ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да прогоним успешно змиите от двора или мазето на къщата?

12.01.2018

Какво не знаем за влечугите?

Отблъскване и прогонване на змии от дворове, мазета, изби, къщи, складове

У повечето от нас змиите предизвикват неприятно усещане и дори страх, което  до голяма степен е продиктувано от филми, книги и научно-популярни поредици, в които биват показвани най-отровните видове на Земята, способни да убият за секунди. За щастие в България има само няколко и то не чак толкова отровни вида змии. Истината е, че в последните години повече хора са пострадали от нападения на кучета, отколкото от ухапване от змии и въпреки това кучето продължава да бъде смятан за най-добрият приятел на човека, а змията за най-ужасният му враг.

Според специалистите в България се подвизават 16 вида змии, като от тях отровни  са само два - усойницата и пепелянката. Въпреки, че змиите, обитаващи нашите земи не са  чак толкова опасни, хората не искат да ги срещат в дома си или около него и търсят начин да ги унищожат или поне прогонят на безопасно разстояние. Голяма част от влечугите в България са защитен вид и тяхното унищожение е забранено от закона, затова ако трябва да предприемете някакви действия в тази посока, то изборът е  - прогонване и отблъскване чрез репеленти.

Къде и кога може да се появят змии?

Змията изпитва не по-малко неприязън и страх към човека, затова тя избягва местата, където усеща неговото присъствие. Поради тази причина, змии могат да се настанят единствено в имоти, които не се обитават постоянно. Това са обикновено изоставени селски къщи, в които рядко има човешко присъствие и около които е избуяла дива растителност. Змията е потайно животно и обича да се промъква сред висока трева, храсти и трънаци.

Много рядко се случва змии да се появят в градовете, например ни се обадих за един змиярник в дупка до трафопост в квартал Герена в град София, но такива случаи са рядкост. Понякога се случва междублоковото простанство в някой по-отдалечен квартал да стане благоприятна среда за влечугите, особено когато тревата в тези райони е оставена да избуи високо и зоната не се поддържа постоянно.

Как да прогоним змиите от местата, които обитаваме?

За щастие на пазара днес се предлагат много видове качествени средства за пропъждане на змии. Добрата новина е, че те са напълно безопасни за хората и топлокръвните животни, а също и за самите влечуги. Ако решите да се заемете с пропъждането на змии сами е добре да следвате някои важни правила:

  • Окосете тревата около дома си. Добре е цялата зона около сградата (къща, блок) да бъде почистена максимално добре.

  • Уверете се, че в или около имота ви няма гризачи. Единствената причина влечугите да се приближат до хората е наличието на плячка, която усещат отдалеч, затова първата стъпка в отблъскването на змии трябва да включва качествена дератизация.

  • Използвайте прогонващ репелент или ултразвукови устройства, които също действат доста ефективно и на голямо разстояние. Ако зоната е по-голяма, използвайте няколко такива устройства, така че да покриете целия периметър.

  • Какъвто и репелент за прогонване да използвате, оставете малък свободен участък, през който влечугото или влечугите да могат да напуснат района. Ако липсва изход за бягство, змията ще започне да търси сигурно убежище, а това може да я накара да влезе дори в дома ви.

  • В случай, че змията се намира в жилищно помещение (мазе, изба, склад), можете да заложите живоловен капан или да я прогоните с репелент, но задължително трябва да оставите отворен прозорец или врата, през които влечугото да може да напусне жилището.

  • За много от хората змиите са неприятен на вид животински вид, с който нямат желание да се борят сами. Ако всичко, изброено до тук ви се струва сложно или неприятно, моля свържете се със специлистите на фирма Бран Инсект ЕООД и те ще решат проблема вместо вас.

    * Ако желаете да ползвате информацията от този материал, моля само да поставите линк към статията ни или да напишете, че сте ползвали като източник фирма Бран Инсект. Благодарим ви за разбирането и подкрепата.


Още полезна информация от блога

Кои са отровните видове змии в България?

Кои са отровните видове змии в България?

17.01.2017
За написването на тази статия ни помогна Марко Иванов - биолог по образование и херпетолог по призвание, а също и неговия колега Любен Домозетски. Те любезно ни предоставиха и няколко уникални снимки направени от тях на терен, при срещи с най-отровните и опасни видове змии в България. В статията се.....

Виж още

Улавянето на змии се прави от херпетолог с опит

Улавянето на змии се прави от херпетолог с опит

14.10.2016
Херпетолизите са хората които се занимават с улавянето на змиите - те са истински професионалисти в това и го правят с огромно желание и любов, тъй като голяма част от тях са и зоолоози т.е.  изучават подробно устройството и формата на животинските видове, а също и взаимоотношенията им с околната.....

Виж още

Първа помощ и спешни мерки при ухапване от змия

Първа помощ и спешни мерки при ухапване от змия

23.11.2015
Научете как да избегнете ухапване и как да разберете дали е от отровна змия? Змиите са сред представителите на животинския свят, които будят инстинктивно чувство на страх, отвращение, а в някои случаи дори на ужас. Това се дължи на демонизирането на тези неагресивни влечуги и най-вече на фаталните.....

Виж още