ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
Анафилактичен шок от оса, пчела, стършел, търтей - Бран Инсект

Анафилактичен шок от оса, пчела, стършел, търтей

Анафилактичния шок е от сложните думи в българския език и не е никак приятно усещане, затова най-лесно разбираемо е да кажем, че това тежък алергичен шок - животозастрашаваща проява на алергия, която изисква максимално спешно вземане на мерки. Получава се след сблъсък с алергени. От храни или лекарства, към които имате алергия, а понякога от  цветен прашец или дори домашен прах. Тук ще обърнем специално внимание на случаите на алергичен шок от насекоми в резултат на ужилване от пчели, оси, стършели и търтеи.

Знаете, че в нормален вариант всяко ужилване от жилещи насекоми не е приятно. Мястото на ужилването се зачервява, подува и се усеща болезнено. Ако забележите, че е останало жило, премахвате жилото. Но не се случва нищо кой знае какво. В стандартна ситуация, можете просто да сложите малко лед и да забравите за случката. Отново ще заобичате милите пчелички и ще ги благославяте заради меда, който произвеждат.

При положение обаче, че страдате от алергия към отровата на жилещи насекоми, ужилването може да има сериозни последствия, включително и да доведе до анафилактичен шок. Тази крайна и изключително опасна алергична реакция има различни форми. Не само гадене, повръщане, подуване и задух, а за съжаление може да доведе и до загуба на съзнание и дори внезапен инсулт. 

Как да се предпазим от анафилактичен шок?

Всеки човек, който знае, че има алергия от отровата на пчели, търтеи, стършели и оси, трябва да носи в себе си специална инжекция, която съдържа медикамент за овладяване на алергичната реакция. Известна е и като писалка и се продава във всички по-големи аптеки. Дори и да не сте проявявали досега алергични реакции от някакви насекоми, не забравяйте, че винаги има първи път. Особено ако попаднете на рояк пчели, оси, стършели или пък търтеи и ужилването е многократно. Спешно потърсете лекарска помощ, независимо дали сте си били дозата от т. нар. писалка.  Ако не разполагате с подобно средство против алергия или сте сигурен, че не сте силно алергичен вижте няколко алтернативни методи против ужилване. Най-опасни от всички ужилвания са тези на стършелите.

Писалка с противоотрова при анафилактичен шок

Писалка с противоотрова при анафилактичен шок

Препоръки за предпазване от нажилване:

  1. Избягвайте пряк контакт с оси, стършели, търтеи и пчели изобщо с жилещи насекоми.
  2. Не ги дразнете и не стойте в близост до гнездата или дупките от който излитат, защото те могат да ви възприемат за враг, само защото сте застанали на пътя им на излитане и приземяване. Понякога кошерите им са скрити на необичайни места: в камъни, под шкафове на терасите или дори директно в пръстта в двора ви, където отмаряте в летните жеги.
  3. Когато сте на открито в рисков район носете по-плътни дрехи, които покриват цялото ви тяло и помнете, че предимно сладките храни и напитки ги привличат.
  4. Ако сте силно алергичен към гореизброените инсекти, когато излизате в природата не носете много ярки или жълти и червени дрехи, те привличат по принцип всички насекоми, може би защото имитират цвят на растение или е друга причината, но определено цветът има значение.  
  5. Бъдете бдителни, но не и уплашени, все пак разходката в природата изисква, така или иначе малко повече внимание, къде стъпваме, сядаме, лягаме и т.н., но това не означава, че трябва да стоим затворени в панелните или тухлени сгради по цял ден, дори напротив. 

*Моля споделете статията или я харесайте, ако сте намерили нещо полезно за вас. Благодарим ви за подкрепата, тя е ценна за нас.


Още полезна информация от блога

Хапят или жилят осите и кога? - Бран Инсект

Хапят или жилят осите и кога?

28.01.2021
Осите са онези летящи жълти насекоми с черни ивици, от които обикновено изпитваме ужас, защото знаем, че жилят болезнено. Способни са да забиват жилото в кожата ни по няколко пъти, тъй като за разлика от пчелите, те не умират, след като са нанесли своя съкрушителен удар. Изключително агресивен и опасен.....

Виж още

Видовете оси, живеещи в България - Бран Инсект

Видовете оси, живеещи в България

27.04.2020
За разлика от Великобритания, която подписа своята раздяла с Европейския Съюз, има много видове оси, които настояват да си останат негови почетни членове и се наслаждават на приятната обстановка във всички европейски държави, включително и на климата в България.Видовете оси, живеещи в България не.....

Виж още

Каква е разликата между пчела и оса? - Бран Инсект

Каква е разликата между пчела и оса?

11.07.2019
Пчелите и осите са онези жилещи насекоми, които са оцветени в жълти и черни райета. Това и баба го знае, както се казва. Но мнозина от нас не правят никаква разлика между това какво е оса и какво е пчела. И двете са с еднаква окраска, и двете летят, и двете жилят и от двете ни е страх. Но всъщност те никак.....

Виж още