ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Сив плъх (Rattus norvegicus)  - Бран Инсект

Сив плъх (Rattus norvegicus)

Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто: изтребване на плъхове и то без капка жал или съчувствие. Точно това представлява дератизацията и макар да се свързва предимно с унищожаването на плъхове и мишки, тя може да се прилага и при други вредни гризачи, които са носители на безброй човешки болести, някои от които (като чумата) са се превърнали в истинска епидемия през Средновековието.

По света има много гризачи, които са включени в списъка на видовете плъхове, но в България са разпространени само сивият плъх (заемащи около 15 % от всички гризачи) и черният плъх (с принос от около 11 % сред себеподобните.

Сив плъх

Сивият плъх  (Rattus norvegicus) обича да обитава по-миризливи помещения като шахти, канализации, корабни трюмове, изби и мази и е познат и като канален плъх. Не си мислете, че със своите 25 см можете да го сбъркате с някое по-малко по размери британско късокосместо сиво коте. Първо - той рядко е сив и в повечето случаи е с кафеникав или откровено черен цвят. Второ - опашката му е по-дълга от тялото. И трето - той не е нищо повече от обикновен гризач, чиято единствена цел е да нападне храната ви и без никакви угризения да посее своите фекалии из нея. Ясно е, че това ще доведе до всякакви зарази, но това не е всичко. Той може да стане причина дори и за сериозни щети по скъпоструващ инвентар, да изгризе ел. инсталацията ви и дори да предизвика пожар. 

Женската на сивия плъх може да роди до 15 малки сиви плъхчета, които само след около 3 до 4 месеца ще могат спокойно да се грижат за увеличаване на популацията, тъй като ще са полово съзрели. Кошмар не само за цяла България, но и почти за целия свят, тъй като този вид плъх не страда от националистични предубеждения.

Черен плъх

Черен плъх  Rаttuѕ rаttuѕ

Черен плъх Rаttuѕ rаttuѕ

В случай, че имате страх от височини рядко ще се натъкнете на черен плъх, защото той обича да обитава по-високите жилищни части като таванските помещения. Латинското му название е Rattus rattus или преведено - баш плъх. Той също не е винаги черен, а по-скоро жълтеникаво-кафяв, има по-малки размери в сравнение със своя сив събрат, не е толкова грижлив по отношение на умножаване на популацията си (женският ражда до 6 черни плъхчета) и донякъде се стреми да спазва вегетариански навици. Но само донякъде - просто повече му се услаждат плодовете и растенията.

Макар в България видовете плъхове да са само 2 - сив плъх и черен плъх, то те са напълно достатъчни, за да заразят стотици и хиляди хора с вируси, микроби и паразити, както и да пренесат върху тях сериозни заболявания като коремен тиф, чума и лептоспироза. И за нас би било наистина непонятно, ако все още се чудите дали наистина се налага дератизация при борбата с тези вредители… Затова не губете време, а се свържете с наш специалист, ако имате нужда от професионална и ефикасна дератизация.


Още полезна информация от блога

Как да се преборим с дървоядите? - Бран Инсект

Как да се преборим с дървоядите?

12.03.2019
Представете си следната случка: настанили сте се удобно пред камината в стария дървен люлеещ се стол и се готвите да отпиете глътка ароматно червено вино. И изведнъж хоп-озовавате се на земята, защото дървеният стол се счупва и то не защото са му дошли в повече килограмите ви. Или пък сте.....

Виж още

Миризмите дразнещи котките - Бран Инсект

Миризмите дразнещи котките

05.03.2019
Независимо дали считате котките за идеалния домашен любимец или пък ги смятате за вредители, няма да е зле да научите какви миризма ги отблъсква и кое ги дразни най-много. На всеки може да се случи домашната му котка да реши, че трябва да съсипе мебелите ви, острейки ноктите си върху тях или пък някоя.....

Виж още

Най-вредните видове гъсеници в България - Бран Инсект

Най-вредните видове гъсеници в България

17.02.2019
За разлика от пеперудите, на чието пърхане се наслаждавате винаги, когато ги видите, гъсениците не са толкова очарователни. Някои от тях дори са ви противни и изпитвате истинска погнуса от тях, макар да знаете, че и те в някакъв момент ще се превърнат в прелестни пеперуди. Може би единствените техни.....

Виж още