ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

27.02.2014

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от микроорганизмите, с които са заразени кърлежите. За щастие, малка част от видовете са носители, но все пак трябва да бъдем внимателни и при откриване на подобен вредител да имаме предвид, че може да е потенциален източник на опасност. Освен това премахването им след като вече са се впили в кожата, не е никак елементарен процес и изисква малко по-специални познания.

Някои ухапвания могат да доведат и до появата на т.нар. "кърлежова парализа". Тя не се причинява от микроорганизми, а от токсин, който кърлежа инжектира, когато започне да смуче кръв. Първоначално се усеща слабост в краката, а след това в цялото тяло, като понякога състоянието може да доведе и до затруднено дишане.

Парализата засяга и кучетата, изразявайки се със слабост в задните крака, а може да причини дори и смърт. Затова, ако кучето ви внезапно започне да залита, имайте предвид, че това може да е една от причините. Състоянието може да възникне и когато кърлежът се е впил в задната част на врата, в близост до главата. За щастие, хората и кучетата се възстановяват до няколко дни след отстраняване на вредителя.

Внимание: Малките деца са най-уязвими от, затова не пропускайте да ги проверите след като са били дълго време на открито - изключително важни са гърба, врата и главата.

След отстраняване на кърлежа, не бързайте с лекарствата! В следващите две седмици проследете състоянието си за симптоми като висока температура, слабост или появата на обриви. За щастие, повечето заболявания, причинени от кърлежи, открити рано, могат да бъдат излекувани ефективно с антибиотици.

Прекалената употреба на антибиотици обаче крие рискове. Специалистите съветват да се изчака за поява на симптоми преди да се стигне до прием. Микробите могат да станат резистентни към лекарствата, което да създаде повече проблеми и рискове за пострадалия.

За да се предпазите от кърлежите (акарите), стойте далеч от високи треви, поляни и морски крайбрежия. След престой на открито винаги проверявайте внимателно кожата си и тази на останалите членове от семейството, като не забравяйте и домашния любимец, който е добре периодично да обезпаразитявате.


Още полезна информация от блога

Марсилска треска, позната и като Петниста или Средиземноморска треска

Марсилска треска, позната и като Петниста или Средиземноморска треска

13.07.2018
Както подсказва заглавието, марсилската треска, която е позната и като Средиземноморска треска, се среща главно из средиземноморските части на земното кълбо, но е добре познато заболяване и в Централна Азия и Африка, а в България в Източните Родопи, около морето и тракийските части на родината.....

Виж още

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

22.05.2018
Дори да харесвате повечето природни създания, включително и страшните вредители, изключваме възможността да се зарадвате на появата на пасищни кърлежи. Сред всички познати ни акари, те са вероятно най-опасни за хората, защото водят до предаване на изключително тежки и опасни болести и зарази. Макар.....

Виж още

Кърлежът – вредител с който не бива да се борим сами

Кърлежът – вредител с който не бива да се борим сами

29.03.2018
Ето няколко често задавани въпроса на които ще дадем ясни отговори в тази статия за кърлежите. В какво се крие коварството на кърлежа? Кърлежът е малък, но много опасен кръвопиещ вредител. Той е преносител на болести, които все още не могат да останат в историята, именно поради неговото наличие в.....

Виж още