ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да прогоним успешно змиите от двора или мазето на къщата?

12.01.2018

Какво не знаем за влечугите?

Отблъскване и прогонване на змии от дворове, мазета, изби, къщи, складове

У повечето от нас змиите предизвикват неприятно усещане и дори страх, което  до голяма степен е продиктувано от филми, книги и научно-популярни поредици, в които биват показвани най-отровните видове на Земята, способни да убият за секунди. За щастие в България има само няколко и то не чак толкова отровни вида змии. Истината е, че в последните години повече хора са пострадали от нападения на кучета, отколкото от ухапване от змии и въпреки това кучето продължава да бъде смятан за най-добрият приятел на човека, а змията за най-ужасният му враг.

Според специалистите в България се подвизават 16 вида змии, като от тях отровни  са само два - усойницата и пепелянката. Въпреки, че змиите, обитаващи нашите земи не са  чак толкова опасни, хората не искат да ги срещат в дома си или около него и търсят начин да ги унищожат или поне прогонят на безопасно разстояние. Голяма част от влечугите в България са защитен вид и тяхното унищожение е забранено от закона, затова ако трябва да предприемете някакви действия в тази посока, то изборът е  - прогонване и отблъскване чрез репеленти.

Къде и кога може да се появят змии?

Змията изпитва не по-малко неприязън и страх към човека, затова тя избягва местата, където усеща неговото присъствие. Поради тази причина, змии могат да се настанят единствено в имоти, които не се обитават постоянно. Това са обикновено изоставени селски къщи, в които рядко има човешко присъствие и около които е избуяла дива растителност. Змията е потайно животно и обича да се промъква сред висока трева, храсти и трънаци.

Много рядко се случва змии да се появят в градовете, например ни се обадих за един змиярник в дупка до трафопост в квартал Герена в град София, но такива случаи са рядкост. Понякога се случва междублоковото простанство в някой по-отдалечен квартал да стане благоприятна среда за влечугите, особено когато тревата в тези райони е оставена да избуи високо и зоната не се поддържа постоянно.

Как да прогоним змиите от местата, които обитаваме?

За щастие на пазара днес се предлагат много видове качествени средства за пропъждане на змии. Добрата новина е, че те са напълно безопасни за хората и топлокръвните животни, а също и за самите влечуги. Ако решите да се заемете с пропъждането на змии сами е добре да следвате някои важни правила:

  • Окосете тревата около дома си. Добре е цялата зона около сградата (къща, блок) да бъде почистена максимално добре.

  • Уверете се, че в или около имота ви няма гризачи. Единствената причина влечугите да се приближат до хората е наличието на плячка, която усещат отдалеч, затова първата стъпка в отблъскването на змии трябва да включва качествена дератизация.

  • Използвайте прогонващ репелент или ултразвукови устройства, които също действат доста ефективно и на голямо разстояние. Ако зоната е по-голяма, използвайте няколко такива устройства, така че да покриете целия периметър.

  • Какъвто и репелент за прогонване да използвате, оставете малък свободен участък, през който влечугото или влечугите да могат да напуснат района. Ако липсва изход за бягство, змията ще започне да търси сигурно убежище, а това може да я накара да влезе дори в дома ви.

  • В случай, че змията се намира в жилищно помещение (мазе, изба, склад), можете да заложите живоловен капан или да я прогоните с репелент, но задължително трябва да оставите отворен прозорец или врата, през които влечугото да може да напусне жилището.

  • За много от хората змиите са неприятен на вид животински вид, с който нямат желание да се борят сами. Ако всичко, изброено до тук ви се струва сложно или неприятно, моля свържете се със специлистите на фирма Бран Инсект ЕООД и те ще решат проблема вместо вас.


А ето и кои растения прогонват змиите?

Преди да ви покажем кои растения прогонват змиите с цел да ги засадите в градината си, е много важно вече да сте предприели действия по разчистването ѝ от всякаква по-буйна растителност. Гъстите шубраци, храсти и треви ще привличат много плъхове и мишки, които са най-големият деликатес за тези влечуги. Също така вземете под внимание, че само с едно растение, излъчващо неприятен за змията аромат, вие няма да можете да решите трайно проблема си. 

