ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да различите мишката от плъха?

02.11.2016

Много хора се затрудняват да направят разлика между мишка и плъх, а  правилното идентифициране на вредителя – ускорява процеса по неговото унищожаване или прогонване и като цяло увеличава ефективността от действията които сте решили да предприемете срещу него. Всъщност те лесно могат да бъдат различени по размера и теглото на тялото си, по начина си на живот и редица други особености, които описваме в статията.

Ето и основните разлики:

Разлика между мишка и плъх

1. Размера на тялото на  мишката е от 7 до 10 см, а на опашката й от 5 до 10 см., а тялото на плъха в зависимост дали е сив плъх (канален)  или черен плъх (покривен)  варира от 14 до 27 см, а опашката му от 14 до 23 см.

2. Теглото на мишките варира от 10 до 40 г, а на сивите плъхове плъховете понякога дори надвишава 500 г, а при черните варира между 160 и 280 г.

3. Друга отличителна черта на плъховете е, че живеят в строга йерархия, а мишките не т.е. първите са доста по-интелигентни и целенасочени.

4. Още едно доказателство, че плъховете са по-интелигентни и на по-високо еволюционно ниво,  е че дори имат специални помещения за отредени за „тоалетни“,  които са разположени в близост до „спалните им“. При мишките това липсва.

Различия и отличителни белези при плъх и мишка

5. Плъховете са по-спортни натури – скачат до 1 метър, а по някога и на по-високо, докато мишките скачат на височина едва до 40-50 см.

6. Плъховете нанасят повече щети по хранителните запаси (а и по-често прогризват кабели в окачени тавани и подове и т.н.) от мишките, тъй като са и по-лакоми, а и поддържането на по-голямото им телесно тегло изисква повече количество храна.

7. Плъховете са и по-добри туристи, защото когато търсят храна или убежище могат да изминават по 20 км. за едно денонощие.

8. Сивия плъх (канализационния) ражда от от 4 до 7 пъти в годината от 5 до 14 малки, а черния плъх (покривния) има от 3 до 5 поколения в година с 6 до 10 малки плъхчета.  Бременността при домашните мишки продължава 19-21 дни и раждат между  7 и 13 мишлета. Годишно една мишка може да роди между 5 и 10 пъти. Въобще раждаемостта при гризачите не е никак малка и именно това прави борба с тях още по-трудна, освен ако не се приложат професионални средства?

Може би пропускаме нещо, но и това е достатъчно за да разберете колко сериозен може да бъде двубоя между вас и подобни гризачи.

Извод:  Макар и близки по визия, всеки от тези гризачи си има собствени навици и начин на живот, които ние от фирма Бран Инсект отлично познаваме. Тези особености в навиците биха помогнали и на вас за да се преборите и отстраните по-лесно, и за по-дълго време тези широко разпространени вредители. Ако обаче не ви се занимава с подобни специфични мероприятия, а желаете в свободното си време да правите любимите си неща, то тогава нашите екипа са насреща и с радост ще откликнат и ще разрешат  гарантирано проблема ви с гризачите.   

* Тази статия е интелектуална собственост на фирма Бран Инсект ЕООД! Ако желаете да  я цитирате, моля поставете линк към статията или посочете, че сте взели информацията от сайта vrediteli.bg. Благодарим ви за разбирането!


Още полезна информация от блога

Домашни рецепти за борба с мравките

Домашни рецепти за борба с мравките

28.10.2016
Мравките са проблем в много домове, като пиков момент за тяхната активност е през пролетта и есента, когато валежите са често явление. Тези дребни и безобидни насекоми нападат най-вече къщите, тъй като те са в близост до техните естествени обиталища – мравуняците, а това съвсем не се харесва на.....

Виж още

Улавянето на змии се прави от херпетолог с опит

Улавянето на змии се прави от херпетолог с опит

14.10.2016
Херпетолизите са хората които се занимават с улавянето на змиите - те са истински професионалисти в това и го правят с огромно желание и любов, тъй като голяма част от тях са и зоолоози т.е.  изучават подробно устройството и формата на животинските видове, а също и взаимоотношенията им с околната.....

Виж още

Защо имамe хлебарки в дома си – основни причини?

Защо имамe хлебарки в дома си – основни причини?

30.09.2016
Все повече хора се чудят защо имат хлебарки в стаите на жилищата си независимо дали обитават панелен или тухлен апартамент или къща. Все пак в къщите хлебарките се разпространяват по-трудно и доста по-рядко в сравнение с панелните блокове, но и живеещите там не са застраховани от набезите им. .....

Виж още