ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
Анафилактичен шок от оса, пчела, стършел, търтей - Бран Инсект

Анафилактичен шок от оса, пчела, стършел, търтей

С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни примери. Но има и такива фрази, особено от сферата на медицината, които просто нямат заместители. Което се отнася и за термина анафилактичен шок, с който ще Ви запознаем. Какво се крие зад понятието анафилактичен шок и защо той се свързва с жилещите насекоми.

Най-лесно разбираемо е да кажем, че под анафилактичен шок се разбира алергичен шок - животозастрашаваща проява на алергия, която изисква максимално спешно вземане на мерки. Получава се след сблъсък с алергени. От храни или лекарства, към които имате алергия, а понякога от  цветен прашец или дори домашен прах. Ние ще обърнем обаче внимание на случаите на алергичен шок от насекоми в резултат на ужилване от пчели, оси, стършели и търтеи.

Знаете, че в нормален вариант всяко ужилване от жилещи насекоми не е приятно. Мястото на ужилването се зачервява, подува и се усеща болезнено. Ако забележите, че е останало жило, премахвате жилото. Но не се случва нищо кой знае какво. В стандартна ситуация, можете просто да сложите малко лед и да забравите за случката. Отново ще заобичате милите пчелички и ще ги благославяте заради меда, който произвеждат.

При положение обаче, че страдате от алергия към отровата на жилещи насекоми, ужилването може да има сериозни последствия, включително и да доведе до анафилактичен шок. Тази крайна и изключително опасна алергична реакция има различни форми. Не само гадене, повръщане, подуване и задух. Е какво още може да се случи, ще попитате? Ето какво: може да доведе до загуба на съзнание и инсулт. 

Как да се предпазим от анафилактичен шок?

Всеки човек, който знае, че има алергия от отровата на пчели, търтеи, стършели и оси, трябва да носи в себе си специална инжекция, която съдържа медикамент за овладяване на алергичната реакция. Известна е и като писалка и се продава във всички по-големи аптеки. Дори и да не сте проявявали досега алергични реакции от някакви насекоми, не забравяйте, че винаги има първи път. Особено ако попаднете на рояк пчели, оси, стършели или пък търтеи и ужилването е многократно. Спешно потърсете лекарска помощ, независимо дали сте си били дозата от т. нар. писалка.  Ако не разполагате с подобно средство против алергия или сте сигурен, че не сте силно алергичен вижте няколко алтернативни методи против ужилване.

Писалка с противоотрова при анафилактичен шок

Писалка с противоотрова при анафилактичен шок

Препоръки за предпазване от нажилване:

  1. Избягвайте пряк контакт с оси, стършели, търтеи и пчели изобщо с жилещи насекоми.
  2. Не ги дразнете и не стойте в близост до гнездата или дупките от който излитат, защото те могат да ви възприемат за враг, само защото сте застанали на пътя им на излитане и приземяване. Понякога кошерите им са скрити на необичайни места: в камъни, под шкафове на терасите или дори директно в пръстта в двора ви, където отмаряте в летните жеги.
  3. Когато сте на открито в рисков район носете по-плътни дрехи, които покриват цялото ви тяло и помнете, че предимно сладките храни и напитки ги привличат. 
  4. Но най-вече се надявайте да не Ви нападнат и стискайте здраво палци за да не ви сполети никога подобен проблем!

*Моля споделете статията или я харесайте, ако ви е допаднала или ви се е сторила полезна.


Още полезна информация от блога

Видовете оси, живеещи в България - Бран Инсект

Видовете оси, живеещи в България

27.04.2020
За разлика от Великобритания, която подписа своята раздяла с Европейския Съюз, има много видове оси, които настояват да си останат негови почетни членове и се наслаждават на приятната обстановка във всички европейски държави, включително и на климата в България.Видовете оси, живеещи в България не.....

Виж още

Каква е разликата между пчела и оса? - Бран Инсект

Каква е разликата между пчела и оса?

11.07.2019
Пчелите и осите са онези жилещи насекоми, които са оцветени в жълти и черни райета. Това и баба го знае, както се казва. Но мнозина от нас не правят никаква разлика между това какво е оса и какво е пчела. И двете са с еднаква окраска, и двете летят, и двете жилят и от двете ни е страх. Но всъщност те никак.....

Виж още

Различаване на осоподобна муха от оса - Бран Инсект

Различаване на осоподобна муха от оса

10.04.2018
Обикновено ние българите се бием по гърдите, че знаем всичко за всичко. Няма тема, по която да не сме компетентни. А и да не сме, винаги измисляме какво да кажем. Просто така, за да не изглеждаме невежи или глуповати. Вероятно няма и никакъв смисъл да се съсредоточаваме върху разликите и приликите между.....

Виж още