ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

10.03.2014
Колко опасни са кърлежите - Бран Инсект

Кърлеж върху кожа

Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите?

Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от микроорганизмите, с които са заразени кърлежите. За щастие, малка част от видовете са носители, но все пак трябва да бъдем внимателни и при откриване на подобен вредител да имаме предвид, че може да е потенциален източник на опасност. Освен това премахването им след като вече са се впили в кожата, не е никак елементарен процес и изисква малко по-специални познания.

Някои ухапвания могат да доведат и до появата на т.нар. "кърлежова парализа". Тя не се причинява от микроорганизми, а от токсин, който кърлежа инжектира, когато започне да смуче кръв. Първоначално се усеща слабост в краката, а след това в цялото тяло, като понякога състоянието може да доведе и до затруднено дишане.

Парализата засяга и кучетата, изразявайки се със слабост в задните крака, а може да причини дори и смърт. Затова, ако кучето ви внезапно започне да залита, имайте предвид, че това може да е една от причините. Състоянието може да възникне и когато кърлежът се е впил в задната част на врата, в близост до главата. За щастие, хората и кучетата се възстановяват до няколко дни след отстраняване на вредителя.

Внимание: Малките деца са най-уязвими от, затова не пропускайте да ги проверите след като са били дълго време на открито - изключително важни са гърба, врата и главата.

След отстраняване на кърлежа, не бързайте с лекарствата! В следващите две седмици проследете състоянието си за симптоми като висока температура, слабост или появата на обриви. За щастие, повечето заболявания, причинени от кърлежи, открити рано, могат да бъдат излекувани ефективно с антибиотици.

Прекалената употреба на антибиотици обаче крие рискове. Специалистите съветват да се изчака за поява на симптоми преди да се стигне до прием. Микробите могат да станат резистентни към лекарствата, което да създаде повече проблеми и рискове за пострадалия.

За да се предпазите от кърлежите (акарите), стойте далеч от високи треви, поляни и морски крайбрежия. След престой на открито винаги проверявайте внимателно кожата си и тази на останалите членове от семейството, като не забравяйте и домашния любимец, който е добре периодично да обезпаразитявате.


Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още