ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Сив плъх (Rattus norvegicus)  - Бран Инсект

Сив плъх (Rattus norvegicus)

Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто: изтребване на плъхове и то без капка жал или съчувствие. Точно това представлява дератизацията и макар да се свързва предимно с унищожаването на плъхове и мишки, тя може да се прилага и при други вредни гризачи, които са носители на безброй човешки болести, някои от които (като чумата) са се превърнали в истинска епидемия през Средновековието.

По света има много гризачи, които са включени в списъка на видовете плъхове, но в България са разпространени само сивият плъх (заемащи около 15 % от всички гризачи) и черният плъх (с принос от около 11 % сред себеподобните.

Сив плъх

Сивият плъх  (Rattus norvegicus) обича да обитава по-миризливи помещения като шахти, канализации, корабни трюмове, изби и мази и е познат и като канален плъх. Не си мислете, че със своите 25 см можете да го сбъркате с някое по-малко по размери британско късокосместо сиво коте. Първо - той рядко е сив и в повечето случаи е с кафеникав или откровено черен цвят. Второ - опашката му е по-дълга от тялото. И трето - той не е нищо повече от обикновен гризач, чиято единствена цел е да нападне храната ви и без никакви угризения да посее своите фекалии из нея. Ясно е, че това ще доведе до всякакви зарази, но това не е всичко. Той може да стане причина дори и за сериозни щети по скъпоструващ инвентар, да изгризе ел. инсталацията ви и дори да предизвика пожар. 

Женската на сивия плъх може да роди до 15 малки сиви плъхчета, които само след около 3 до 4 месеца ще могат спокойно да се грижат за увеличаване на популацията, тъй като ще са полово съзрели. Кошмар не само за цяла България, но и почти за целия свят, тъй като този вид плъх не страда от националистични предубеждения.

Черен плъх

Черен плъх  Rаttuѕ rаttuѕ

Черен плъх Rаttuѕ rаttuѕ

В случай, че имате страх от височини рядко ще се натъкнете на черен плъх, защото той обича да обитава по-високите жилищни части като таванските помещения. Латинското му название е Rattus rattus или преведено - баш плъх. Той също не е винаги черен, а по-скоро жълтеникаво-кафяв, има по-малки размери в сравнение със своя сив събрат, не е толкова грижлив по отношение на умножаване на популацията си (женският ражда до 6 черни плъхчета) и донякъде се стреми да спазва вегетариански навици. Но само донякъде - просто повече му се услаждат плодовете и растенията.

Макар в България видовете плъхове да са само 2 - сив плъх и черен плъх, то те са напълно достатъчни, за да заразят стотици и хиляди хора с вируси, микроби и паразити, както и да пренесат върху тях сериозни заболявания като коремен тиф, чума и лептоспироза. И за нас би било наистина непонятно, ако все още се чудите дали наистина се налага дератизация при борбата с тези вредители… Затова не губете време, а се свържете с наш специалист, ако имате нужда от професионална и ефикасна дератизация.


Още полезна информация от блога

Как да се справим с мишките вкъщи? - Бран Инсект

Как да се справим с мишките вкъщи?

17.04.2019
Повечето от вас, които са гледали популярното анимационно филмче Том и Джери, най-вероятно все съчувстват на горкото мишле Джери, което е преследвано от котката Том, но все успява по някакъв начин да я надхитри. В реалния живот обаче, мишките нито са толкова хитри, нито толкова симпатични, нито желани.....

Виж още

Какво е антикоагулант? - Бран Инсект

Какво е антикоагулант?

13.06.2018
Изобщо не си и мислим как да Ви правим живота по-скучен и досаден, занимавайки Ви с разни сложни термини, като антикоагулант. Но ако решите да ни обърнете малко внимание, ще разберете, че темата си струва. Знаете, че има хора, които си взимат за домашен любимец от онези пухкави малки мишлета като.....

Виж още

Помощ срещу плъхове и мишки - Бран Инсект

Помощ срещу плъхове и мишки

15.02.2017
Ако имате проблем с мишки или плъхове и се нуждаете от професионален съвет и помощ срещу тези гризачи, сте попаднали на правилната фирма за борба с вредители. Бран Инсект освен, че има опит от 2005г в ДДД услугите, но и извършва посещение на място за поставяне и прилагане на най-съвременните методи и.....

Виж още