ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Спешна помощ при ужилване от пчела, оса или стършел

20.11.2015

Защо бързата реакция при ужилване от насекоми е много важна?

оток след ужилванеоса

Ужилването от ципокрили насекоми (оси, пчели, стършели) е безспорно много неприятно и болезнено, но то, също така може да бъде и изключително опасно. В някои случаи това неприятно преживяване може да завърши фатално, затова бързата и адекватна реакция в такъв момент е изключително важна. Ужилването може да бъде най-опасно за хората при които е установено, че са алергични към отровата, съдържаща се в жилото на тези насекоми. Това означава, че трябва да стоите далеч от места, където има вероятност да бъдете ужилени от инсекти, както и да запазите самообладание при среща с жилещи ципокрили.

Как да избегнем ужилване от пчела или оса?

Жилещите представители на клас насекоми са особено активни около местата, където има узрели плодове, ферментационен процес на такива и изобщо там, където се разнася силна сладникава миризма. Такива места са също сметищата, затова никога не струпвайте хранителни отпадъци в близост до мястото, където лагерувате, когато сте на пикник, къмпинг или излет сред природата.

В случай, че около вас се появи жилещо насекомо, не предизвиквайте неговата агресия, като го карате да се чувства застрашено - запазете спокойствие и опитайте с леки и плавни движения да го отпратите в друга посока. Избягвайте да излизате сред природата, използвайки парфюми със силна флорална или плодова миризма. Това ще ги привлича към вас, независимо колко настоятелно се опитвате да ги пропъдите. Ярките, цветни дрехи също привличат ципокрилите, затова заложете на по-семпли цветови решения в облеклото. Особено много ги привличат дрехите, които са в жълта или оранжева багра.

Никога не си позволявайте да предприемате действия срещу гнезда или кошери на оси без да сте обезопасени със специално защитно облекло, а още по-опасни са кошерите на стършелите (виж снимката). Дори да го сторите неволно, това може да доведе до нападение от страна на цял рояк жилещи насекоми, затова моля винаги внимавайте, когато се катерите по дървета или влизате в тавански помещения. Дънерите и подпокривното пространство на селските къщи са сред любимите места за гнездене на осите и стършелите.

Кога ужилването може да бъде особено опасно?

Опасността при ужилване от оса или стършел и в по-малка степен от пчела, се състои във възможността да се стигне до анафилактичен шок. Това може да се случи при изявена алергия към токсините, съдържащи се в жилото на ципокрилите жилещи насекоми, а също при множество ужилвания, особено в областта на шията, лицето или в устата, като последното най-често се случва при поглъщане на плод, в който се е скрило насекомото.

Добрата новина е, че у нас не се срещат, така опасните африкански пчели, които единствено имат способност да жилят неколкократно и тяхното уахпване е не само изключително болезнено, но и смъртоносно. Пчелите, обитаващи нашите географски ширини жилят само веднъж, след което умират. Най-опасни обаче в България са ужилванията от стършели и за съжаление понякога могат да бъдат смъртоносни.

Как да реагираме в случай на ужилване?

Ако знаете със сигурност, че сте алергични към отровата на пчели и оси, то задължително излизайте сред природата подготвени. Винаги носете със себе си специален набор (сет) за спешни случаи, какъвто задължително трябва да имате ако сте в рисковата група. Тези сетове включват адреналин, антихистаминови, нестероидни медикаменти или т.н. писалки. Всички от описаните медикаменти трябва да приемете, непосредствено, след като премахнете жилото на насекомото, но разбира приема е най-добре да се направи след консултация с лекар. Все пак имайте предвид, че невротоксина, който изпуска стършела при ужилване е изключително опасен и животозастрашаващ, затова понякога и няколко минути могат да са от значение особено при силно алергични хора.

Важно: При изваждане на жило трябва да внимавате да не засегнете капсулата с отрова, намираща се в самия му край. Ето защо не трябва да стискате ужиленото място, защото така дори може да задълбочите проблема.

За да намалите болката и за да избегнете възпаление на поразения участък е добре да почистите внимателно мястото със сапун и вода, след което да го промиете с памучен тампон, натопен в етилов спирт, кислородна вода, одеколон или водка. Студените компреси са добро решение, за да се избегне оток на мястото на ужилването. Когато са поразени лицето, очите или устата, особено ако ужилванията от насекомите са многобройни е необходимо веднага да потърсите лекарска помощ.

Добра идея е също да третирате поразеното място с локален антибиотик, за да предотвратите възпалителен процес, който може да възникне, дори и да не развиете анафилактичен шок. Повечето случаи на ужилване отшумяват безпроблемно в рамките на 2-3 дни, но въпреки това е важно да вземете необходимите предпазни мерки. Някои доктори смятат, че дори е наложително да се подложите на реваксинация против тетанус, в случай че последната ви ваксина е поставена преди повече от 10 години, но това е малко спекулативно и трудно доказуемо, че ще доведе до облекчаване на симтомите ви още повече, че в последно време излиза все повече информация за вредата от ваксините.

Болнично лечение при ужилване от пчела или оса се налага много рядко. Към хоспитализация се прибягва единствено при остра алергична реакция с оток на ларинкса и гласните връзки, затрудняващи дишането, както и при множество ужилвания - над 10-20 на брой. Лечението в болнична обстановка включва прием на кортикостероиди, антихистамини и епинефрин (адреналин), както и вливане на течности, с цел намаляване концентрацията на токсини и възстановяване функцията на важните органи.

И накрая един метод от народната медицина при ужилване от инсекти.
При еднократно ужилване от оса или пчела, когато сте сигурни, че нямате алергия към жилещи насекоми дори само да натъркате мястото с чесън ще е напълно достатъчно за да облекчи малко симптомите ви. При нажилване от стършели обаче по-добре потърсете спешна помощ в  най-близкото медицинско заведение - с тях шега не бива.

*Ако тази статия ви е била полезна, моля споделете я с приятели, а ако желаете да ни цитирате в друг сайт само напишете, че сте ползвали информацията от нас. Благодарим ви за проявеното разбиране.


Още полезна информация от блога

Хапят или жилят осите и кога? - Бран Инсект

Хапят или жилят осите и кога?

28.01.2021
Осите са онези летящи жълти насекоми с черни ивици, от които обикновено изпитваме ужас, защото знаем, че жилят болезнено. Способни са да забиват жилото в кожата ни по няколко пъти, тъй като за разлика от пчелите, те не умират, след като са нанесли своя съкрушителен удар. Изключително агресивен и опасен.....

Виж още

Видовете оси, живеещи в България - Бран Инсект

Видовете оси, живеещи в България

27.04.2020
За разлика от Великобритания, която подписа своята раздяла с Европейския Съюз, има много видове оси, които настояват да си останат негови почетни членове и се наслаждават на приятната обстановка във всички европейски държави, включително и на климата в България.Видовете оси, живеещи в България не.....

Виж още

Каква е разликата между пчела и оса? - Бран Инсект

Каква е разликата между пчела и оса?

11.07.2019
Пчелите и осите са онези жилещи насекоми, които са оцветени в жълти и черни райета. Това и баба го знае, както се казва. Но мнозина от нас не правят никаква разлика между това какво е оса и какво е пчела. И двете са с еднаква окраска, и двете летят, и двете жилят и от двете ни е страх. Но всъщност те никак.....

Виж още