ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Войната с плъхове и мишки - продължителна и невинаги успешна

14.09.2015

Как да воюваме с гризачите, за да ги победим?

Как да се борим с врага?

плъхове и мишкиГризачите, които най-често безпокоят хората са мишките и плъховете, при това не всички видове, а определени породи, които от край време предпочитат да съжителстват с хората. Повечето хора, разбира се не желаят това съжителство и възприемат този биологичен вид, като нашественик, с който се налага да воюват. Как може да се воюва с един толкова упорит и хитър враг, обаче и коя е правилната стратегия?

Стъпка 1.

На първо място е необходимо да опознаете врага, за да можете да му се противопоставите. Трябва да разберете откъде е проникнал в дома ви и какво го е привлякло? Откриете ли мястото, през което гризачите проникват във вашия дом, трябва да се погрижите да им отнемете свободния достъп. Потърсете пролуки, малки дупки и процепи в стените и пода, през които мишките вероятно влизат в дома ви и ги запушете. Погледнете дали има и спукана тръба на някой от каналите в кухнята или тоалетната на къщата ви, а ако живеете в блок обърнете особено внимание на тръбите намиращи се в общите части на мазетата на входа ви и в абонатната станция където е разположено котлето на парното.

Стъпка 2.

Разберете какво привлича гризачите в дома ви. Обикновено това е храна, но много често мишките и плъховете просто търсят топло и уютно място, в което да се размножават - храната е от второстепенна важност, тъй като гризачите могат да се хранят практически с всичко - вестници, мебели, дрехи, обувки и дори мазилка. Това е и причината, те да се настаняват първо в мазета, складове и хамбари, защото там е сухо, топло и спокойно - идеалното място за създаване на сериозна популация.

Стъпка 3.

Постарайте се да отнемете усещането им за комфорт. Мишките и плъховете се размножават много бързо, затова трябва да действате светкавично, веднага щом забележите тяхното присъствие. Първият правилен ход в битката с гризачите е да почистите идеално, особено най-труднодостъпните места, защото те са зоните, в които мишките гнездят и раждат своите малки. Почистването на мазето, особено ако става въпрос за общите части в един жилищен блок е много трудна задача, но тя е и важна стъпка към успеха. Обединете усилия с останалите съседи и изхвърлете всичко ненужно, за да намалите комфорта на неприятния нашественик.

Стъпка 4.

Изберете оръжие, с което да атакувате врага. Досега обсъждахме стратегията по неговото опознаване и локализиране, но тези действия, сами по себе си няма да ви отърват напълно от гризачите, ако те вече са свикнали с вашия обект. Дори да запушите дупките, откъдето вредителят е влязъл и да сведете до минимум неговото усещане за спокойствие, той няма да си тръгне доброволно, затова се налага да преминете към по-агресивни действия за да има дълготраен и цялостен ефект от целия ви положен до момента труд.

Най-добре е да ги атакувате по няколко начина. При избора на оръжие, в борбата с мишки и плъхове може да заложите на няколко различни, като вид и принцип на действие метода. Отровата е винаги първата мисъл на всеки воюващ с гризачи, но знайте, че тя ще е ефективно оръжие само ако се заложи в точните количества, на подходящите места и не на последно място е нужно да е с атрактант, който гризачите да предпочетат пред обичайната си храна - това лесно може да се прецени и изпълни само от професионални дератизатори с дългогодишен опит. Ако пренебрегнете съвета ни, плъховете лесно могат да усетят, че сте им заложили отрова и да се предупредят по между си и така да не опитат дори едно парченце от нея или пък ако отровата е с мигновен ефект след като я погълнат е възможно докато умират да започнат да сигнализират с писъци на своите събратя да не докосват препарата. Има и други специфики при залагането и избора на отрова, но за тях може би ще пишем в отделна статия.

Стъпка 5.

Наред с отровата, може да поставете и живоловни капани. Мишките и плъховете са хитри същества, които могат да разпознаят отровата и да я избегнат, но те са също много любопитни и лакоми гадинки, което ви улеснява значително при тяхното залавяне. Поставете капани на местата, които гризачите обхождат или в близост до техните скривалища. Заложете примамки, на които не могат да устоят и бъдете сигурни, че в рамките на 24 часа ще имате поне един сигурен пленник. И тук разбира се има специфики, като едната от тях е, че капаните почти никога не дават добър ефект при големи популации от гризачи, защото след първия уловен гризач трудно ще се хване друг - това отново се дължи на системата за предупреждаване между тези хитри вредители и е особено често явление при големите и утвърдени популации от плъховете.

Стъпка 6.

Най-сигурно и гарантирано действие ще има ако потърсете помощ от професионалисти с доказан опит. Дератизационните фирми са най-добрият ви съюзник в борбата с мишките и плъховете, защото те имат ясна и ефективна стратегия в битката с този нежелан домашен обитател. Те познават техните навици, знаят как, с какво и къде да противодействат на всеки отделен вид гризач (мишка, плъх или съсел) познавайки спецификите му и могат да ви предложат решения за трайно предпазване от бъдещо тяхно нашествие.


Още полезна информация от блога

Как да се справим с мишките вкъщи? - Бран Инсект

Как да се справим с мишките вкъщи?

17.04.2019
Повечето от вас, които са гледали популярното анимационно филмче Том и Джери, най-вероятно все съчувстват на горкото мишле Джери, което е преследвано от котката Том, но все успява по някакъв начин да я надхитри. В реалния живот обаче, мишките нито са толкова хитри, нито толкова симпатични, нито желани.....

Виж още

Видовете плъхове в България - Бран Инсект

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто:.....

Виж още

Какво е антикоагулант? - Бран Инсект

Какво е антикоагулант?

13.06.2018
Изобщо не си и мислим как да Ви правим живота по-скучен и досаден, занимавайки Ви с разни сложни термини, като антикоагулант. Но ако решите да ни обърнете малко внимание, ще разберете, че темата си струва. Знаете, че има хора, които си взимат за домашен любимец от онези пухкави малки мишлета като.....

Виж още