Разгледайте внимателно нашия списък от растения, които прогонват змиите, помислете кои биха виреели най-добре във вашето дворно място спрямо почва и климат и действайте не само практично, но и с въображение. Вашият двор може да се превърне в райско кътче, което същевременно да отблъсква и влечугите-натрапници.

Лимонова трева

Въпреки че лимоновата трева произхожда от далечна Азия, тя може съвсем спокойно да бъде отглеждана и в българските градини, но само след постепенното затопляне на времето. Най-лесният начин е да засадите семена от лимонова трева, които при температура от около 20 градуса, ще поникнат за 20 дни. 

Лимоновата трева ще придаде свежест и екзотика към оформянето на двора ви, а освен че прогонва змии, тя отблъсква ефективно и комарите. Най-хубавото е, че можете да я използвате и в кулинарията.

Лавандула

Със засаждането на лавандула в двора си ще постигнете не само прогонване на нежеланите влечуги, но ще изгоните и всякакви други натрапници като комари, молци, мухи и др. Междувременно нежният ѝ аромат и прекрасен лилав цвят биха действали на организма ви като истинска антистрес терапия.

Чесън и лук

Змиите биха бягали и от миризмата на лук, и от миризмата на чесън като дявол от тамян. Уверете се единствено, че сред местата, на които вече отглеждате лук и/или чесън не се е скрила някоя бременна змия. В случай, че потомството ѝ се появи на бял свят сред аромата им, то той би действал успокояващо на малките змийчета. За тях този мирис няма да е отблъскващ, а напротив- ще го възприемат като аромат на собствения им дом. Това впрочем важи и за всички останали аромати на растенията- уверете се че сред тях по някаква причина вече не се е озовала бременна змия.

Невен и Тагетис

Цветята Тагетис са познати и като Турти. Със своите слънчеви оранжеви цветове те ще красят градината ви и ще я предпазват от змии. Това важи в пълна сила и за Невена, който е известен и със своите лечебни свойства.

В заключение ще добавим, че почти всички репелентни препарати, които се предлагат в търговската мрежа за прогонване на змии, имат за основа етерични масла и разчитат именно на аромата на растенията, който е неприятен за тези влечуги. За разлика от пръскането с подобни препарати, чийто ефект бързо ще отслабне след някой по-обилен и продължителен дъжд, то живите растенията дори биха приветствали дъждовното време, без да губят нито своята свежест, нито своята сила и аромат. Разбира се комбинацията от професионални препарати и уреди за борба с влечугите с посадени цветя е най-сигурния начин да се справите за дълго с змиите. Отстранете своевременно и гризачите. 

* Ако желаете да ползвате на ваш сайт информацията от този материал, моля само да поставите линк към статията ни или да напишете, че сте ползвали като източник фирма Бран Инсект. Благодарим ви за разбирането и подкрепата.


Още полезна информация от блога

Народни методи и средства за борба със змиите  - Бран Инсект

Народни методи и средства за борба със змиите

08.03.2020
От началото на пропукването на пролетта до късна есен ежегодно в България се сблъскваме с проблема от неканените влечуги (змии и гущерчета) в домовете, гаражите, тревните площи, лехите с зеленчуци или около палатките в къмпингите. Ето защо в някои части на България (предимно Варна и Бургас и.....

Виж още

Как и кога се размножават змиите (Яйца и Раждане) - Бран Инсект

Как и кога се размножават змиите (Яйца и Раждане)

17.06.2019
Змиите са от онези природни създания, които напразно са набедени от хората като изключително опасни, зли, противни и агресивни твари. Да, не е желателно да попаднете на анаконда, мамба или тайпан, но и вероятността за подобна среща е изключена, ако не решите да предприемете околосветско.....

Виж още

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги? - Бран Инсект

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги?

15.03.2018
Самото споменаване на думите ‘’Змия’’ или ‘’Влечуги’’ предизвиква у повечето от нас неприятно усещане. Докато болшинството хора изпитват предимно неприязън към тези пълзящи животинки, то една не малка част от човечеството страда от съвсем реална и тежка фобия от влечуги, за която често няма.....

Виж още