за човешка консумация или за изхранване на селскостопански животни. Освен това, отровените гризачи може да умрат на трудно достъпни места и при разлагането си да предизвикат неприятна миризма, а това е недопустимо за места, където се приготвя или съхранява храна.

В такава ситуация само един опитен и компетентен дератизатор може да прецени, точно какво оръжие ще използва или съвкупност от атаки ще предприеме. В помещения, в които се съхранява храна обикновено се използват живоловни капани или механични примамки-убийци, които унищожават нашествениците, без да застрашават храната по никакъв начин. За целта е важно, обаче капаните да се поставят на стратегически места и да се осигури достатъчен брой от тях, за да може да се съкрати времето за унищожаване на цялата популация.

Наличие на гризачи в канализации, околоблокови пространства и мазета. В този случай гризачите са не по-малко опасни и нежелани. Дори да не се сблъсквате с тяхното присъствие директно, една безконтролна популация може да доведе до възникване на зарази в района. В този случай се използва задължително помощта на лицензирана ДДД фирма.

Фирмите за Дератизация, Дезинсекция и Дезифекция използват специални дератизационни кутии, в които поставят много по-качествени и ефективни препарати, различаващи се значително от отровите, предлагани в аптеките и магазинната мрежа. Лицензираните фирми имат не само достъп до по-качествените препарати за унищожение на гризачите, но и възможност срещу допълнително заплащане да съберат и премахнат умрелите екземпляри от видните и достъпни места на обработените от тях обекти, макар че това почти не се налага при Бран Инсект ЕООД, тъй като работим с родентициди от последно поколение т.е. препаратите ни за дератизация са с мумифициращ ефект, което означава, че гризачите не се разлагат, а изсъхват. Миризма от умрелия гризач след поглъщане на подобен препарат трае максимум 2-4 дни и е сравнително по-поносима, а с останалите остарели препарати миризмата може да продължи и месец.

Важно: Събирането на труповете на умрелите плъхове и мишки предотвратява рискът те да бъдат погълнати от нецелеви животни, като кучета и котки.


Още полезна информация от блога

Против бълхи вкъщи

Против бълхи вкъщи

07.10.2015
Какво можем да направим и защо е важно да действаме бързо? Бълхите са сред насекомите, които са почти постоянни спътници на хората, както по селата, а вече все по често и в градовете, но ако повечето насекоми са просто досадни, то бълхите са сред опасните видове, тъй като те пренасят зарази, а тяхното.....

Виж още

Помощ! Хлебарки! 5 причини да се обърнем за помощ към специалист

Помощ! Хлебарки! 5 причини да се обърнем за помощ към специалист

22.09.2015
Хлебарките са сред нашествениците, които наистина могат да ни накарат да викаме за помощ. Те, за разлика от другите насекоми са много упорити, устойчиви и трудни за унищожаване и ако с мравките, бълхите или молците можем да се справим понякога и сами, то хлебарките можем да победим дълготрайно само.....

Виж още

Войната с плъхове и мишки – продължителна и невинаги успешна

Войната с плъхове и мишки – продължителна и невинаги успешна

14.09.2015
Как да воюваме с гризачите, за да ги победим? Как да се борим с врага? Гризачите, които най-често безпокоят хората са мишките и плъховете, при това не всички видове, а определени породи, които от край време предпочитат да съжителстват с хората. Повечето хора, разбира се не желаят това съжителство и.....

Виж още