ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги?

15.03.2018
Как да се справим със змия в двора, планината или гората

Самото споменаване на думите ‘’Змия’’ или ‘’Влечуги’’ предизвиква у повечето от нас неприятно усещане. Докато болшинството хора изпитват предимно неприязън към тези пълзящи животинки, то една не малка част от човечеството страда от съвсем реална и тежка фобия от влечуги, за която често няма основателна причина.

Вроден или натрапен е нашият страх от змии и влечуги?

Според някои психолози, страхът от змии се дължи на естествената биологична несъвместимост между хора и влечуги. Докато човекът е топлокръвно животно, то змията е студенокръвно, което се различава драстично от всичко, което човешкият организъм представлява.

Доколко страхът от змии е натрапен, обаче? Истината е, че змиите са демонизирани и представяни навсякъде, като коварни същества, дебнещи човека, за да му причинят зло – това може да се види дори в библията, където змията е представена като пратеник на сатаната. В реалния живот, змиите са напълно незаинтересовани от човешкия род и се стремят всячески да стоят далеч от него. Ако змия проникне в имота ви, то това не е, защото тя търси вашата компания, а наличието на любимата ѝ плячка – със сигурност имате мишки и плъхове, за които може би не знаете. В краен случай търси местенце, където да изкара на топличко и уютно през зимата.

Как да избегнем срещите с влечуги при разходка в планината?

Малко са хората, които целенасочено търсят компанията на влечугите. Повечето се стремят да избегнат дори контакт от безопасна дистанция, но в някои случаи тази среща е неизбежна, особено ако обичаме излетите и походите в планината и често преминаваме през скалисти и необитавани местности.

Най-сигурният начин да избегнем срещата с влечуги е да не ходим на места, където те естествено пребивават, но това би ни лишило от много приятните и полезни разходки сред дивата природа. Ако не искате да се отказвате от тази активност, поне внимавайте къде стъпвате и оглеждайте добре периметъра, по който възнамерявате да преминете.

Местата с висока и гъста растителност са опасни, затова ако е възможно ги избягвайте и подбирайте добре утъпканите пътеки, като задължително се движете бавно, така че да можете да забележите навреме влечугото, в случай че е излязло да се припича на слънце.

ВАЖНО: Ако забележите змия, не се опитвайте да я прогоните като хвърляте камъни, а просто изчакайте да се оттегли сама, забелязвайки хорското присъствие.

В случай, че студенокръвното спи дълбоко, е позволено да вдигнете повече шум, за да го събудите, но в никакъв случай не се приближавайте – това може да уплаши животното и да го накара да ви ухапе. Добра идея е звукът от подрънкване на метални предмети, затова използвайте наличните туристически съдове за хранене в раницата си.

Ако змията се е настанила в двора на имота ви

Ако по някаква причина влечугото (или няколко екземпляра) се е настанило в двора на имота ви, знайте, че това може да е само временно. По принцип змиите не са териториални животни и не се застояват дълго някъде, освен ако не се размножават или пък си търсят храна. Наличието на змия може да е за добро и да означава, че в имота ви има гризачи, от които кротките демонизирани студенокръвни могат да ви избавят успешно.

Все пак, ако не желаете пълзящите в своя двор или стопански помещения има много лесен и достъпен начин да ги прогоните – репелентите и фирми като Бран Инсект. Малко хора знаят, че в специализираните магазини за борба с вредители какъвто е нашия, се продават препарати за отблъскване на влечуги. Те са напълно безопасни както за хората, така и за растенията, а и за самите влечуги и не на последно място – много достъпни като цени.

С репелент срещу змии можете да прогоните всички представители на клас влечуги – смокове, гущери и слепоци. За целта е нужно просто да маркирате границите на своя имот, като оставите малка зона, през която влечугото да напусне необезпокоявано. Миризмата, отделяна от репелента ще държи влечугите на разстояние, затова след проливни дъждове подновявайте маркировката, за да поддържате активна защитната бариера.

За да засилите ефекта от репелентите е добре да премахнете и храната на змиите, а именно плъховете и мишките т.е. да заложите и препарати срещу тях, но внимавайте къде и как ги залагате, защото откритите площи се посещават от деца, птици, домашни любомци и други живи същества на коиото може да навредите, ако не знаете как да ползвате даден продукт.

*Ако статията ви е била полезна ще се радваме да я споделите, а ако желаете да я ползвате на ваш сайт моля поставете линк към сайта ни.  Още полезна информация от блога

Как се прогонват змиите от дворове, къщи, мазета, складове...

Как се прогонват змиите от дворове, къщи, мазета, складове...

12.01.2018
Какво не знаем за влечугите? У повечето от нас змиите предизвикват неприятно усещане и дори страх, което  до голяма степен е продиктувано от филми, книги и научно-популярни поредици, в които биват показвани най-отровните видове на Земята, способни да убият за секунди. За щастие в България има само.....

Виж още

Кои са отровните видове змии в България?

Кои са отровните видове змии в България?

17.01.2017
За написването на тази статия ни помогна Марко Иванов - биолог по образование и херпетолог по призвание, а също и неговия колега Любен Домозетски. Те любезно ни предоставиха и няколко уникални снимки направени от тях на терен, при срещи с най-отровните и опасни видове змии в България. В статията се.....

Виж още

Улавянето на змии се прави от херпетолог с опит

Улавянето на змии се прави от херпетолог с опит

14.10.2016
Херпетолизите са хората които се занимават с улавянето на змиите - те са истински професионалисти в това и го правят с огромно желание и любов, тъй като голяма част от тях са и зоолоози т.е.  изучават подробно устройството и формата на животинските видове, а също и взаимоотношенията им с околната.....

Виж още