0

Кърлежът – вредител с който не бива да се борим сами

29.03.2018
Кърлежът - опасен, подценяван и понякога труден за борба вредител

Ето няколко често задавани въпроса на които ще дадем ясни отговори в тази статия за кърлежите.

В какво се крие коварството на кърлежа?

Кърлежът е малък, но много опасен кръвопиещ вредител. Той е преносител на болести, които все още не могат да останат в историята, именно поради неговото наличие в природата. Кърлежът е причинител на Марсилска треска, Лаймска болест, анаплазмоза, Кримска Конго хеморагична треска и кърлежов енцефалит. Макар че голяма част от тези инфекциозни заболявания се лекуват в болнична обстановка, те могат да оставят дълготрайни сериозни поражения върху здравето на човека.

Кърлежът е кръвосмучещо насекомо, обитаващо тревисти и горски райони с висока влажност. Неговите миниатюрни размери му позволяват да остане скрит в природата и наличието му да бъде забелязано, едва когато намери своя гостоприемник. Любимите жертви на кърлежа са животните, птиците, не рядко и човекът става негова плячка.

Как да се предпазим от кърлежи?

Кърлежът обитава тревистите райони целогодишно, но става активен веднага щом времето се затопли, а това означава от ранна пролет до късна есен. Най-честата среща между кърлежа и човека се случва посредством домашния любимец, след разходка в парка или в гориста местност, а не е необичайно и самият човек да пострада при излет, пикник или разходка на открито място сред природата.

Ходенето с високи гумени ботуши и бели панталони, чиито крачоли са добре прибрани в ботушите помагат до известна степен, но по скоро за да видите дали има кърлежи в дадена област. Обаче най-сигурният начин да се предпазим от кърлежи е, чрез опръскване на тревните площи, които посещаваме – сами или с домашния си любимец. Когато тези площи са обществено достъпни, каквито са парковете, детските площадки и градинките, обезпаразитяването е грижа на съответната община или институция, стопанисваща обекта, но когато частният двор е нападнат от кърлежи, грижата за тяхното унищожаване е изцяло в ръцете на собственика.

Можем ли да се справим сами с кърлежите?

С кърлежите понякога можем да се справим сами, но не забравяйте, че това са най-смъртоносните насекоми в България. Макар и много подценявани те са прекалено опасен и коварен враг, чиито навици малцина познават в детайли. В това число не включваме медицинските лица, макар че и при тях все още се случва при изваждане на кърлеж да го въртят обратно на часовниковата страна, което е абсолютна грешка, ето защо сме описали в следващия линк как се вади безопасно кърлеж.

В случай, че забележите наличие на кърлежи в двора на своя имот е важно да действате бързо и решително, преди тяхната популация да е нараснала и нанесла фатални щети на здравето на вашите животни или на вас самите и съседите ви.

Важни съвети при борба с кърлежи

Това, което трябва да предприемете при появата на дори единичен кърлеж е да окосите максимално ниско тревата в района, след което мястото трябва да се обработи с препарат с ударен и същевременно с остатъчен ефект. Макар вече да може да намерите качествени препарати за пръскане срещу кърлежи дори в интернет, имайте предвид, че е важно как, кога и къде ще ги нанесете и не на последно място в каква концентрация. Ето защо е много по-лесно и сигурно при проблеми с кърлежите да се наеме добра фирма за декаризация, която да опръска тревните площи, което ще ви осигури дълготрайна и качествена защита.

Ако кърлежът бъде забелязан едва, след като се е впил в тялото на човек или животно, отново трябва да се потърси специализирана помощ срещу кърлежи. Не е желателно да се прави опит паразитът да се премахва с домашни средства, тъй като опитът може да завърши неуспешно, а именно да се откъсне тялото му, като главата остане под кожата на гостоприемника – човек или животно. От следващия линк може да разберете как се вади кърлеж. 

*Дано сме ви били полезни и винаги внимавайте при среща с кърлеж. Ако статията ви е била полезна ще сме благодарни да я споделите, за да достигне до повече хора. Ако желаете да е цитирате в друг сайт, моля поставете линк към нас или напишете, че сте я взели от фирма Бран Инсект ЕООД. Още полезна информация от блога

Спешна помощ при ужилване от пчела, оса или стършел

Спешна помощ при ужилване от пчела, оса или стършел

20.11.2015
Защо бързата реакция при ужилване от насекоми е много важна? Ужилването от ципокрили насекоми (оси, пчели, стършели) е безспорно много неприятно и болезнено, но то, също така може да бъде и изключително опасно. В някои случаи това неприятно преживяване може да завърши фатално, затова бързата и.....

Виж още

Професионална дезинсекция от лицензирана фирма Бран Инсект

Професионална дезинсекция от лицензирана фирма Бран Инсект

28.10.2015
Помощ! Нашествие на насекоми! Насекомите, макар и дребни животинки са нещо, с което определено не искаме да съжителстваме. Те са способни да предизвикат погнуса и неприязън у повечето хора, а у някои дори панически ужас. Насекомите са нещо, което не искаме нито в дома си, нито в търговския си обект, а.....

Виж още

Какво трябва да знаем за бълхите?

Какво трябва да знаем за бълхите?

23.07.2015
У нас се срещат около 100 вида бълхи, въпреки че в целия свят съществуват около 1500. Всички те са кръвосмучещи насекоми, паразитиращи върху животни с постоянна телесна температура - сред тях е разбира се и човекът. Бълхите, както някои други видове насекоми преминават няколко фази на развитие, докато.....

Виж още