ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Правилният избор на оръжие е ключът към успешната дератизация

15.10.2015

дератизация

Можем ли да се справим сами?

Нашествието на гризачи и по-конкретно на плъхове и мишки е нещо, с което никой не иска да се сблъсква. Тези животинки са не само неприятни, но и особено опасни, а освен това са и много труден за побеждаване противник, тъй като притежават вродена интелигентност. Тяхната еволюция ги е направила хитри, така че да могат да избегнат голяма част от мерките, които предприемаме срещу тях. Това, обаче не значи, че трябва да спрем да опитваме и да ги оставим да превземат нашата територия създавайки предпоставки за разпространяване на редица заразни заболявания.

На въпроса, дали можем да се справим сами с гризачите не може да се отговори еднозначно. Има някои условия, които определят окончателния и категоричен отговор. В зависимост от броя на нашествениците и мястото, което се опитват да превземат, може да се определи и методът, по който ще се противодейства.

Стратегии за борба с гризачите:

При един или малко на брой гризачи. В този случай можете смело да се опитате да се справите без чужда помощ. Нежеланият гризач (това обикновено е мишка) трябва да бъде прогонен от своето ново жилище по най-бързия начин, преди да е започнал да се размножава или да доведе още свои събратя.

За да не губите излишно време е добре да преминете към най-успешното оръжие - ефективен капан. Опитът на дългогодишни дератизатори показва, че най-бързият начин да премахнете гризач от дома си е да го заловите, като го примамите с нещо, което обича. Така няма да му позволите да създаде популация и да причини неприятни емоции и поражения в дома ви.

Внимание: Имайте предвид, че много често когато сте забелязали дори един гризач не означава че няма и други, а напротив - точно обратното, тъй като подобно на хлебарките и плъховете и мишките започват да се забелязват едва когато популацията им се завиши прекомерно много. Освен това поставянето на капани крие риска (особено при плъховете) след първото улавяне повече да не влезне нито един гризач, тъй като те се предупреждават помежду си. И още нещо повечето капани за мишки са неефективни за плъхове поради по-малкия си размер, а част от капаните за плъхове пък са неефективни за улавяне на мишки защото са прекалено големи и груби и не могат да "усетят" кога точно е влязла малката мишка.

Голямо нашествие на плъхове или мишки на места, където се съхранява храна. В този случай не ви препоръчваме да опитвате да се справите сами. Битката е напълно обречена още в самото начало, защото този вид бозайник ви превъзхожда числено, което значи, че се е задържал прекалено дълго на ваша територия, а вие дори не сте разбрали. Когато мястото, нападнато от гризачи е хамбар за зърно или друг вид земеделска продукция или пък, склад за храни, ресторант или обществена кухня, изборът на оръжие е доста ограничен.

На места, където се произвежда храна е забранено от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) да се използват отрови, тъй като гризачите могат да ги разнесат и смесят с хранителните продукти, предназначени за човешка консумация или за изхранване на селскостопански животни. Освен това, отровените гризачи може да умрат на трудно достъпни места и при разлагането си да предизвикат неприятна миризма, а това е недопустимо за места, където се приготвя или съхранява храна.

В такава ситуация само един опитен и компетентен дератизатор може да прецени, точно какво оръжие ще използва или съвкупност от атаки ще предприеме. В помещения, в които се съхранява храна обикновено се използват живоловни капани или механични примамки-убийци, които унищожават нашествениците, без да застрашават храната по никакъв начин. За целта е важно, обаче капаните да се поставят на стратегически места и да се осигури достатъчен брой от тях, за да може да се съкрати времето за унищожаване на цялата популация.

Наличие на гризачи в канализации, околоблокови пространства и мазета. В този случай гризачите са не по-малко опасни и нежелани. Дори да не се сблъсквате с тяхното присъствие директно, една безконтролна популация може да доведе до възникване на зарази в района. В този случай се използва задължително помощта на лицензирана ДДД фирма.

Фирмите за Дератизация, Дезинсекция и Дезифекция използват специални дератизационни кутии, в които поставят много по-качествени и ефективни препарати, различаващи се значително от отровите, предлагани в аптеките и магазинната мрежа. Лицензираните фирми имат не само достъп до по-качествените препарати за унищожение на гризачите, но и възможност срещу допълнително заплащане да съберат и премахнат умрелите екземпляри от видните и достъпни места на обработените от тях обекти, макар че това почти не се налага при Бран Инсект ЕООД, тъй като работим с родентициди от последно поколение т.е. препаратите ни за дератизация са с мумифициращ ефект, което означава, че гризачите не се разлагат, а изсъхват. Миризма от умрелия гризач след поглъщане на подобен препарат трае максимум 2-4 дни и е сравнително по-поносима, а с останалите остарели препарати миризмата може да продължи и месец.

Важно: Събирането на труповете на умрелите плъхове и мишки предотвратява рискът те да бъдат погълнати от нецелеви животни, като кучета и котки.


Още полезна информация от блога

Как да се справим с мишките вкъщи? - Бран Инсект

Как да се справим с мишките вкъщи?

17.04.2019
Повечето от вас, които са гледали популярното анимационно филмче Том и Джери, най-вероятно все съчувстват на горкото мишле Джери, което е преследвано от котката Том, но все успява по някакъв начин да я надхитри. В реалния живот обаче, мишките нито са толкова хитри, нито толкова симпатични, нито желани.....

Виж още

Видовете плъхове в България - Бран Инсект

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто:.....

Виж още

Какво е антикоагулант? - Бран Инсект

Какво е антикоагулант?

13.06.2018
Изобщо не си и мислим как да Ви правим живота по-скучен и досаден, занимавайки Ви с разни сложни термини, като антикоагулант. Но ако решите да ни обърнете малко внимание, ще разберете, че темата си струва. Знаете, че има хора, които си взимат за домашен любимец от онези пухкави малки мишлета като.....

Виж още