ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да различите мишката от плъха?

02.11.2016

Много хора се затрудняват да направят разлика между мишка и плъх, а  правилното идентифициране на вредителя – ускорява процеса по неговото унищожаване или прогонване и като цяло увеличава ефективността от действията които сте решили да предприемете срещу него. Всъщност те лесно могат да бъдат различени по размера и теглото на тялото си, по начина си на живот и редица други особености, които описваме в статията.

Ето и основните разлики:

Разлика между мишка и плъх

1. Размера на тялото на  мишката е от 7 до 10 см, а на опашката й от 5 до 10 см., а тялото на плъха в зависимост дали е сив плъх (канален)  или черен плъх (покривен)  варира от 14 до 27 см, а опашката му от 14 до 23 см.

2. Теглото на мишките варира от 10 до 40 г, а на сивите плъхове плъховете понякога дори надвишава 500 г, а при черните варира между 160 и 280 г.

3. Друга отличителна черта на плъховете е, че живеят в строга йерархия, а мишките не т.е. първите са доста по-интелигентни и целенасочени.

4. Още едно доказателство, че плъховете са по-интелигентни и на по-високо еволюционно ниво,  е че дори имат специални помещения за отредени за „тоалетни“,  които са разположени в близост до „спалните им“. При мишките това липсва.

Различия и отличителни белези при плъх и мишка

5. Плъховете са по-спортни натури – скачат до 1 метър, а по някога и на по-високо, докато мишките скачат на височина едва до 40-50 см.

6. Плъховете нанасят повече щети по хранителните запаси (а и по-често прогризват кабели в окачени тавани и подове и т.н.) от мишките, тъй като са и по-лакоми, а и поддържането на по-голямото им телесно тегло изисква повече количество храна.

7. Плъховете са и по-добри туристи, защото когато търсят храна или убежище могат да изминават по 20 км. за едно денонощие.

8. Сивия плъх (канализационния) ражда от от 4 до 7 пъти в годината от 5 до 14 малки, а черния плъх (покривния) има от 3 до 5 поколения в година с 6 до 10 малки плъхчета.  Бременността при домашните мишки продължава 19-21 дни и раждат между  7 и 13 мишлета. Годишно една мишка може да роди между 5 и 10 пъти. Въобще раждаемостта при гризачите не е никак малка и именно това прави борба с тях още по-трудна, освен ако не се приложат професионални средства?

Може би пропускаме нещо, но и това е достатъчно за да разберете колко сериозен може да бъде двубоя между вас и подобни гризачи.

Извод:  Макар и близки по визия, всеки от тези гризачи си има собствени навици и начин на живот, които ние от фирма Бран Инсект отлично познаваме. Тези особености в навиците биха помогнали и на вас за да се преборите и отстраните по-лесно, и за по-дълго време тези широко разпространени вредители. Ако обаче не ви се занимава с подобни специфични мероприятия, а желаете в свободното си време да правите любимите си неща, то тогава нашите екипа са насреща и с радост ще откликнат и ще разрешат  гарантирано проблема ви с гризачите.   

* Тази статия е интелектуална собственост на фирма Бран Инсект ЕООД! Ако желаете да  я цитирате, моля поставете линк към статията или посочете, че сте взели информацията от сайта vrediteli.bg. Благодарим ви за разбирането!


Още полезна информация от блога

Как да се справим с мишките вкъщи? - Бран Инсект

Как да се справим с мишките вкъщи?

17.04.2019
Повечето от вас, които са гледали популярното анимационно филмче Том и Джери, най-вероятно все съчувстват на горкото мишле Джери, което е преследвано от котката Том, но все успява по някакъв начин да я надхитри. В реалния живот обаче, мишките нито са толкова хитри, нито толкова симпатични, нито желани.....

Виж още

Видовете плъхове в България - Бран Инсект

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто:.....

Виж още

Какво е антикоагулант? - Бран Инсект

Какво е антикоагулант?

13.06.2018
Изобщо не си и мислим как да Ви правим живота по-скучен и досаден, занимавайки Ви с разни сложни термини, като антикоагулант. Но ако решите да ни обърнете малко внимание, ще разберете, че темата си струва. Знаете, че има хора, които си взимат за домашен любимец от онези пухкави малки мишлета като.....

Виж още