ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Сив плъх (Rattus norvegicus)

Сив плъх (Rattus norvegicus)

Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто: изтребване на плъхове и то без капка жал или съчувствие. Точно това представлява дератизацията и макар да се свързва предимно с унищожаването на плъхове и мишки, тя може да се прилага и при други вредни гризачи, които са носители на безброй човешки болести, някои от които (като чумата) са се превърнали в истинска епидемия през Средновековието.

По света има много гризачи, които са включени в списъка на видовете плъхове, но в България са разпространени само сивият плъх (заемащи около 15 % от всички гризачи) и черният плъх (с принос от около 11 % сред себеподобните.

Сив плъх

Сивият плъх  (Rattus norvegicus) обича да обитава по-миризливи помещения като шахти, канализации, корабни трюмове, изби и мази и е познат и като канален плъх. Не си мислете, че със своите 25 см можете да го сбъркате с някое по-малко по размери британско късокосместо сиво коте. Първо - той рядко е сив и в повечето случаи е с кафеникав или откровено черен цвят. Второ - опашката му е по-дълга от тялото. И трето - той не е нищо повече от обикновен гризач, чиято единствена цел е да нападне храната ви и без никакви угризения да посее своите фекалии из нея. Ясно е, че това ще доведе до всякакви зарази, но това не е всичко. Той може да стане причина дори и за сериозни щети по скъпоструващ инвентар, да изгризе ел. инсталацията ви и дори да предизвика пожар. 

Женската на сивия плъх може да роди до 15 малки сиви плъхчета, които само след около 3 до 4 месеца ще могат спокойно да се грижат за увеличаване на популацията, тъй като ще са полово съзрели. Кошмар не само за цяла България, но и почти за целия свят, тъй като този вид плъх не страда от националистични предубеждения.

Черен плъх

Черен плъх  Rаttuѕ rаttuѕ

Черен плъх Rаttuѕ rаttuѕ

В случай, че имате страх от височини рядко ще се натъкнете на черен плъх, защото той обича да обитава по-високите жилищни части като таванските помещения. Латинското му название е Rattus rattus или преведено - баш плъх. Той също не е винаги черен, а по-скоро жълтеникаво-кафяв, има по-малки размери в сравнение със своя сив събрат, не е толкова грижлив по отношение на умножаване на популацията си (женският ражда до 6 черни плъхчета) и донякъде се стреми да спазва вегетариански навици. Но само донякъде - просто повече му се услаждат плодовете и растенията.

Макар в България видовете плъхове да са само 2 - сив плъх и черен плъх, то те са напълно достатъчни, за да заразят стотици и хиляди хора с вируси, микроби и паразити, както и да пренесат върху тях сериозни заболявания като коремен тиф, чума и лептоспироза. И за нас би било наистина непонятно, ако все още се чудите дали наистина се налага дератизация при борбата с тези вредители… Затова не губете време, а се свържете с наш специалист, ако имате нужда от професионална и ефикасна дератизация.


Още полезна информация от блога

Как да се преборим с дървоядите?

Как да се преборим с дървоядите?

12.03.2019
Представете си следната случка: настанили сте се удобно пред камината в стария дървен люлеещ се стол и се готвите да отпиете глътка ароматно червено вино. И изведнъж хоп-озовавате се на земята, защото дървеният стол се счупва и то не защото са му дошли в повече килограмите ви. Или пък сте.....

Виж още

Миризмите дразнещи котките

Миризмите дразнещи котките

05.03.2019
Независимо дали считате котките за идеалния домашен любимец или пък ги смятате за вредители, няма да е зле да научите какви миризма ги отблъсква и кое ги дразни най-много. На всеки може да се случи домашната му котка да реши, че трябва да съсипе мебелите ви, острейки ноктите си върху тях или пък някоя.....

Виж още

Най-вредните видове гъсеници в България

Най-вредните видове гъсеници в България

17.02.2019
За разлика от пеперудите, на чието пърхане се наслаждавате винаги, когато ги видите, гъсениците не са толкова очарователни. Някои от тях дори са ви противни и изпитвате истинска погнуса от тях, макар да знаете, че и те в някакъв момент ще се превърнат в прелестни пеперуди. Може би единствените техни.....

Виж още