ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как и кога се размножават змиите? Снасят яйца или раждат?

17.06.2019
Размножаване на змии - Бран Инсект

Любовна игра между змии по време на размножаването им

Змиите са от онези природни създания, които напразно са набедени от хората като изключително опасни, зли, противни и агресивни твари. Да, не е желателно да попаднете на анаконда, мамба или тайпан, но и вероятността за подобна среща е изключена, ако не решите да предприемете околосветско пътешествие.

В България имаме 6 вида отровни змии, чиято отрова всъщност не е толкова отровна и може да бъде опасна само за по-възрастни хора с разклатено здраве (най-вече проблеми със сърцето и кръвното) и за малки деца, които все още нямат добре изградена имунна система.

Все пак страхът от тези влечуги, който незнайно откъде сме наследили, си остава и е по-добре да знаете как и кога те се размножават, за да избегнете срещата си с тях или с техните малки.

Как се размножават змиите

Като цяло за размножаването на различните змийски твари не се знае много, но повечето от тях си се размножават като хората. Мъжките екземпляри си имат полов орган, който се нарича хемипенис и се намира в края на опашката им, а женските си имат своя утроба (няма особено общо с тази на жените), известна като клоака. Дали мъжките и женските имат някакви предпочитания спрямо това с кой ще се чифтосват все още не много ясно, както и това дали изпитват някакво удоволствие от акта. Предполага се, че като обикновени студенокръвни влечуги, които не разполагат дори с крака, сношението им е единствено с цел създаване на себеподобни и разрастване на популацията им.

Яйцата при змиите

Някои хора смятат, че всички змии раждат директно своите малки, но резултатите след чифтосването на различните видове змии са също много различни. При повечето видове се стига до яйцеотлагане или снасяне на яйца, от които след време се появяват малките змийчета. Някои майки си бият шута веднага след яйцеотлагането, а други проявяват по-изострени майчински чувства и рядко се отделят от яйцата си. Такива грижливи майки са например питоните.

Има и змии, които носят яйцата в утробата си и разполагат с нещо, подобно на плацентата т.е. те не снасят яйца, а директно живораждат змийчета, което си е изумително.

Кога се размножават змиите?

Дотук отговорихме на въпроса как се размножават змиите, а сега да видим и кога се размножават.

В това отношение тези влечуги спазват някои строги правила и е рядкост това да не се случи през периода април-май. Именно тогава трябва да сте по-предпазливи да не попаднете на змийски яйца, защото както казахме, има и майки, които са особено грижливи за малките си. В случай, че те усетят заплаха за поколението си или се почувстват застрашени за собствения си живот, има вероятност и да ви нападнат. Важното в такива случаи е да се опитате да запазите спокойствие докато отмине опасността, а не да ги атакувате, защото това е основна грешка на повечето пострадали от змийско ухапване. Все пак след като усети заплаха за живота си инстиктивно и нормално е всяко диво животно да ви нападне в това число и змията. Не рядко змиите ухапват и когато някой човек случайно ги настъпи, ето защо внимавайте къде стъпвате и създавайте допълнителен шум и тропот при навлизане в трудно достъпни местности обрасли с висока растителност, където видимостта е занижена.

Тази статия може да спаси всеки един от вас от проблеми със змиите, затова ще сме благодарни, ако я споделите в интернет.Още полезна информация от блога

Народни методи и средства за борба със змиите  - Бран Инсект

Народни методи и средства за борба със змиите

08.03.2020
От началото на пропукването на пролетта до късна есен ежегодно в България се сблъскваме с проблема от неканените влечуги (змии и гущерчета) в домовете, гаражите, тревните площи, лехите с зеленчуци или около палатките в къмпингите. Ето защо в някои части на България (предимно Варна и Бургас и.....

Виж още

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги? - Бран Инсект

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги?

15.03.2018
Самото споменаване на думите ‘’Змия’’ или ‘’Влечуги’’ предизвиква у повечето от нас неприятно усещане. Докато болшинството хора изпитват предимно неприязън към тези пълзящи животинки, то една не малка част от човечеството страда от съвсем реална и тежка фобия от влечуги, за която често няма.....

Виж още

Как се прогонват змиите от дворове, къщи, мазета, складове... - Бран Инсект

Как се прогонват змиите от дворове, къщи, мазета, складове...

12.01.2018
Какво не знаем за влечугите? У повечето от нас змиите предизвикват неприятно усещане и дори страх, което  до голяма степен е продиктувано от филми, книги и научно-популярни поредици, в които биват показвани най-отровните видове на Земята, способни да убият за секунди. За щастие в България има само.....

Виж още