ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кърлежът – вредител с който не бива да се борим сами

29.03.2018
Кърлежът - опасен, подценяван и понякога труден за борба вредител

Ето няколко често задавани въпроса на които ще дадем ясни отговори в тази статия за кърлежите.

В какво се крие коварството на кърлежа?

Кърлежът е малък, но много опасен кръвопиещ вредител. Той е преносител на болести, които все още не могат да останат в историята, именно поради неговото наличие в природата. Кърлежът е причинител на Марсилска треска, Лаймска болест, анаплазмоза, Кримска Конго хеморагична треска и кърлежов енцефалит. Макар че голяма част от тези инфекциозни заболявания се лекуват в болнична обстановка, те могат да оставят дълготрайни сериозни поражения върху здравето на човека.

Кърлежът е кръвосмучещо насекомо, обитаващо тревисти и горски райони с висока влажност. Неговите миниатюрни размери му позволяват да остане скрит в природата и наличието му да бъде забелязано, едва когато намери своя гостоприемник. Любимите жертви на кърлежа са животните, птиците, не рядко и човекът става негова плячка.

Как да се предпазим от кърлежи?

Кърлежът обитава тревистите райони целогодишно, но става активен веднага щом времето се затопли, а това означава от ранна пролет до късна есен. Най-честата среща между кърлежа и човека се случва посредством домашния любимец, след разходка в парка или в гориста местност, а не е необичайно и самият човек да пострада при излет, пикник или разходка на открито място сред природата.

Ходенето с високи гумени ботуши и бели панталони, чиито крачоли са добре прибрани в ботушите помагат до известна степен, но по скоро за да видите дали има кърлежи в дадена област. Обаче най-сигурният начин да се предпазим от кърлежи е, чрез опръскване на тревните площи, които посещаваме – сами или с домашния си любимец. Когато тези площи са обществено достъпни, каквито са парковете, детските площадки и градинките, обезпаразитяването е грижа на съответната община или институция, стопанисваща обекта, но когато частният двор е нападнат от кърлежи, грижата за тяхното унищожаване е изцяло в ръцете на собственика.

Можем ли да се справим сами с кърлежите?

С кърлежите понякога можем да се справим сами, но не забравяйте, че това са най-смъртоносните насекоми в България. Макар и много подценявани те са прекалено опасен и коварен враг, чиито навици малцина познават в детайли. В това число не включваме медицинските лица, макар че и при тях все още се случва при изваждане на кърлеж да го въртят обратно на часовниковата страна, което е абсолютна грешка, ето защо сме описали в следващия линк как се вади безопасно кърлеж.

В случай, че забележите наличие на кърлежи в двора на своя имот е важно да действате бързо и решително, преди тяхната популация да е нараснала и нанесла фатални щети на здравето на вашите животни или на вас самите и съседите ви.

Важни съвети при борба с кърлежи

Това, което трябва да предприемете при появата на дори единичен кърлеж е да окосите максимално ниско тревата в района, след което мястото трябва да се обработи с препарат с ударен и същевременно с остатъчен ефект. Макар вече да може да намерите качествени препарати за пръскане срещу кърлежи дори в интернет, имайте предвид, че е важно как, кога и къде ще ги нанесете и не на последно място в каква концентрация. Ето защо е много по-лесно и сигурно при проблеми с кърлежите да се наеме добра фирма за декаризация, която да опръска тревните площи, което ще ви осигури дълготрайна и качествена защита.

Ако кърлежът бъде забелязан едва, след като се е впил в тялото на човек или животно, отново трябва да се потърси специализирана помощ срещу кърлежи. Не е желателно да се прави опит паразитът да се премахва с домашни средства, тъй като опитът може да завърши неуспешно, а именно да се откъсне тялото му, като главата остане под кожата на гостоприемника – човек или животно. От следващия линк може да разберете как се вади кърлеж. 

*Дано сме ви били полезни и винаги внимавайте при среща с кърлеж. Ако статията ви е била полезна ще сме благодарни да я споделите, за да достигне до повече хора. Ако желаете да е цитирате в друг сайт, моля поставете линк към нас или напишете, че сте я взели от фирма Бран Инсект ЕООД. Още полезна информация от блога

Полезна информация при проблеми с гъсеници по неплодни дръвчета

Полезна информация при проблеми с гъсеници по неплодни дръвчета

22.03.2018
Няма как да не сте усещали опияняващият аромат на току-що разцъфнал люляк. Или пък да не сте изпитали истинска възхита от уханието на вековна липа. Чисти аромати от природата, които успешно могат да се сравняват с най-шикозните и скъпи френски парфюми. С две основни разлики.  Първите са безплатни,.....

Виж още

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги?

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги?

15.03.2018
Самото споменаване на думите ‘’Змия’’ или ‘’Влечуги’’ предизвиква у повечето от нас неприятно усещане. Докато болшинството хора изпитват предимно неприязън към тези пълзящи животинки, то една не малка част от човечеството страда от съвсем реална и тежка фобия от влечуги, за която често няма.....

Виж още

Какво е мимикрия при насекомите и животните

Какво е мимикрия при насекомите и животните

09.03.2018
Колкото и да сте любознателен, надали всеки ден си блъскате главата над това какво е мимикрия и при кои насекоми и животни е най-впечатляваща. Но вероятно всички са съгласни, че любознателността е полезно качество, а не недостатък. Поради което ще се постараем да отговорим и на въпроса какви са.....

Виж още