0

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

27.02.2014

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от микроорганизмите, с които са заразени кърлежите. За щастие, малка част от видовете са носители, но все пак трябва да бъдем внимателни и при откриване на подобен вредител да имаме предвид, че може да е потенциален източник на опасност. Освен това премахването им след като вече са се впили в кожата, не е никак елементарен процес и изисква малко по-специални познания.

Някои ухапвания могат да доведат и до появата на т.нар. "кърлежова парализа". Тя не се причинява от микроорганизми, а от токсин, който кърлежа инжектира, когато започне да смуче кръв. Първоначално се усеща слабост в краката, а след това в цялото тяло, като понякога състоянието може да доведе и до затруднено дишане.

Парализата засяга и кучетата, изразявайки се със слабост в задните крака, а може да причини дори и смърт. Затова, ако кучето ви внезапно започне да залита, имайте предвид, че това може да е една от причините. Състоянието може да възникне и когато кърлежът се е впил в задната част на врата, в близост до главата. За щастие, хората и кучетата се възстановяват до няколко дни след отстраняване на вредителя.

Внимание: Малките деца са най-уязвими от, затова не пропускайте да ги проверите след като са били дълго време на открито - изключително важни са гърба, врата и главата.

След отстраняване на кърлежа, не бързайте с лекарствата! В следващите две седмици проследете състоянието си за симптоми като висока температура, слабост или появата на обриви. За щастие, повечето заболявания, причинени от кърлежи, открити рано, могат да бъдат излекувани ефективно с антибиотици.

Прекалената употреба на антибиотици обаче крие рискове. Специалистите съветват да се изчака за поява на симптоми преди да се стигне до прием. Микробите могат да станат резистентни към лекарствата, което да създаде повече проблеми и рискове за пострадалия.

За да се предпазите от кърлежите (акарите), стойте далеч от високи треви, поляни и морски крайбрежия. След престой на открито винаги проверявайте внимателно кожата си и тази на останалите членове от семейството, като не забравяйте и домашния любимец, който е добре периодично да обезпаразитявате.


Още полезна информация от блога

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още