ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Какво е репелент? Как се използват и кои са основните видове репеленти?

15.12.2017

Какво беше това репелент? Това не бяха ли онези спрейчета, с които жена ми се пръска, когато разхожда кучето в парка или отидем за риба с палатката?

Сега за да стане по-ясно що е репелент и как се прилага, сме ви приготвили една кратка и полезна статийка.

Какво наистина е репелент?

Репелентът е всяка субстанция, която кара определени видове животни да я избягват. С други думи, там където е използван репелент, гадинките няма да припарват. Всички животни имат вродени инстинкти, които им подсказват къде е безопасно и къде не. Тоест, определени миризми предизвикват у тях реакции на избягване. Точно от тези инстикти се възползват производителите на репеленти при направата на продуктите.

Кои са най-срещаните видовете репеленти?

Видове репеленти и как се ползва всеки репелент

Съществуват няколко вида репеленти, които се различават по редица характеристики – форма, репсективно начин на прилагане; активни действащи вещества (АДВ) и най-вече срещу какъв вредител са подоходяи. Да вземем на мушка репелентите против насекоми. На пазара се продават под формата на стикчета, лосиони или спрейове. Понякога от формата зависи и ефективността. Смята се, че спрейовете с 30% съдържание на активна съставка са най-ефикасното средство за защита от комари и кърлежи. Лосионите и стикчетата със същото процентно съдържание АДВ от същата съставка имат по-слаб ефект. Като стана въпрос за активни съставки, двете основни категории са: естествени и изкуствени. Естествени репеленти са етеричните масла от лимонен евкалипт, цитронела, канела и други. Те се извличат от съответните растения и влизат в състава на готовия продукт. Тези натурални, неприятни за гадинките, вещества са ефективни и сравнително безопасни за човека, макар че и с тях трябва да се внимава. От изброените, най-продължителен ефект има евкалиптът, отново под формата на спрей.

Безопасна ли е употребата на изкуствено синтезирани репеленти и защо да ползваме естествените им алтернативи?

Активна съставка е DEET (N, N-diethyl-methylbenzamide) вече в продължение на десетилетия е водеща при направата на репеленти срещу кърлежи и комари. Спрей съдържащ 30% DEET, ефективно ще отблъсква кръвопийците в продължение на 5-6 часа. Подобни свойства притежава и друга синтетична съставка – пикаридин. Моля имайте предвид, че изкуствените съставки не са за предпочитане от гледна точка на възможност от алергична реакция и натрупване в организмите на хората. Специално за вредите от DEET е изписано, както от Бран Инсект ЕООД, така и от много чуждоезични сайтове. Затова ползвайте репеленти срещу насекоми с естествени съставки – все пак ги нанасяте директно върху кожата си. Ние от Бран Инсект ЕООД предлагаме само репеленти с естествени съставки в нашия онлайн и физически магазин.

Как да изберем правилния репелент и как да го прилагаме?

Когато избирате репелент в магазина, проверявайте количеството активна съставка (АДВ). Всеки продукт, съдържащ повече от 20% от нея, ще държи насекомите далеч от вас или поне няма да ви хапят. След като вече сте избрали, първото и най-важно нещо е да следвате инструкциите на производителя.

Полезни съвети за прилагането на репелентите:

- Избягвайте контакт с очите - първо нанесете на дланите си и после с внимателни движения нанесете върху лицето. Не се пръскайте и не се оливайте.

- Не прилагайте върху отворени рани или раздразнена кожа.

- Използвайте в умерени количества – повече репелент върху кожата не води до по-добра защита.

- Не прилагайте върху дрехи.

- Не се пръскайте със спрейове, когато около вас има храна (освен, ако няма да я яде тъщата или свекървата).


Борбата с кръвожадните насекоми е неизбежна част от нашата работа и ние знаем как да ви помогнем за да я спечелите, така, че винаги може да ни потърсите за съвет или поръчка на услуга или препарат.


* Ако сте научили нещо полезно за здравето си, моля подкрепете ни като споделите или харесате тази статия във фейсбук. Който желае да ползва информацията, моля само да поставили директен линк към нас или поне да посочи сайта ни. Благодарим ви приятели и клиенти.    Още полезна информация от блога

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя) - Бран Инсект

Първа помощ при ухапване от сколопендра (скрипя)

14.09.2018
Сигурно не всеки знае какво представлява насекомото сколопендра или още популярно като скрипя? Все пак е много вероятно все някога да сте попадали на тези не толкова приятни за допир твари, особено по време на морската ви почивка в България. Към края на статията ще намерите и линк с нашите.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас - Бран Инсект

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия? - Бран Инсект

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още