ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Селската лястовица (Hirundo rustica)

17.08.2019
Селската лястовица (Hirundo rustica) - Бран Инсект

Не бихме си и помисляли да ви издадем на родителите ви, ако сте бягали в часовете по български и литература, но би било непростимо, ако никога не сте чели разказа "По жицата" на Йордан Йовков. Макар и тъжен, той все пак оставя надежда за щастие, чийто символ се явява бялата лястовичка. Но не Йовков е бил първият, възпял лястовиците. Те присъстват в класическите произведения на много поети и писатели от различни държави. Вероятно най-впечатляващи са поверията свързани с тях, както и схващането, че тези птички символизират добротата, възраждането (предвестник на пролетта са) и светлината. Във всички тези схващания особена роля играе селската лястовица, тъй като тя е сред на-разпространените видове лястовици. Да не забравяме и че се явява националната птица на Естония и Австрия.

Селската лястовица  (Hirundo rustica) е от рода на врабчоподобните, но си има своите характерни особености, които я отличават не само от рода ѝ, но и от семейството на лястовиците. 

Как да я различите от градската лястовица?

Сред главните особености е окраската ѝ, която не е черна, а по-скоро тъмно синя, като сините нюанси могат да придобият на светлина почти тюркоазено синьо. Това важи за целия гръб и главата на птичето, което пък контрастира на фона на бялото ѝ коремче и керемидената на цвят шийка. Има елегантно заострени криле и доста дълга опашка с вилообразна форма.

По размер селската лястовица е по-голяма от градската и може да достигне до 20 см, макар и рядко. Сред особеностите е и това, че тя не е защитен вид в международен мащаб (в България е защитен вид) и може да се срещне из всички части на планетата ни с изключение на континентите Австралия и Антарктида. 

Не си мислете, че този вид птички се закотвят да живеят идилично в някое село. Те обожават да се реят из небето и да търсят насекоми, с които да изхранват себе си и семейството си. Изключително отговорни родители са и именно това е причината да хванат пътя за селата-  там вече има изградени от хората конструкции, които са подходящи за свиване на гнездо от кал - я някоя селска стряха, я някой изоставен хамбар или конюшня, я подпрозоречна рамка. Гнезденето се осъществява винаги до хората, където селската лястовица се чувства в безопасност.

Сред характерните особености на тези птички е , че те имат много жизнерадостно чуруликане когато са по домовете си и гнездят. В момента, в който настане време да отлитат на юг, това жизнерадостно чуруликане става доста по-тихо и донякъде дори тъжно. Но, тъй като са символ на надеждата и възраждането те отлитат, мечтаейки, че следващата пролет ще се завърнат и ще свият ново гнездо или на мястото на старото, или в негова близост. Кой знае? 

А знаете ли, че има методи за прогонването на лястовиците без да ги убивате или наранявате?

О да, ние от Бран Инсект предлагаме от много години, уникален за българския пазар био продукт, който представлява течен репелент и отблъсква перфектно всички видове лястовици населяващи и гнездящи в България през лятото. Повече за продукта и за закупването му, моля вижте от линка в предходното изречение. Още полезна информация от блога

Как да изгоним гълъбите от терасата или балкона си? - Бран Инсект

Как да изгоним гълъбите от терасата или балкона си?

15.05.2019
Можете спокойно да наречете себе си късметлия, ако сте успели да се озовете на площад Сан Марко, намиращ се в самото сърце на романтичната Венеция. Считан от Наполеон за най-елегантния площад (той дори го е нарекъл салон) на Европа, той е любимо място не само за многобройните туристи, художници и.....

Виж още