ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Дървениците - паразитите, за които знаем малко

30.07.2015

Случвало ли Ви се е да отседнете в хотел и да се събудите нахапан от дървеници? Вероятно е да не сте сигурни какъв вид насекомо точно Ви е ухапал и да припишете вината на бълха, комар или друг вид насекомо и това е твърде възможно, в случай че не различавате ухапването на различните насекоми.

Залисани в борбата с мравки, комари, бълхи и кърлежи често пропускаме инвазията на един съвсем реално съществуващ вид паразити - дървениците. За тях знаем твърде малко и много рядко осъзнаваме, че сме имали среща именно с този кръвопиец.

Какво трябва да знаем за дървениците?

снимка на дървеницаНай-разпространеният сред хората вид е креватната или така наречената "постелна" дървеница. Тя се среща на всички земни континенти, с изключение на Антарктида, тъй като за нейното развитие е необходима умерена температура от поне 13-15˚С. Креватната дървеница на обича влагата и има специфична миризма, която може да се усети от близко разстояние.

Начините да разберете, че сред Вас има дървеници е да обърнете внимание на следите, които те оставят. Това, освен ухапванията по тялото Ви могат да бъдат, малки червени точици кръв по спалното бельо или рамките на леглата. Тези следи отново можете да припишете на бълхите, но е твърдо вероятно да става въпрос именно за дървеници. Това, което ще Ви помогне да определите кой вид паразит обитава дома Ви е самото ухапване, което ще забележите върху кожата си. За разлика от бълхата, дървеницата няма как да я забележите върху себе си през деня, защото кръвосмуче нощно време. Освен това често пъти след нахапването от дървеници кожата се издува и понякога мястото става болезнено, докато пъпчиците причинени от бълхи са доста по-малки на размер и по-скоро сърбят отколкото да причиняват болка.

Как да се избавим от дървениците?

Дървеницата е сложен и труден за елиминиране паразит. Тя има свойството да съжителства с Вас без да прояви никакви признаци и първото ухапване да се случи едва, след като вече е създала сериозна популация.

Поради тази причина е най-добре да се обърнете към специалист, който знае как и с какви препарати да атакува нашественика. Това, което Вие, междувременно можете да направите е да почистите идеално, като използвате дори прахосмукачка, за да изсмучете техните ларви, след което да изперете дрехите и спалното си бельо на температура по-висока от 40-45 градуса в продължение на минимум 30 минути - това ще убие всички жизнени стадии на дървениците т.е. както възрастните индивиди, така и техните яйца.

Важно е да се обработят с подходящ химикал всички помещения, а не само спалните, където паразитът се проявява, като в 95% от случаите се налага жилището да се третира повече от два пъти, за да имате пълната гаранция, че този опасен кръвопиец е напуснал завинаги живота Ви. Макар, че малко клиенти се вслушват в съвета ни е добре да се знае, че в една не малка част от случаите след 3 месеца е наложително да се извърши превантивно третиране - дори и да не сте имали нови нахапвания, тъй като понякога остават техни яйца на трудно достъпни за опръскване места, които са потенциална предпоствка за нова инвазия. След това превантивно третиране срещу дървеници е препоръчително след още 6 месеца да опръскваме отново жилището ви. Всичко това е строго индивидуално и зависи от първоначалната ситуация в обекта.


Още полезна информация от блога

Какво трябва да знаем за бълхите?

Какво трябва да знаем за бълхите?

23.07.2015
У нас се срещат около 100 вида бълхи, въпреки че в целия свят съществуват около 1500. Всички те са кръвосмучещи насекоми, паразитиращи върху животни с постоянна телесна температура - сред тях е разбира се и човекът. Бълхите, както някои други видове насекоми преминават няколко фази на развитие, докато.....

Виж още

Вечната битка между човека и хлебарката

Вечната битка между човека и хлебарката

21.07.2015
Или как да излезем победители в двубоя с хлебарките Хлебарката обитава нашата планета много преди нас - хората. Тя вероятно ще продължи да живее и след нашата гибел, след като е факт, че може да издържи на всякакви екологични и метеорологични катаклизми, с изключение единствено на арктически студ. На.....

Виж още

Рецепта за качествена дератизация

Рецепта за качествена дератизация

16.07.2015
Гризачите, които най-често съпътстват и усложняват живота на хората са мишките и плъховете. Те могат да внесат смут, не само в стопанските постройки, канализациите, мазетата и селскостопанските открити площи, но и дори в жилищните помещения, където тяхното присъствие е още по-нежелано и.....

Виж още