ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Каква е разликата между пчела и оса?

11.07.2019
Каква е разликата между пчела и оса? - Бран Инсект

Пчела и оса

Пчелите и осите са онези жилещи насекоми, които са оцветени в жълти и черни райета. Това и баба го знае, както се казва. Но мнозина от нас не правят никаква разлика между това какво е оса и какво е пчела. И двете са с еднаква окраска, и двете летят, и двете жилят и от двете ни е страх. Но всъщност те никак не са еднакви. Живеят на различни места, строят домовете си по различен начин, различават се по външния си вид и като цяло имат съвсем различно поведение. Така че нека да разгледаме каква е разликата между тези две насекоми

Основни различния между осите и пчелите:

Започваме с външния им вид. И пчелите и осите наистина са оцветени в жълти и черни райета и изглеждат доста впечатляващо. Но спокойно можем  да наречем осите стройни манекени, а пчелите симпатични шишковци. Освен че първите са доста слабички, те нямат никаква нужда от епилация, докато шишковците са покрити с малки косъмчета не само по краката си, но и по цялото тяло.

Пчелата строи своя дом от восък и не обича да се натрапва на хората. Предпочита да е сред природата и се храни единствено с цветен прашец, от който всъщност после произвежда меда, с който ние на свой ред се храним. За разлика от нея, осата не действа по този начин. Строежът на къщурката ѝ е от превърната от дървесина целулоза, която се изгражда в близост до хората. Не произвежда мед, а го краде, но най вече обича да краде от сладката храна и напитките на хората. Това е и причината ние да се грижим за пчелите, а да ненавиждаме осите, считайки ги за вредители. И да, те наистина са такива, но поради факта, че най-големият деликатес за тях са още по-големи вредители като гъсениците например, от тях има и полза. Майката Природа си знае работата.

Как жилят пчелите и как осите?

Друга съществена разлика между тези две насекоми засяга начина, по който те жилят. Обикновената пчела рядко напада и го прави само, ако почувства, че застрашавате кошера ѝ. Ще ви даде около 10 секунди преднина преди да ви подгони. Ще ви преследва най-много 300 метра, за да ви ужили, но с жилото, което се забива във вас, нейният живот ще приключи. Ще усетите ужилване, ще махнете жилото и най-вероятно мястото около него ще се зачерви. Нищо повече. В повечето случаи.

Осата обаче, може да ви нападне и без видима причина. Може да ви ужили безброй пъти, защото жилото не остава в кожата ви и тя не умира. Хората, които имат алергии от ужилване от оси могат да си умрат на място, ако не разполагат с противоалергични медикаменти. А поради големият брой на възможните ужилвания много хора, които досега не са проявявали никакви алергии, могат да получат на момента алергична реакция, водеща също до смърт. При положение, че не вземат веднага мерки. Вижте подробности как да реагирате при ужилване.

Изводът е, че не ви препоръчваме да се „закачате“ нито с пчела, нито с оса, но вторият вариант е със сигурност по-опасен за човешкото здраве.

Как да ги убиете сами или чрез фирма Бран Инсект

Ние от Бран Инсект не унищожаваме пчелите, но пък успешно се справяме и убиваме оси и стършели. Бъдете бдителни и не се колебайте да се свържете с наш специалист, а ако желаете да опитате сами, то ето и няколко качествени продукта срещу тях.



Още полезна информация от блога

Интересни факти за зелените мухи - Бран Инсект

Интересни факти за зелените мухи

28.06.2019
Убедени сме, че смятате мухите, независимо дали говорим за обикновена домашна, конска или зелена муха, за изключително досадни и неприятни насекоми. В случая обаче ще се концентрираме само върху зелената муха, която е известна и като синьо- зелена и ще ви запознаем с някои интересни факти, свързани с.....

Виж още

Как и кога се размножават змиите? - Бран Инсект

Как и кога се размножават змиите?

17.06.2019
Змиите са от онези природни създания, които напразно са набедени от хората като изключително опасни, зли, противни и агресивни твари. Да, не е желателно да попаднете на анаконда, мамба или тайпан, но и вероятността за подобна среща е изключена, ако не решите да предприемете околосветско.....

Виж още

Най-опасните и смъртоносни видове комари в света - Бран Инсект

Най-опасните и смъртоносни видове комари в света

07.06.2019
Ще бъде доста необмислено от ваша страна да отидете на риболов или на разходка около някой прелестен язовир или езеро без да сте се напръскали или намазали с нещо против ухапване от комари. Не за друго, а защото ухапванията от тези двукрили насекоми са доста неприятни и предизвикват подуване или.....

Виж още