ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

10.03.2014
Колко опасни са кърлежите

Кърлеж върху кожа

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от микроорганизмите, с които са заразени кърлежите. За щастие, малка част от видовете са носители, но все пак трябва да бъдем внимателни и при откриване на подобен вредител да имаме предвид, че може да е потенциален източник на опасност. Освен това премахването им след като вече са се впили в кожата, не е никак елементарен процес и изисква малко по-специални познания.

Някои ухапвания могат да доведат и до появата на т.нар. "кърлежова парализа". Тя не се причинява от микроорганизми, а от токсин, който кърлежа инжектира, когато започне да смуче кръв. Първоначално се усеща слабост в краката, а след това в цялото тяло, като понякога състоянието може да доведе и до затруднено дишане.

Парализата засяга и кучетата, изразявайки се със слабост в задните крака, а може да причини дори и смърт. Затова, ако кучето ви внезапно започне да залита, имайте предвид, че това може да е една от причините. Състоянието може да възникне и когато кърлежът се е впил в задната част на врата, в близост до главата. За щастие, хората и кучетата се възстановяват до няколко дни след отстраняване на вредителя.

Внимание: Малките деца са най-уязвими от, затова не пропускайте да ги проверите след като са били дълго време на открито - изключително важни са гърба, врата и главата.

След отстраняване на кърлежа, не бързайте с лекарствата! В следващите две седмици проследете състоянието си за симптоми като висока температура, слабост или появата на обриви. За щастие, повечето заболявания, причинени от кърлежи, открити рано, могат да бъдат излекувани ефективно с антибиотици.

Прекалената употреба на антибиотици обаче крие рискове. Специалистите съветват да се изчака за поява на симптоми преди да се стигне до прием. Микробите могат да станат резистентни към лекарствата, което да създаде повече проблеми и рискове за пострадалия.

За да се предпазите от кърлежите (акарите), стойте далеч от високи треви, поляни и морски крайбрежия. След престой на открито винаги проверявайте внимателно кожата си и тази на останалите членове от семейството, като не забравяйте и домашния любимец, който е добре периодично да обезпаразитявате.


Още полезна информация от блога

Риск при използване на спрей срещу комари

Риск при използване на спрей срещу комари

09.03.2014
Комарите наред с хлебарките и кърлежите са сред най-досадните и понякога изключително трудни за унищожаване вредители. Те са в състояние напълно да нарушът спокойния ви сън, вечерята на открито и дори цялата ваканция. Освен, че оставят сърбящи пъпчици по кожата, неприятните насекоми могат да.....

Виж още

Методи за премахване на мишки

Методи за премахване на мишки

08.03.2014
Често появата на мишки в дома или на работното място е съпътствана освен с техни изпражнения и с редица други по-тежки проблеми, като унищожаване на обзавеждането, увреждане на стени и предмети в дома, прегризване на кабели и електрическа инсталация. Освен това повечето гризачи, както и някои.....

Виж още

Методи за премахване на хлебарки

Методи за премахване на хлебарки

07.03.2014
Сигурно сте се запитвали как и дали въобще човек може сам да се справи и да унищожи напълно хлебарките, без чужда помощ и без да закупува препарати от аптеката? В тази статия ще ви опишем няколко естесвени метода и съвета за премахване на хлебарките по естествен начин, които ако ви се експериментира.....

Виж още